Pandemie koronaviru prakticky zastavila veškerou kulturu v zemi. Až na pár krátkých okamžiků přes léto a na podzim, kdy se dalo jít alespoň na výstavu nebo na koncert venku je celá republika téměř rok bez kulturních impulsů. Někomu to vadit nemusí, ale komu nedostatek kultury začíná výrazně chybět, měl by zpozornět. Není třeba galerií, abychom mohli spatřit zajímavé plastiky, sochy a obrazy, stačí se vypravit do pražských ulic. Některé městké části šly dokonce této myšlence naproti a na jejich webových stránkách lze najít mapy, kde jsou zajímavá umělecká díla označena.

Sídlištní plastiky i křížová cesta

Touto cestou se vydala například Praha 12. Na jejím území se nachází například Modřany, které jsou zhusta zastavěny sídlištěm. A právě v době, kdy sídliště vyrůstala, tehdejší vládní garnitura možná nečekaně umění ve veřejném prostoru výrazně podporovala. Z každého rozpočtu na výstavbu budovy šla 1 – 4 % právě na umění ve veřejném prostoru.

„Během výstavby sídlišť na území dnešní Prahy 12 vzniklo díky zákonné povinnosti dávat 4 % rozpočtu stavby na umění mnoho plastik a soch. Za zmínku stojí například série keramických plastik od manželů Pravoslava a Jindřišky Radových, umístěných téměř ve všech místních mateřských školách,“ říká starosta MČ Praha 12 Jan Adamec.

Pokud se vydáte zkoumat umění na dvanáctce, za pozornost rozhodně stojí i bronzová plastika dívky na prostranství před OC Labe, křížová cesta u kostela Nanebevzetí Panny Marie nebo keramické plastiky Dámy a Pána v areálu mateřské školy Hasova. Zatím se podařilo MČ zmapovat přibližně 50 takových děl. Rozhodně to ale nejsou všechna. Do mapování se mohou zapojit i sami Pražané a své „úlovky“ posílat na e-mail informace@praha12.cz.

Prolézačky od Zoubka

Souhrnná mapa umění ve veřejném prostoru je k nalezení i na webu Prahy 7. V ulicích a parcích sedmičky je toho k vidění opravdu mnoho. Ti, kdo chtějí do objevování pouličního umění zapojit i děti, by rozhodně neměli vynechat prolézačky na dětském hřišti Nad Královskou oborou. Svérázné objekty vytvořily v 60. letech významní sochaři Olbram Zoubek, Eva Kmentová a Zoubkův asistent a sochař Jakub Grec.

„Jedná se o umění ve veřejném prostoru? Rozhodně, ale je na ně třeba nahlížet optikou 60 let, kdy vznikly. Autoři přemýšleli, jak prolézačky udělat, aby se děti dosyta „vyblbly“, aby měly důvod se sem vracet, a zkoušet zdolat betonovou věž jinou stranou. A svézt se dolů! Naštěstí manželé prolézačky vytvářeli v době, kdy nebyly bezpečnostní restrikce tak úzkostlivé. Jistě brali v potaz i bezpečnost – ale hlavně se radovali, protože na jejich prolézačce se dá strávit skoro celé odpoledne,“ popisuje Klára Voskovcová, kurátorka Památníku národního písemnictví.

Zajímavým místem je rozhodně i okolí Metra Vltavská. Ve vestibulu stanice lze spatřit velmi povedenou vitráž od Václava Zajíce, v okolí stanice na betonových zdech najdeme zase zajímavé murály. Jen o kus dál na Ortenově náměstí zase stojí za pozornost barevná domovní znamení i skulptura motýla, která je ovšem odborníky často kritizována především proto, že do okolí vůbec nezapadá a pokulhává i její výtvarné zpracování. Místní ji ale mají vesměs rádi.

Pražský street art

Kdo má rád spíše výtvarné umění, může si udělat procházku po pražském street artu. I když se Praze často vyčítáno, že tento druh umění dostatečně nepodporuje. V poslední době se ale v hlavním městě objevilo několik novinek, které stojí za pozornost. V prosinci minulého roku ozdobil šedivé zdi u metra Opatov nový mural od Ondřeje Vyhnánka. Místní si jeho návrh vybrali v anketě. „V metru najdeme mnoho uměleckých děl a tohle je jeden ze způsobů jak ta výtvarná díla do metra vracet,“ vysvětluje architektka Anna Švarc. Zajímavý mural je k vidění i ve stanici Karlovo náměstí, která se momentálně rekonstruuje. Velké obrazy od Chemise, Davida Strauzze a Gyzma tu zkrášlují jinak fádní ohrazení.

Další zajímavý street art je k vidění i v ulicích. Například na Smíchovském nádraží, u Meet faktory nebo ve Stroupežnického ulici, kde je pomalována celá strana domu také dílem od Chemise. Zajímavá je jistě Hrabalova zeď od Tatiany Svatošové na Palmovce. V ulici Na Hrázi tu lze obdivovat barevnou koláž s útržky z jeho nejvýznamnějších děl.

Fotogalerie
29 fotografií