Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vláda zaspala,“ ozývá se z Prahy: Magistrát spouští informační web, má pomoci proti koronaviru

Autor: ČTK, diz - 
26. ledna 2021
14:00

Hlavní město připravilo web Očkování.Praha.eu, kde návštěvníci naleznou informace k očkování. Web má rovněž vyvracet zavádějící a nepravdivé informace o očkování, které se šíří po sociálních sítích. Město v únoru spustí informační kampaň na podporu vakcinace proti covidu-19. Dnes to novinářům řekli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a radní Milena Johnová (Praha Sobě).

„Cítíme potřebu nabídnout lidem přehledně a na jednom místě všechny potřebné informace ohledně očkování. Vláda totiž zaspala nejen se zajištěním vakcín pro nejrizikovější skupiny, ale i se šířením povědomí o samotném očkování. Aby se lidé mohli skutečně rozhodnout, musejí mít dostatek relevantních informací,“ uvedl primátor.

Seznam, mapa i statistiky

Web vyvinuli pracovníci městské firmy Operátor ICT. Za tvorbu webu Praha zaplatila 114 400 korun bez DPH, správa stránky vyjde na 23 000 korun za měsíc, uvedl primátor.

Na stránce Očkování.Praha.eu najdou zájemci seznam a mapu očkovacích center, počet osob naočkovaných v Praze a kontakt na bezplatnou informační linku pražského magistrátu 800 160 166, která funguje zvláště jako pomoc pro pražské seniory při registraci do centrálního systému. Na webu jsou také informační videa a sekce, v níž jsou vysvětleny nejčastější dotazy k očkování. Odborní garanti rovněž na webu vyvrací nejčastější mýty a dezinformace spojené s vakcinací.

Informační kampaň

V únoru město spustí informační kampaň k očkování. Vizuály, připravené zdarma agenturou DDB Prague, budou odkazovat k návratu do běžného života před pandemií. Pracovat se bude například s motivy rodiny, podnikání a vzdělávání. Vizuály plánuje Praha poskytnout i dalším krajům prostřednictvím Asociace krajů ČR, doplnil Hřib. Plakáty budou k vidění například na plakátovacích plochách v přístřešcích MHD, které má Praha k dispozici zdarma.

Hřib s odkazem na průzkum společnosti MEDIAN uvedl, že nyní má zhruba 65 procent Pražanů zájem nechat se očkovat. Zhruba 40 procent Pražanů ale podle výzkumu nemá o očkování dostatek praktických informací. Celkem je v Praze očkováno 48 734 lidí. Magistrát od státu ale nemá informaci, kolik z nich má trvalé bydliště v Praze.

„Nyní se dostáváme do kritické fáze boje s pandemií, kdy vedle zdravotních rizik svádíme boj s dezinformacemi kolem očkování. Je naší povinností, abychom nenechali občany napospas všem těm konspiračním a dezinformačním kampaním,“ uvedl pro Blesk.cz Hlubuček. Podle něho vláda od začátku vypuknutí pandemie covid-19 podcenila komunikaci s veřejností. „Vláda občanům oznamuje, zakazuje, nařizuje, ale nic nevysvětluje.“

Testy prokázaly v Praze v pondělí 721 nových případů nemoci covid-19. Aktuálně nakažených je v hlavním městě 9 402 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od březnového začátku epidemie se v metropoli covid potvrdil u více než 104 000 lidí. Téměř 94 000 z nich se dosud vyléčilo a 1 381 lidí s covidem zemřelo.

Video  Blesk Podcast: Život pohřebáka v době koronaviru  - Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 26. ledna 2021 14:30 )

lidé z dalekého okolí Prahy soutěží o termíny očkování v Praze, od 15.ledna platilo, kdo byl rychlejší, ten je naočkovaný, taková živelná soutěž bez pravidel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa