Soutěžní týden odstartuje benjamínek skupiny, mladinká studentka Anežka (18). Předvede, že je i vzdor svému věku v kuchyni velice šikovná, a popere se s tradičními recepty. Podává paštiku, cuketovou polévku, vepřové výpečky a mrkvový dort. Debata u stolu se bude točit kolem výpečků. Jsou to výpečky, nebo vrabec? A jak se bude dařit útlé baletce Anežce v roli hostitelky? Své hosty totiž nepozve domů, ale ke kamarádce. Má k tomu své důvody. Dokážou je hosté pochopit?

Jeden se soutěžících, umělec Jiří, se ovšem u stolu přizná, že nejí bílá jídla. A to všechny poměrně zaskočí… Odmítne bílou cuketovou polévku i mrkvový dort, na němž je bílá poleva? „Když jsem jim oznámil, že nejím mlíko, máslo, nic bílýho, tak na mě všichni koukali, jako kdybych spadnul z Marsu,“ stěžuje si Jiří.

V úterý se dozvíme, kdo a proč nejí králíka. A také to, jestli kvůli němu zdravotní sestřička Olga (32) přijde o body. Olga však své menu poskládala z pokrmů, které chutnají její rodině. Takové Anežce přijde líto jíst zrovna tohle maso, když měla kdysi jednoho ušáka doma jako mazlíčka – ale snad se přemůže. I když úterní hostitelka zpočátku natáčení vypadá unavená, v kuchyni jí to půjde od ruky jedna radost. Pokud by vyhrála, peníze by prý investovala do domácnosti.

Své hosty Olga přivítá v malém domečku, a před dezertem je vezme na nedaleké golfové hřiště, zaházet si s frisbee. Jeden z jejích protihráčů se však během zábavy zaměřené na pohyb pozvrací… „Neudělalo se mi úplně dobře, ale není to chyba Olinky,“ obhajuje svou soupeřku mladá maminka Katka.

VIDEO: Pondělí Prostřeno!: Kdo nejí bílé pokrmy?

Video
Video se připravuje ...

Pondělí Prostřeno!: Kdo nejí bílé pokrmy? 

Ve středu vaří malíř-dekoratér Jiří (60), co při vaření rád experimentuje, a je proto přesvědčený o tom, že jeho menu na výhru šanci má. Je hodně zcestovalý, dlouhých patnáct let žil a pracoval v Americe, a odtud si odnesl i inspiraci pro vaření. Nyní je již deset let zpět. Spolusoutěžící překvapí Caesar salátem s veverkami, krémovou polévkou, králíkem i kuřátkem na česneku. Zaboduje králík tento týden již podruhé? A co budou ty „veverky“, které Jirka podává se salátem?

Kromě toho zaujme hruškovým štrúdlem s „opilými“ rozinkami. „Jestli si troufne na to, aby to listové těsto udělal sám, tak má ode mě určitě plusové body navíc, protože já ho nikdy nedělala, vím, že je docela pracné,“ nechá se slyšet Katka. Těsto bude sice kupované, zato si ji Jiří získá zábavou. Bude se, jak by se od umělce dalo očekávat, malovat. Jenže pozor, zajímavou technikou –pomocí provázků! „Vždycky jsem to chtěla vyzkoušet, takže to oceňuji,“ usmívala se Katka.

Čtvrteční soutěžní menu nachystá právě výše zmiňovaná sympatická brunetka na mateřské dovolené, Katka (26).  Ráda by si došla pro vítězství a docela si věří. Menu má sestavené v moderním stylu, podává houbovou bruschettu, dýňovou polévku, hovězí líčka a tiramisu. Jenomže u plotny se pokazí téměř všechno, co se jenom pokazit může. Katka špatně rozmíchá a povaří jíšku, také se jí povede spálit cibulku takřka na uhel... Nemá zkrátka svůj den.

A pozor, do svého tiramisu dává místo amaretta suché bílé víno! Ovšem je to ale s jejími předělávkami ještě stále onen slavný italský dezert? Katčini soupeři mají jasno. „Kačenko, Kačenko, mám tě rád, ale tohle tiramisu vůbec není,“ řekne jí třeba Jiří upřímně. Bude toho mnohem víc, co se bude řešit u stolu. Například ta líčka – jen málokdo ví, odkud to maso vlastně je. Hosté kritikou šetřit nebudou a bude pouze na Katce, jak ji unese…

VIDEO: Páteční Prostřeno!: Hostitel pod parou

Video
Video se připravuje ...

Páteční Prostřeno!: Hostitel pod parou 

V pátek budou hosté přemýšlet, jestli je poslední soutěžící, podnikatel Jan (39) jen nervózní… anebo opilý. Lehce se bude totiž motat, a ani artikulace nebude taková, jako v předchozí dny. Jeho menu je ovšem ambiciózní: marinované plátky červené řepy se zapečeným toustem a kozím sýrem, kulajda bez kopru, kuřecí prsa supreme na černém pivu, karamelizované zelí, domácí houskový knedlík a tvarohovo-makový koláč s polevou z čerstvých švestek.

Všechno to zní velmi lákavě, ale Honzovi brzy začnou docházet síly. Nebo spíš jinak – trochu si je sám alkoholem oslabí. Houska připečená, kozí sýr jen tak někomu nechutná, nezadělává si Honza na průšvih? Jde jen o chvilkovou indispozici, nebo bude trapas pokračovat i v průběhu večera? Dá se s hladinkou vůbec vyhrát?

Sledujte v průběhu celého příštího týdne vždy v 17:50 na Primě a dozvíte se víc! Jak dopadne celý týden, kdo zvítězí – a zda to bude výhra zasloužená.
Fotogalerie
12 fotografií