Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Turista se zřítil z vrcholu nejvyšší hory: Když ho našla horská služba, nevěřila vlastním očím

Autor: jel - 
29. ledna 2021
17:33

Náročnou práci měla ve středu odpoledne horská služba v Nízkých Tatrách. Šlo totiž o život. Slovenský turista spadl ze severní stěny nejvyšší hory tohoto pohoří, Ďumbieru. Hledání zraněného bylo o to složitější, že vše komplikovalo počasí. Foukal silný vítr a byla slabá viditelnost. Nakonec se ukázalo, že i přes pád z velké výšky měl turista zachované životní funkce. Horská služba to považuje doslova za zázrak.

Pád turisty nahlásili svědci, kteří uvedli, že muž spadl ze severní stěny a nemají s ním žádný kontakt. Kvůli silnému větru a špatné viditelnosti se bohužel nemohl zapojit vrtulník, a tak do akce vyrazilo více než 20 záchranářů, kteří se rozdělili na dvě skupiny.

„První skupina záchranářů HZS z Nízkých Tater se i za pomoci sněžného pásového vozidla provozovatele střediska vyvezla na Chopok, odkud pokračovala na Ďumbier, druhá skupina postupovala Jánskou dolinou pod severní stěnu,“ uvedla slovenská horská služba na svém facebooku. Cestu jim značně komplikovalo množství čerstvého sněhu a povětrnostní podmínky.

Záchranáři museli pomocí lanové techniky sestoupit z místa pádu. Jak uvedli, sestup měřil 300 metrů. Muže našli na povrchu utržené laviny zhruba 100 metrů pod stěnou. „Jako zázrakem měl slovenský turista po tak dlouhém pádu zachovány základní životní funkce. Záchranáři HZS mu poskytli neodkladnou zdravotní péči a následně ho zateplili,“ uvedli.

Muž byl převezen do nemocnice v Liptovském Mikuláši. Náročná akce skončila až v pozdních večerních hodinách. 

Podívejte se na video z Mladé Boleslavi, kde se záchranáři museli ke zraněné dostat také velmi náročným terénem.

Video  Záchranáři vyjeli těžko přístupným terénem pro zraněnou ženu  - Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje/Michael Laufke
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání