První manželka prezidenta Václava Havla a zároveň osmá první dáma v historii Československa Olga Havlová zemřela 27. ledna 1996. Možná až při jejím pohřbu si lidé uvědomili, že s ní po dlouhé době přišla na Hrad skutečná osobnost. Z předešlých manželek prezidentů se takové úctě těšila pouze Hana Benešová a snad i manželka Ludvíka Svobody Irena, za svou aktivitu pro Československý červený kříž. Také Olga, která pocházela z dělnické žižkovské rodiny, se ze všech sil věnovala charitě a dobročinnosti ve prospěch zdravotně postižených. K její rakvi se pak přišly na Hrad poklonit tisícihlavé zástupy lidí z celé republiky a nikterak je odradilo ani nepříznivé zimní počasí.

Olga byla Havlovou životní jistotou. Stála při něm v dobrém i zlém, včetně jeho několikaletého věznění, a dokonce i při opakovaných nevěrách. Doktoři jí však odhalili nádor na mozku a závažné onemocnění ji postupně zcela paralyzovalo. Podstoupila chemoterapie, nemoc však byla už v takovém stadiu, že jí už ani náročná léčba nepomohla. Její stav se proto zhoršoval stále dál a dál.

Na dny před její smrtí vzpomínal Havel takto: „Poslední měsíce už nevycházela z domu nebo byla v nemocnici. Pokoušel jsem se ji povzbuzovat, říct jí tu a tam něco milého, ale okamžitě vždycky poznala, proč to dělám, a řekla mi, abych si to nechal od cesty. My jsme neměli moc ve zvyku říkat si milé věci. Věděli jsme, že jsme tak pevně spolu svázáni a na sobě závislí, že to ani snad nejde devalvovat jakýmkoli komentářem.“

VIDEO: Na počest Olgy Havlové zapěl pěvecký sbor Besharmonie českou hymnu

Video
Video se připravuje ...

Na počest Olgy Havlové zapěl pěvecký sbor Besharmonie českou hymnu. David Zima

Ještě za života své první manželky Havel navázal druhý osudový vztah – s herečkou Dagmar Veškrnovou (67). Olga, která moc dobře znala manželovu záletnickou povahu, o tom věděla, nijak ale nezasáhla. Naopak. Byla to ona, kdo Havlovi před svou smrtí doporučil, aby se znovu oženil. „Tehdy jsem to naprosto kategoricky vylučoval a byl rozhodnut dožít své dny sám,“ řekl 5. ledna 1997 prezident v Hovorech z Lán. Olga byla ale přesvědčena, že sám žít neumí a nemá. „Samozřejmě, že měla pravdu ona, a potvrdil to koneckonců i sám život, když mi dopřál poznat Dášu,“ dodával Havel.

Odkaz této neskutečně tolerantní dámy žije dál. Na její počest vznikla loni na podzim, v den výročí narození jejího manžela, v Praze autobusová zastávka, která nese její jméno. Naleznete ji na Žižkově, kam můžete dorazit autobusovými linkami č. 133, 267 a 908 s 909. K nedožitým 85. narozeninám jí zase na Parukářce vysadili pětaosmdesát lip.

Ve filmu Havel, který měl premiéru minulý rok, ji ztvárnila Anna Geislerová (44). Osobnost Havlové ji upřímně fascinovala. „Byla velkorysá k sobě i k svému partnerovi. Byla pro mě strašně svobodná, v tom, že byla za každou cenu sama sebou, ničemu to nepodřizovala a nenechala si to ničím a nikým vzít,“ řekla známá herečka obdivně pro ČTK.

VIDEO: Geislerová jako Olga Havlová: Holka ze Žižkova, která působila jako královna

Video
Video se připravuje ...

Geislerová jako Olga Havlová: Holka ze Žižkova, která působila jako královna. Bontonfilm

Fotogalerie
44 fotografií