Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomozte lidem bez domova, prosí projekt Nocleženky. Expert: Koronakrize žene Čechy do ulic

Autor: Nikola Forejtová - 
7. února 2021
22:15

Zima udeřila na Česko v plné síle. Teploty klesají pod bod mrazu, v nadcházejícím týdnu může být až -20 °C a sníh pokrývá většinu našeho území. Takové počasí může být pro někoho rozsudkem smrti. Řeč je především o lidech bez domova, kterým můžete pomoci koupí poukazu tzv. Nocleženky. Na ulicích pak nejsou jen staří známí bezdomovci. Koronakrize vehnala do ulic i lidi, kteří žili před krizí na okraji chudoby a ta jim definitivně zlomila vaz. A bude hůř. Podle ředitele Armády spásy Jana Františka Krupy se může v následujících měsících ocitnout na ulici lidí mnohem více. 

Odhadem považuje ulici za svůj domov podle průzkumů Armády spásy 70 tisíc Čechů. Oficiální data jich ale ukazují jen 24 tisíc. Nejde jen o čísla, všichni tito lidé nyní zažívají krušné chvíle. Venkovní teploty padají hluboko pod bod mrazu a „postele“ jsou pokryty chladivou sněhovou pokrývkou. 

Bezdomovcům je nabízeno řešení v podobě azylových domů, domů sociální služby i v podobě rozmanitých nocleháren a hostelů. I na ně ale musí mít peníze. Jedna noc v obyčejné noclehárně přijde na 40 korun za noc, azylové domy si pak mohou účtovat i 130 korun. Na tuto částku si ale bezdomovci, především v době pandemie, nemají šanci vydělat. 

Lidem bez domova je útěchou azylový dům nebo noclehárna (ilustrativní fotografie) Lidem bez domova je útěchou azylový dům nebo noclehárna (ilustrativní fotografie) | J. Štreit

Nocleženka: Za stovku jídlo, postel i lékař

Armáda spásy tak prosí znovu o pomoc a vytahuje již popáté projekt Nocleženka. Jedná se v podstatě o poukaz na jídlo, nocleh a další služby Armády spásy. Za 100 korun je lidem bez domova nabídnuta i konzultace se sociálním pracovníkem a sociální zařízení, kde mohou vykonat v klidu svou osobní potřebu. 

„Denně poskytujeme 2500 míst... Veřejnost tak stále může pomoci prostřednictvím projektu Nocleženka,“ popisuje Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb AS. 

Nocleženky fungují napříč celou Českou republikou. V letošním roce pak bylo během ledna zakoupeno přes 12 tisíc poukazů, jak poznamenává pro Blesk Zprávy mluvčí AS Tereza Melišová.

„Díky nocleženkám jsme mohli v našem zařízení ubytovat uživatele, kteří neměli finance na ubytování či nebyli v evidenci úřadu práce, aby jim to mohlo být zpětně proplaceno. Zrovna tito lidé, kterým jsme nocleženkami v tomto období pomohli, jsou nyní na azylovém domě a na sociálním bytě,“ říká Marek Janáček, sociální a terénní pracovník.

Koronavirus dostane lidi na ulici, varuje šéf Armády spásy

Za teplem a postelí pak nemíří jen „staří známí“, ale především i lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou kvůli pandemii. Mezi nimi je i pan H. (77). Tento bezdomovec po smrti své ženy získával jen minimální starobní důchod a během krize přišel o místo na ubytovně i o nárazové brigády. 

Není zdaleka jediným člověkem, který v důsledku krize přišel o nejistou střechu nad hlavou. Už v říjnu přišly Blesk Zprávy s informací, že se na ulici ocitá stále více lidí bez domova. Například v Moravskoslezském kraji hlásily sociální služby přímo boom v návštěvnosti center. Řada klientů popisovala podobný příběh: Bez práce je v ubytovnách nechtěli. 

Prozatím se ale nejedná o markantní nárůst, jak upozorňuje Blesk Zprávy Krupa. „Větší riziko vidíme v tom, že se zvyšuje tzv. skrytá chudoba. Jsou tu lidé, kteří zatím ještě žijí v bytech, ale jsou bez výdělku. Bojíme se, že nárůst může teprve v dalších letech, možná i měsících nastat, až se dostaví ekonomické dopady celé pandemie, protože lidé nebudou mít dostatečné finanční prostředky, aby si udrželi nájemní bydlení. Toto riziko před námi je a určitě není zanedbatelné,“ komentuje šéf Armády spásy. 

Pouzepravda ( 29. září 2021 03:26 )

Dále po tom, to že někoho vidíte chodit mladého na pracák.. a z toho usuzujete že může pracovat.. Vy by jste měl dělat na ČSSZ posudkového lékaře vás by brali hned.. Byly bychom první zemí evropy která by neměla zdravotní důchodce.. neboť podle takových jako vy každý kdo dovede hýbat víčky může pracovat..Třeba vymrkávat signály.. Kdo chce práci si najde že? A už kvůli tomu vám zde uvedu jak to taky jde udělat a co každému radím kdo nechce otročit. NAJDĚTE SI PRÁCI, BĚŽTE PRVNÍ DEN DO PRÁCE.. DALŠÍ DEN RÁNO SE TELEFONICKY V PRÁCI OMLUVTE ŽE NASTAL ZDRAVOTNÍ PROBLÉM KTERÝ VÁM BRÁNÍ VYKONÁVAT PRÁCI, HNED POTOM ZAVOLEJTE DOKTORCE A OZNAMTE JI ŽE VÁM RUPLO V ZÁDECH A NEMŮŽETE SE ANI POHNOUT ALE POTŘEBUJETE NEMOCENSKOU JESTLI JE NUTNÉ DOJÍT HNED NEBO TO POČKÁ DO DALŠÍHO DNE.. POKUD HNED.. MUSÍTE HODNĚ SIMULOVAT A HROZÍ RIZIKO ŽE DOSTANETE OBSTŘIK KDYŽ TO PŘEŽENETE :d MŮJ PŘÍPAD ALE ZA 13000 MĚSÍČNĚ SEM TO VYDRŽEL.. NO JESTLIŽE PŘÍJDETE DALŠÍ DEN K DOKTORCE.. MUSÍ VÁM NEMOCENSKOU VYSTAVIT ZPĚTNĚ, PROTOŽE JESTLI JSTE JEDEN DEN V PRÁCI, TAK MÁTE JEN JEDEN DEN ČAS NA NEMOCENSKOU.. TZN. MUSÍ BÝT K TOMU DATU KDY VÁM TO "ZAČLO" DALŠÍ DEN K U DOKTORKY UŽ TO NEMUSÍTE TOLIK PŘEHÁNĚT, DÁVEJTE NAJEVO ŽE VÁS BOLÍ PLOTÝNKY VESPOD, A ZKRÁTKA ŽE VÁS TO BOLÍ PŘI KAŽDÉM VĚTŠÍM POHYBU DELŠÍ ZÁTĚŽI, ZKRÁTKA ŽE DOKUD SE NEZAČNETE HÝBAT JE TO JAKŠ TAKŠ, A ZKRÁTKA VŽIJTE SE DO ROLE.. ALE ANI TO MOC NEMUSÍTE, DOKTOŘI VĚTŠINOU NEDĚLAJÍ PROBLÉMY A NIKDO VÁM NEMÁ ZA TO CO UDĚLAT.. Doktorka vypíše lístek, a doporučenku k odbornému na neurologii, nebo kdekoli jinam se čeká minimálně 3 měsíce.. tzn. vydržet rok na nemocenské není vůbec žádný problém, za ten rok může člověk přemýšlet a plánovat další obživu až mu skončí nemocenská, popř. může na pracák a za rok to zopakovat 4x osobně ověřeno 4roky na nemocenské, z toho realně odpracováno cca 8h a dva dny strpění nudného školení.. nadruhou rehabilitace a tuto welnes péči jsem si nechal líbit.. Tohle z mladých vytvářítech

Pouzepravda ( 29. září 2021 03:15 )

Často si lidé pletou práci a otroctví.. vy jste asi pracoval, já v celé ostravě za celý svůj život nezaregistroval ani nenašel nabídku práce. Za to přehrše nabídek otroctví.. Jsem snad blbec?

Pouzepravda ( 29. září 2021 03:11 )

ProBoha co ty jsi vůbec zač, jak někdo mohl dát vzniknout něčemu tak zkaženému.. To si vážně tak blbá nebo to hraješ! Ty si totiž zralá na osobní zkušenost.. bože to už jsem dlouho neviděl někoho tak zkaženého... cse.. ještě k tomu baba.. z tebou bych chtěl teda žít. Cse no a dodalas tomu korunu... Další blbínek který se stará o zvěř spíš než o lidi.. Jo pomáháte, ovšem s takovým názorem a postojem se můžete třeba rozkrátjet a moc si nepomůžete.. Takže s blbým kamioňákem trajdajícím po světě, protože nenažranci nestačí o menší plat v rodné zemi.. Kdoví od jaké *** to kde chytil.. a tomu bych měl přispívat, klasická debilita... těm co pomoc nepotřebují těm se cpe horem spodem, ale skutečným chudákům na pokraji života smrti... vzpamatuj se ty dylino! Nechceš pomoct třeba i politikům ? Zkus si nejdřív zjistit důvod a okolnosti za jakých člověk skončil v situaci v jaké je.. vzhledem k tvé zaslepenosti, stejně nebudeš schopna vnímat.. Prej vypovídá jak pracoval a žil no ty si dej normálně trofej za tu blbost.. Právě že nejpoctivější a nejpracovitější lidé v naší zemi často končí jako největší chudáci a za plné podpory idiotů tobě podobných bezcitných nelidských zrůd které to ještě ukazují veřejně.. A nakonec, jak odvážné, hrdinské a silné navážet se kopat do těchto chudáků, politici vám nevadí že? A teď překvápko.. Nadáváte svým vlastním obětem.Vy a všichni vám podobní kteří byli u voleb, jsou za tyto případy přímo zodpovědni.. Takže nejen že jste blbá jak pučtok, ale dvojnásobně neboť odsuzujete svou oběť za to jak díky vám dopadla..tleskám a gratuluji vstupenku do pekla máte v ruce..

Inka ( 20. června 2021 09:31 )

Bezdomovectví je zrcadlem dnešní postkomunistické doby !!! Nevidím jediny důvod, proč není práce povinnost a proč tyto alkoholiky a narko­many­...pod­poro­vat ?! Je mi odporné, když vidím jak mají teplé oblečení na zimu, denně obědy... obléct a nažrat se a pak hurá do víru chlastu ! Nikdy nedostali do rukou košťata, hrábě, v zimě lopaty, aby se alespoň málo sami přičinili pozitivně snahou přispět a neparazitovat !
Nikdy nikdo nepřišel o bydlení neprávem ! Pokud má bezdomáč minimální důchod, to vypovídá jak pracoval a žil v minulosti, kolik má odpracovaných let...a v neposlední řadě, má nárok na příspěvek na bydlení, léky...
Osobně přispíváme na zvířata v Biopark Štít, rozváželi jsme balíčky s řízkem, okurkou, chlebem. ovocem... z vlastních úspor kamioňákům v počátcích pandemie...
Nejsem lakomá a pomáháme ! Ale aby někdo vychcaně zneužíval důvěru lidí za podpory různých tzv. neziskovém...?! NE !

Michal Snobl ( 8. února 2021 07:58 )

Plesku a co zemědělci,budou mít dost vláhy nebo nebude ji zas moc?

Zobrazit celou diskusi