Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyrazte na běžky! 5 tipů na méně známé trasy: Ta panoramata vás uchvátí

/
  • Ilustrační foto
    28. ledna 2021 ● 16:58

    Sněhu všude jako už hodně let nebylo, ale lyžařská centra zavřená. Vytáhněte běžky a vyrazte poznávat krásu hor pomalejším tempem. Ve spolupráci s portálem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili málo známých běžkařských tras. Pokud nechcete na běžky, můžete si vybrat výlet třebe ZDE

  • 1.

    Javoří hory pro zdatnější

    Malebná Broumovská kotlina se stužkou řeky Stěnavy je ze severu chráněna Javořími horami. Na 31 km dlouhou trať, která je určena především pro zdatnější běžkaře, nastoupíte u železniční stanice v Meziměstí. Trasa dále pokračuje na vrch Světlina a Ruprechtický Špičák, odkud je krásný rozhled na polskou stranu. Po hraničním hřebenu projedete přes několik vrchů - Široký, Javorový, Čertův a Jedlový. Trasa končí v Janovičkách, případně až v Broumově.

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Ze Cvikova na Lužickou magistrálu

    Hned několik upravovaných tratí najdete v okolí Cvikova na Českolipsku v Lužických horách. Zvolit můžete menší, zhruba 3 km dlouhý okruh na loukách pod Zeleným vrchem. Hned několik tras se upravuje na rozlehlých loukách podél silnice na Nový Bor. Do stop se nastupuje z ulice Československé armády. Dobrým nástupním místem je i benzínová pumpa ONO v Komenského ulici, kde je velké parkoviště a možnost občerstvení. Parkovat se dá i u dětské léčebny nebo před domem dětí a mládeže.

    V ulici K Rybníčku najdete výchozí místo pro stopu k vrchu Kamenitý, která pokračuje směrem na Milštejn a u rozcestí se můžete rozhodnout, jestli se vydáte přímo k Lužické magistrále po Pražské cestě. Druhou možností je trasa k hřebenu Naděje a k vrcholu Malý Stoh. Odtud trasa vede k chatě Luž, kde se po 9 km také připojí k magistrále.

    Ilustrační foto
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Projeďte se na běžkách Chodskem

    Z parkoviště v Caparticích na Domažlicku se po strojově upravované trase podél silnice dostanete až na Rozcestí pod Čerchovem, což je asi 2,6 km. Stopy navíc navazují u přístřešku Hlinitá cesta na stopy na německé straně hor. Na opačné straně od Čerchova si krásně zaběháte po Capartických loukách. Okruhy 500 m až 3 km na louce a 5 km až 10 km v lese, mají start a cíl před chatami v Caparticích. Přístup sem je z parkoviště Capartice u hlavní silnice Klenčí p. Čerchovem - Waldmünchen.

    Ilustrační foto
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Do stopy autobusem

    K východišti lyžařských stop na Mikulčině vrchu nebo ještě výš, k chatě Troják v Bystřici pod Lopeníkem v Bílých Karpatech vás vyveze autobus. Odtud budete pokračovat v upravené stopě k vyhlídkovému místu nad Bystřicí pod Lopeníkem, po Cestě hrdinů SNP. Nejvyšším vrcholem na trase bude Studený vrch, pak si odpočinete u sjezdu k rozcestí Březová. Tady je možné trasu dlouhou zhruba 7,5 km trasu ukončit a odjet autobusem z hor do Uherského Brodu.

    Pokračovat ale můžete dalších 5 km stoupáním po magistrále kolem rozhledny Obecnice ke křížku a autobusovému přístřešku Javořina. Tady naberete dech a dáte si závěrečných 8 km podél Kamenné boudy k Velké Javořině, do Strání anebo do Vápenky.

    Ilustrační foto
    Autor: Beránek Michal / Sport

  • 5.

    Českem i Slovenskem

    Mezinárodní hřebenovka Javorníků Kasárna – Kohútka je díky své výšce nejkrásnější hřebenovou trasou na česko-slovenském pomezí. Jsou odsud nádherné výhledy na okolní hory a malebná údolí. Trasa Kasárna – Kohútka vede po celou dobu po lyžařské magistrále a má sestupnou tendenci.

    Výchozím bodem je Kasárna na slovenské straně hor. Dostat se sem můžete z autobusové zastávky Velké Karlovice, rozcestí Podťaté a pak je třeba asi 3,5 km dojít pěšky po silnici ke Kasárně. Pak se již můžete těšit na nádhernou horskou cestu po Javornickém hřebeni. Zpět se z Kohútky dostanete po červené sjezdovce č. 10, která vás přivede k autobusu směrem do Nového Hrozenkova.

    Mezinárodní hřebenovka Javorníků Kohútka – Kasárna
    Autor: Kudyznudy.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

ivannavratil386: Javorky jsou super. Jezdíme tam pravidelně na chalupu. Jen jsme ji letos přes sezonu museli vybavit přístupovými systémy http­s://ww­w.pu­hy.cz­/sou­castky-a-elektroinstalace-739/pristupove-systemy-29/ odsud. S narůstajícími běžkaři se tam totiž zvýšila frekvence lidí, kteří jsou občas hodně oprsklí a myslí si, že i když tam není ohrazený pozemek, tak si tam můžou bivakovat a lezou nám třeba do pergoly.

(04. 03. 2021 12:21)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy