Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zblovice odolávají koronaviru: V obci bydlí samí důchodci a nakažený nebyl nikdo

Autor: jn - 
28. ledna 2021
10:40

Zblovice na Znojemsku jsou koronavirovou raritou. Covid-19 se tam všem 44 obyvatelům vyhýbá. Na jižní Moravě jsou jediní, na Vysočině je podobných vesnic deset. V celé ČR se covid zatím nedotkl pouze 24 obcí.

Ve Zblovicích nedaleko Vranovské přehrady žijí převážně penzisté kolem 70 let. Přesto u nich úřady nezaznamenaly jediný případ nákazy!

„Máme velkou výhodu, že máme malý obchůdek a lidi nemusejí nikam za nákupy cestovat,“ svěřil se Blesk.cz starosta Jan Máca (65, nez.). „Sousedé si s rouškami chodí tak akorát do obchodu pro chleba, rohlíky, uzeninu nebo zeleninu. Jinak se většinou všichni drží doma. Máme ve vsi jen tři děti,“ popsal starosta.

Málo lidí

Výhodou je, že vesnička je odlehlá. Starousedlíků ubylo, do stavení se přistěhovali sezonní chalupáři. Ti ale v zimě nejezdí, riziko přenosu nákazy je tedy nízké. V létě pobývá ve Zblovicích i přes dvě stě lidí, v zimě je tam podle pana Mácy liduprázdno.

„Okolnosti včetně počasí nám nahrávají, aniž bychom na tom měli nějakou zásluhu,“ usmál se starosta. „Snad to tak vydrží napořád,“ přeje si.

Zblovice, ležící kousek od hradu Bítova a Vranova nad Dyjí, jsou jedním z nejodlehlejších koutů ČR. Vznikly kolem roku 1349, vesnici osídlili zejména Němci. Až v roce 1958 spojila Zblovice s okolním světem autobusová linka.

V ČR je bez covidu 24 obcí

V celém Česku jsou pouze dva tucty obcí bez jediné nákazy covidem. Nejzdravěji je na Vysočině, kde jich je hned 10: Řídelov, Vanůvek a Vápovice na Jihlavsku, Slavětín a Sloupno na Havlíčkobrodsku, Chýstovice, Důl a Útěchovice na Pelhřimovsku, Kuroslepy na Třebíčsku a Račice na Žďársku.

VIDEO: „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa