Výchova to byla podle herečky, která v úterý podlehla rakovině slinivky, opravdu spartánská. „Když mi byly čtyři roky a Míšovi (tak přezdívali doma Milanovi, pozn. red.) dva, tak nás naše maminka nechala samotné chodit do Školičky v Obloukovce. Měla neuvěřitelné nervy, bylo to tak 150 metrů po chodníku, pak přes křižovatku,“ vzpomínala Maciuchová. Samozřejmě nebyl tehdy ještě tak velký provoz, ale i tak vložili rodiče na Haničku v tak útlém věku velkou odpovědnost. 

Maciuchovi velmi milovali ochotnické divadlo. „Rodiče byli oddaní svému koníčku někdy až moc. Pamatuju si – Míša byl malý, ležel v postýlce s takovou síťkou a v noci plakal,“ popisuje herečka v knize Aleše Cibulky Cibulka v pyžamu.

„Tak já vstala ze své postýlky a tou síťkou jsem protáhla svou ruku, aby věděl, že není sám. Když se rodiče vrátili z představení, tak viděli, jak spím, držím bratříčka za ruku s obličejem otlačeným od síťky. Tu síťku jsem pak měla otisknutou v tváři ještě celý další den,“ »postěžovala« si Maciuchová.

Její bratr si pečující sestřičku vzdor tomu, že byl hodně malý, dobře pamatuje. „Vybavuje se mi naše radostné dětství, strávené na Novém Světě v Olomouci. Oceňuji a obdivuji Hančinu práci, ale hlavně je pro mě příjemné mít sestru, o které vím, že se na ni mohu vždycky spolehnout,“ řekl s láskou a obdivem před několila lety Milan.

Otlačená dětská tvářička rodiči otřásla. Od té doby se už snažili být s dětmi více doma. Navíc pak přibyla ještě sestra Silvie. Díky ní získala herečka velmi užitečného švagra Ivana Marka. „Děláme výlety na elektrokolech. On je skvělý navigátor, má připravený detailní itinerář, odkud se vyjede, kam se pojede, kde zastavíme, co tam uvidíme, kde budeme jíst, kde pít,“ chválila vždy manžela sestry Hanka. Nepřeháněla ani v nejmenším. Ivan je majitelem agentury M-ark. 

Maminka se z herečky nakonec nikdy nestala, jak sama přiznala, po operaci jí lékaři řekli smutnou zprávu - už nikdy nebude moct mít děti. Hanku to zdrtilo, jelikož si rodinu přála. Díky sourozencům byla Maciuchová alespoň teta a dokonce už i prateta. Od bratra měla synovce Daniela Maciucha, který pracuje jako realitní makléř, a od sestry Silvie Markové další dva synovce Ondřeje a Tomáše.

„Když se s ní setkáte, je to, jako když stojíte vedle elektrárny. Cítíte sršení, pulzování, brnění. Nestíháte ji vnímat, natož odpovídat na dotazy, které jsou přímo rafinovaně skryty v zurčivém toku jejích slov a myšlenek. A taky je to její chuť do života. Nechce život jen prožít, ale každé minutě přidat ještě několik sekund navíc, řád a smysl. To je, myslím, naše teta Hana,“ řekl Ondra předloni Týdeníku Květy. Tomáš Marek se přidal: „Tety Hany si nesmírně vážím za její oddanost a přístup k profesi, který je pro mě hodně inspirující, a bohužel se dnes vytrácí.“

Taky pro sestru Silvii byla Hanka přímo darem z nebes. „Je to moje spřízněná duše. Jsem její celoživotní obdivovatelkou, fanynkou, ale i kritičkou. Myslím, že máme stejný smysl pro humor, těším se na každou její návštěvu, umí být neuvěřitelně zábavná. Cením si na ní, že je vzdělaná, kultivovaná a také že ve svých názorech dovede být zásadová a neústupná. Často společně cestujeme, svou dychtivost po nových poznatcích a zážitcích okamžitě přenese na druhé,“ vyprávěla Silvie.

S manželem prý brávali Hanku na cyklovýlety po Moravě. „Je v ní tolik energie, že i když jsem o něco mladší, bývám unavená už jen z toho, jak ji pozoruji. Je to sestra, kterou bych přála každému, naše Hanička, kterou nesmírně miluju!“ říkala ještě v roce 2019. O pevných vztazích svědčí skutečnost, že pokud jela herečka do Olomouce, vždy přespávala u sestry, nikdy nemusela použít hotel. A stejně tak, když Silvie Marková navštívila Prahu, měla na Vinohradech připravenou čerstvě povlečenou postel. Žádný div tedy, že to byla právě ona, kdo musel dát Česku zprávu o sestřině smrti. 

VIDEO: Zemřela Hana Maciuchová (†75): Jak vzpomínala na Chalupáře?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Hana Maciuchová (†75): Jak vzpomínala na Chalupáře? Petr Macek

Tatínek všeuměl a důvěra maminky

Tatínek Josef Maciuch (†97) pracoval v olomouckých Moravských železárnách a tam vedl i výuku cizích jazyků. Byl polyglot. Pocházel ze Sudet, takže uměl německy jako česky, pak se na obchodní akademii naučil anglicky a jako samouk ještě francouzsky. Kromě toho byl pilotem bezmotorových i motorových letadel. „Tatínek byl velmi přísný, na ránu nedbal, protože neměl velkou trpělivost s dětmi. Měl spoustu svých koníčků, takže aby se zdržoval nějakým vysvětlováním... to u nás nefungovalo,“ svěřila Hanka až po letech.

Vedle toho měl ještě další vášeň – herectví. Byl velmi společenský, uměl hrát na housle a rád tančil. „Tatínek byl velký bard. Myslím, že maminka jeho koníčkům tolik nefandila, protože hlavou rodiny byla tím pádem ona. Ona bděla nad všemi povinnostmi nás tří dětí, ona byla strůjkyní všech rodinných oslav, svátků…“ vzpomínala Maciuchová na otce, který zemřel v roce 2017.

Maminka Jarmila byla v domácnosti, pekla, vařila, učila se s dětmi. A vedle toho i ona hrála v ochotnickém spolku. „Jsem, řekla bych, namíchaná. Tatínek byl skvělý herec, zpěvák, také hrál na housle, tančil a všechny režíroval… Přivedl k divadlu i maminku, která pak ovšem byla publikem stejně vytleskávaná jako on,“ popisovala milovanou maminku, která stejně jako ona onemocněla rakovinou prsu a jako Hanka se s ní zdárně popasovala.

Z výčtu povinností je jasné, že Hanka, coby nestarší z dětí, měla své sourozence často »na povel«. A i si slízla své, když je neuhlídala, jak máma očekávala. „Maminka mi střelila jen jedinkrát. Když mi sestřička vypadla z kočárku a chudinka spadla na betonovou podlahu našeho dvorku. Byla to taková rána, že to maminka slyšela. Musela přeběhnout předsíň a tři schody dolů. Než doběhla, už jsem ji měla v kočárku, nicméně ta boule byla hrozná. Takže bylo jasné, že jsem si to zasloužila,“ vyprávěla Hana Maciuchová v rozhlasovém Toboganu.

Když po mámě onemocní rakovinou prsu i dcera, logicky vyvstane otázka: Zdědila jsem nějaký vadný gen? Trápila se jí i Hana Maciuchová. „Nejprve jsem vážně myslela, že to je vysvětlení mé nemoci - genetika, ale od lékařky jsem se dozvěděla, že tato posloupnost matka-dcera je relevantní v mladším věku, třeba do pětačtyřiceti let,“ popisovala herečka v roce 2016, kdy jí už coby sedmdesátnici objevili nádor. Maminčinu výhru nad nemocí pak naopak využila pro podporu vlastní mysli: „Zařekla jsem se, že tomu nemůžu uhnout, že tím musím projít, že jsem dcera své milované maminky!“

VIDEO: Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

Video
Video se připravuje ...

Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času... Facebook/Viola

Fanoušci kondolují v olomouckém divadle

Vyjádřit úctu a symbolicky se rozloučit s herečkou Hanou Maciuchovou (†75) mohou obyvatelé i návštěvníci Olomouce ve foyer Moravského divadla, s nímž jsou spojeny její herecké začátky.

„Navzdory této složité a pro divadlo nepříznivé době jsme se rozhodli vyjádřit úctu k osobnosti paní Maciuchové a lítost nad jejím odchodem do hereckého nebe. Chceme, aby tuto možnost měli i lidé, kteří herečku znali osobně nebo se s ní setkali prostřednictvím divadla, televize či rozhlasu,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Fotogalerie: Zemřela herečka Hana Maciuchová (†75)
112 fotografií

Pietní místo ve foyer Moravského divadla bude přístupné ještě v pátek od 9 do 16 hodin. K dispozici je kondolenční kniha, do níž mohou návštěvníci napsat vzkaz či vzpomínku.

VIDEO: Hana Maciuchová (†75): Proč v posledních letech nefilmovala?

Video
Video se připravuje ...

Hana Maciuchová (†75): Proč v posledních letech nefilmovala? Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
90 fotografií