Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hnilička, Prymula i hlavní hygienička: Komu dalšímu srazil covid pracovní vaz?

  • Autor: for,ČTK - 
    26. 1. 2021
    14:25

    Koronavirová epidemie nemá jen oběti na životech, ale i oběti profesní. Od března loňského roku srazily přešlapy nebo pochybení hlavu několika lidem z vysokých úřadů. A to hlavním hygienikům, ministrům i poslancům. Podívejte se na přehled nejznámějších skandálů, které jsou již za námi, ale i na ty, které jsou nyní propírány veřejností.

  • 1.Konec Husáka

    Nejnovější „obětí“ koronavirové pandemie bude ředitel krajské liberecké policie Vladislav Husák. Policejní prezident Jan Švejdar jej odvolá k 1. únoru z jeho postu kvůli jeho účasti na narozeninové party kmotra Petra Bendy v Teplicích.

    Švejdar se k tomuto kroku odhodlal v úterý, jen den poté, co se na tajnou oslavu přišlo. „Celou záležitost jsem již nechal prošetřit odborem vnitřní kontroly Policejního prezidia. Plukovníku Husákovi jsem již sdělil, že jeho jednání považuji za zcela nepřijatelné a neomluvitelné. Vyzval jsem ho, aby přijal osobní odpovědnost,“ uvedl Švejdar na twitteru v den uveřejnění skandálu. Den nato již oznámil jeho blížící se odvolání.

    Šéf policie v Libereckém kraji Vladislav Husák Šéf policie v Libereckém kraji Vladislav Husák | Blesk:TONDA TRAN

    Husák nedokázal svou účast věrohodně vysvětlit. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) má být člen policie navíc politicky nestranný.

  • 2.Šedo čtvrtým končícím náměstkem

    Na ministerstvu zdravotnictví končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy do úřadu nastoupil v září. „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl k tomu ministr Jan Blatný.

    Šedo je již čtvrtým náměstkem, který opustí ministerstvo zdravotnictví. Po odchodu ministra Vojtěcha odešel z úřadu také jeho politický náměstek Filip Vrubel. Blatný se na odchodu dohodl také s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly. Skončit musela po kauze s přednostním očkováním proti covidu-19 před týdnem také náměstkyně Alena Šteflová.

    Aleksi Šedo na ministerstvu zdravotnictví skončil jako náměstek pro zdravotní péči. Aleksi Šedo na ministerstvu zdravotnictví skončil jako náměstek pro zdravotní péči. | Reprofoto ČT

  • 3.Blahutu skolilo zdraví, Hniličku party

    Kvůli zdravotním důvodům se vzdal k 25. lednu funkce národního koordinátora očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta. Nahradí ho Kateřina Baťhová, která dosud na ministerstvu zdravotnictví působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU. Blahuta se koordinátorem stal loni v prosinci, z funkce tedy odchází po necelých dvou měsících.

    Tento víkend se stal osudovým i pro šéfa Národní sportovní agentury a poslance Milana Hniličku. I ten se účastnil teplické party v hotelu Prince de Ligne. „Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů,“ tvrdí ve svém prohlášení pro Blesk Hnilička. I přesto uznává svou chybu, za kterou chce nést následky, jako omluvu poslal 50 tisíc na charitu.

    Babiš chování všech zúčastněných označil za papalášství. „Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ reagoval premiér pro Blesk Zprávy.

    V úterý Hnilička složil i poslanecký mandát, v čele agentury, která rozděluje miliardy v českém sportu, ale chce zůstat.

    Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Březovský nepřečkal skandál

    Ke 14. lednu odstoupil ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. „Takovéto excesy se nemůžou opakovat. Řekli jsme, že prioritu mají zdravotníci a domovy seniorů,“ řekl na to premiér Andrej Babiš (ANO).

    Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský | Blesk:Jakub Poláček

  • 5.Prymula bez roušky

    Nejpropranější konec jistě zažil tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Epidemiolog a tvář epidemie byl Bleskem načapán, jak se kolem půlnoci 21. října potuloval na Vyšehradě. Byl zde bez roušky a navíc v restauraci, která měla ale být dle vládního nařízení zavřená.

    Šéf českého zdravotnictví dorazil podle informací Blesku do luxusního podniku Rio's před desátou večer. Po nějakém čase ven vyšli další lidé, zjevně v dobré náladě. Nikomu zřejmě nevadilo, že tady v tuhle dobu nesmí být otevřené ani výdejní okénko.

    Z politických špiček se totiž na místě ve stejný čas vyskytoval i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek (58)! Druhý muž Babišova hnutí z podniku vyšel až kolem půl jedné. Sedl za volant a odjel, aby se zakrátko zase vrátil, na chvilku zmizel vevnitř a objevil se s majitelem restaurace Raimundem Špundou (69). Tento přešlap jej stál místo prvního místopředsedy.

    V podzimních volbách do Sněmovny bude ale opět kandidovat jako jednička jedné z krajských kandidátek. MF DNES to řekl člen hnutí obeznámený s přípravou na nadcházející politické klání.

    Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 6.Vojtěch si užívá odpočinku

    Ministerské křeslo si vedle Prymuly neudržel ani Adam Vojtěch, který nyní působí jako řadový poslanec. Prohlásil, že odchodem chce vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru v době, kdy se situace v České republice výrazně zhoršila.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) Vojtěchovi poděkoval za práci, kterou na zdravotnictví vykonal. „Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk. Jsem přesvědčen, že kdyby veškerou svou energii nemusel vydat na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví,“ zmínil Babiš.

    Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Kritizován byl Vojtěch však mj. proto, že odmítl již v únoru ve Sněmovně debatovat ohledně připravenosti Česka, co se ochranného materiálu týče. Tehdy tvrdil, že roušek a respirátorů je na skladech dost, aby se následně ukázalo, že půjde o značně nedostatkový materiál, vláda pak jako na spásu čekala na dodávky z Číny.

    Vojtěch nicméně nemá rozvolňování, ale ani zpřísňování opatření od 21. září na svých bedrech. A jak sám přiznává, ulevilo se mu. „Určitě to zlepšilo rodinný život. Je zcela jiný, než když jsem působil na ministerstvu - počítaje i dobu před covidem - bylo to velmi náročné období a s příchodem epidemie se to zintenzivnilo. Byl nulový prostor na jiný než jen pracovní život,“ svěřil se Blesk Zprávám.

    Úlevu Vojtěch netajil ani na sociálních sítích, kde se začal objevovat na snímcích s manželkou Olgou na procházce, ale i v obýváku u oblíbené knihy. „Moje manželka je šťastnější, než byla v posledních třech letech, a samozřejmě i pro mne je to určitá změna. Můžu se věnovat svým blízkým, na to nebyl čas,“ uvedl s úsměvem.

  • 7.Na Maďara se hodily roušky

    Epidemiolog a přední expert Rastislav Maďar skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví 24. srpna. „Bral jsem to dosud jako službu lidem, za kterou jsem nechtěl ani korunu. Byla to z mé strany v mnoha ohledech oběť, věc principu, ale abych musel čelit zákeřným podpásovým útokům, to nemám zapotřebí,“ uvedl Maďar v rozhovoru pro ČTK. Skončil pak k 21. srpnu.

    Maďar odešel krátce po zmatcích kolem zavádění zpřísněných opatření plánovaných od začátku září. Ministr Vojtěch nejprve oznámil přísnější opatření, mimo jiné povinné nošení roušek na mnoha místech, o den později ale přišel s mírnější verzí. Premiér Babiš k tomu tehdy řekl, že vláda vnímá reakce lidí a nechce dopady do ekonomiky a veřejného života.

    Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Maďar se později vyjádřil, že roušky ve školách neprosazoval. Právě naopak. „Okamžitě jsem písemně upozornil pana ministra Vojtěcha, že to není v souladu s odborným stanoviskem naší epidemiologické pracovní skupiny. On za dvě minuty reagoval způsobem, ze kterého vyplynulo, že je to rozhodnutí nějakého jiného jednání. Tím to pro mě jako odborného poradce skončilo. Tedy až do momentu, než se objevilo v médiích, že bylo chybou roušky do společných prostor škol dávat a že za to mohu já. Mám naštěstí uloženou písemnou korespondenci potvrzující to, co říkám,“ komentoval.

  • 8.První oběť: Gottvaldová

    Vůbec první profesní obětí koronaviru byla už v březnu 2020 tehdejší hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Ta byla odvolána 12. března. „Vláda pověřila doktorku Jarmilu Rážovou výkonem funkce hlavní hygieničky České republiky,“ řekla serveru iROZHLAS.cz mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

    Důvodem odvolání bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO), že „paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici“. Hlasování kabinetu bylo podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jednomyslné.

    Šéfka hygieniků Eva Gottvaldová s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem na mimořádné tiskové konferenci k opatřením kvůli koronaviru (26. 1. 2020) Šéfka hygieniků Eva Gottvaldová s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem na mimořádné tiskové konferenci k opatřením kvůli koronaviru (26. 1. 2020) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

    Poslanci v únoru upravili podmínky vzdělání potřebného pro funkci hlavního hygienika, podle návrhu zákona bude muset mít lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny. Gottvaldová takové vzdělání nemá, vystudovala na brněnské Masarykově univerzitě obor Výživa člověka.

Covid_19 ( 26. ledna 2021 16:21 )

Gottvaldová nezvládala funkci hlavní hygieničky a její nástupkyně Rážová se projevila ještě jako méně schopná ( například zamítnutí magistrátu Prahy, když Praha volala po přísnějších opatřeních)

villon ( 26. ledna 2021 16:01 )

Vaz jim srazila akorát vlastní blbost nebo hova dství, a ne covid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa