Brány Jeleního příkopu jsou už pár let zavřené a pro veřejnost jsou tak malebné prostory nepřístupné. Osmihektarová rokle měla být otevřena zjara minulý rok. Opravy se protáhly, ale část Jeleního příkopu by se měla veřejnosti brzy otevřít.  

Otevření na apríla

Opravy kanalizace v horní části příkopu jsou již hotové.  K jejich dokončení došlo na podzim minulého roku. „Oprava kanalizace v Horním Jelením příkopu už byla ze strany PVK ukončena v listopadu loňského roku. Pokud to epidemická situace dovolí a systém PES umožní zpřístupnění areálu Pražského hradu, rádi bychom jej veřejnosti otevřeli letos 1. dubna,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor. 

S druhou částí parku je to ale horší a návštěvníci si budou muset ještě počkat. Dolní část prochází taktéž opravami. Rekonstrukce hradeb je již dokončena, stavební práce na věži Daliborka se předčasně musely ukončit, a to kvůli nedostatků financí. 

„Dolní Jelení příkop ovšem zůstane i nadále uzavřen, a to kvůli zásobování a odvozu stavebního materiálu. Správa Pražského hradu sice opravu hradeb dokončila, opravu věže Daliborky jsme přerušili kvůli nedostatku finančních prostředků. Pokračuje ale rekonstrukce Nového probošství, které opravuje Metropolitní kapitula u sv. Víta,“ uvedl Pastor. 

Protiepidemický systém PES v 5. stupni, ve kterém se Česká republika momentálně vyskytuje, nedovoluje otevření hradů a zámků. Zavření památek se vztahuje i na nižší 4. stupeň. Pokud se nám do jara podaří dostat do 3. stupně, můžeme se těšit na procházku v Jelením příkopu.

Jelení příkop provázejí opravy již od roku 2017. Jako první započaly opravy na hradbách. K těm se další rok přidaly opravy kanalizací, které poškodila přívalová voda. 

Video
Video se připravuje ...

Unikátní výstava na Pražském hradě dala nahlédnout do nepřístupných prostor pod Plečnikovou vyhlídkou. (rok 2018) Michaela Kalkusová

Fotogalerie
23 fotografií