Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chřipka během pandemie skoro zmizela: Vrátí se za rok v mnohem větší síle?

Autor: mav - 
27. ledna 2021
05:30

Opatření proti pandemii koronaviru potlačují i chřipku a většinu dalších respiračních onemocnění. Může to mít dalekosáhlé důsledky, píše magazín Nature. Statistiky mnoha sezonních infekcí jsou extrémně nízké. Různá opatření na boj s koronavirem – od roušek a rozestupů přes posílenou osobní hygienu až k omezenému cestování a lockdownům – mají ohromný dopad i na ostatní běžné choroby dýchacích cest.

V květnu, s koncem první vlny covid-19 a v době přísných lockdownů, zdravotníci zaznamenali náhlý a předčasný konec chřipkové sezóny 2019-20 na severní polokouli. CDC ji vyhodnotilo jako středně závažnou: odhadem chřipku prodělalo 38 milionů Američanů, 22 tisíc z nich zemřelo; méně než v posledních letech, ale ne zrovna rekordně málo.

Minimum testů pozitivních

A na jižní polokouli jako by se pak chřipka takřka vůbec nepřelila. Mezi dubnem a červencem napočítali dohromady v Austrálii, Chile a Jižní Africe mezi 83 tisíci testů na chřipku jenom 51 pozitivních.

Podobně zatím vypadá chřipková sezona 2020-21 na polokouli severní. „Normálně mívám dva tři pacienty s chřipkou týdně. Za celou tuto sezonu jsem měla dohromady přesně dva,“ popsala Linda Yanceyová ze sítě klinik Memorial Hermann v texaském Houstonu. Varuje však, že sezona ještě nekončí a může přece jen propuknout, píše server Click2houston.

Stát New York za sezonu na chřipku testoval přes 300 tisíc lidí, ani ne jedno procento bylo pozitivní, uvádí web státního ministerstva zdravotnictví. 

Laboratoře ve státě Montana na severu USA zatím nezaznamenaly jediný pozitivní test na chřipku. „Ani další respirační viry moc nevidíme. Příležitostně se objeví rinovirus, dříve na podzim jsme měli nějaký adenovirus, což znamená těžší nachlazení. Ale velká většina dalších virů teď necirkuluje,“ popsala serveru KTVQ.com Nancy Iversenová, veteránka bojů s infekcemi z Kliniky v Billings.

V sezóně 2019-20 zaznamenala Montana 11 255 případů chřipky, z toho 41 úmrtí. Pro srovnání, za deset měsíců tu koronavirus přes 91 tisíc lidí nakazil a 1122 jich zemřelo.

Bez chřipkové sezóny

Nulový komunitní přenos chřipky hlásily třeba i kanadské provincie Britská Kolumbie a Nové Skotsko. Pro malý počet případů vůbec Kanada nevyhlásila chřipkovou sezónu.

Evropa na tom není o moc hůř. „Akutní respirační onemocnění s horečkou jsou soustavně na nízké úrovni. V prvních týdnech roku 2021 jsou čísla stejná jako počátkem léta 2020,informoval Institut Roberta Kocha, německý ústav pro kontrolu a prevenci nemocí. Minimální počty hlásí namátkou i Švýcarsko, Francie, Česko…

Třebaže virové nachlazení lidstvo provází odnepaměti, pořád je toho dost, co o něm nevíme. Badatelé doufají, že aktuální narušené sezony pomohou s novými objevy kolem jejich přenosu a chování – jak reagují na opatření, jak se ovlivňují navzájem a co to může znamenat v dlouhodobém hledisku. „Pro spoustu respiračních virů je to přírodní experiment,“ řekla magazínu Nature Sonja Olsenová, epidemioložka amerického úřadu CDC.

Kvůli hrozbě covidu teď daleko méně lidí chřipku či nachlazení přechází. „Dřív jste si řekli, že stačí něco na ucpaný nos, a stejně jste šli do práce a nakazili další. To se teď neděje,“ řekla serveru 13WHAM Ghinwa Durnyatiová,viroložka z Rochesterské univerzity.

Do velké míry jistě pomohly roušky a rozestupy. „Víme, že je chřipka méně nakažlivá než koronavirus, takže to dává smysl, ale pokles byl větší, než se čekalo,“ říká Olsenová. „Některé jihoamerické země s covidem moc dobře nebojují, avšak i tam je chřipky málo," dodává virolog Richard Webby z Memphisu. „Nemyslím si, že to vše můžeme vysvětlit jen rouškami a rozestupy.“

Roli jistě hraje cestování – v letadlech z jedné polokoule na druhou s lidmi létají i viry. Podrobněji se však tento fenomén zatím prozkoumat nepodařilo.

Například badatelé tápou, proč je obvykle Austrálie v zimě chřipkou silně zasažená, zatímco Nový Zéland bývá ušetřen. „Ani moc dobře nerozumíme, proč je to zimní choroba,“ dodává Webby..

Zájem o očkování

Pomohly zřejmě i vakcíny; například Australanů se proti chřipce nechalo očkovat o dvě třetiny víc než před předcházející sezónou. Podle federální agentury CDC se před touto sezónou nechalo proti chřipce očkovat o 20 milionů Američanů víc než o rok dříve – do Vánoc to bylo 192 milionů dávek (malým dětem se dávají dvě, ostatním jedna).

I do Česka se na podzim dovezlo o pětinu víc vakcín než podle původních plánů, přesto ani 860 tisíc dávek nestačilo. V Evropě podle Asociace inovativního farmaceutického průmyslu chybělo asi 30 milionů chřipkových vakcín. 

Podobně ale ustoupila i další onemocnění, na něž se neočkuje. Třeba respirační syncytiální virus (RSV), který způsobuje těžké infekce hlavně u předškolních dětí; v Západní Austrálii uplynulou zimu případů ubylo o 98 procent, a to tam ani nezavřeli školy.

Jedna velká výjimka tu je. „Rhinovirus neustoupil, nikdo neví proč,“ uvedla pro Nature Janet Englundová z Dětské nemocnice Seattle. V australském státě Nový Jižní Wales (NSW) dokonce loni řádily nadprůměrně. Rhinoviry jsou nejběžnějšími nositeli nachlazení; je jich asi stovka typů, v průměrném městě jich typicky cirkuluje desítka. Oproti chřipkovému viru nebo SARS-CoV-2 nemají lipidový obal, proto na ně nefunguje mýdlo či dezinfekce. Podobně jako adenoviry, další původci nachlazení – a ty se pro změnu v NSW držely na stejné úrovni jako o rok dříve.

Horší epidemie?

Pro letošek je ústup chřipky dobrá zpráva, mohla by totiž zhoršovat situaci s covidem. V další sezóně však může hrozit o to víc. Patrně poklesne kolektivní imunita, když ji letos tolik lidí neprodělá. A zároveň jsou obavy o účinnost chřipkového očkování příští zimu. Touto dobou vždy experti zkoumají a předvídají, jaké kmeny chřipky budou nadcházející sezonu převažovat a proti který tedy přichystat vakcínu. Jenže teď mají příliš málo dat.

Na druhou stranu by mohly vymřít vzácnější kmeny a mutace chřipky. „Je možné, že tato sezona virologickou situaci výrazně zjednoduší, potenciálně i natrvalo,“ nastiňuje Webby.

„Úplně však nezmizí, chřipkový virus má mnoho rezervoárů, nejenom lidi. Ale je možné, že příští zimu tu budou celkem podobné viry jako nyní. Čím méně virus cirkuluje, tím méně má šanci mutovat,“ vysvětlil pro La Croix epidemiolog Pascal Crepey.

Video Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi