Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Volný kvůli „flákanci“ povolá posilu. Na výboru sundal roušku, jednání se zadrhlo

Aktualizováno -
26. ledna 2021
14:05
Autor: Jakub Veinlich - 
26. ledna 2021
05:50

Poprvé v historii řeší sněmovní mandátový a imunitní výbor bitku mezi poslanci. Jednání může být dlouhé a také nepřehledné. Podle informací Blesk Zpráv je totiž před výborem hned několik podání, jak od zastánců poslance Lubomíra Volného (ex SPD), který měl zaútočit na řídícího schůze, tak i od těch, kteří se cítí být útokem pobouřeni. Disciplinární řízení chce pak s poslancem zahájit šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Výbor kvůli Volnému jednání přerušil. Poslanec si totiž odmítl nasadit před kolegy roušku.

Jednání mandátový a imunitní výbor přerušil v úterý krátce před 13. hodinou. Poslanec Lubomír Volný požádal, aby se mohla jednání účastnit také jeho advokátka.

„Zřejmě chce obstruovat, chce si z toho vyrobit politickou kariéru. Bohužel nám nebyl schopen představit plnou moc, kterou odevzdal advokátce, neinformoval předsedu výboru o tom, že si přeje, aby ho zastupoval advokát,“ řekl po přerušení jednání výboru Blesk Zprávám jeho místopředseda Petr Gazdík z hnutí STAN.

Jednání má pokračovat ve středu ve 13 hodin. Pokud se ho Volný zúčastní, přislíbil, že bude mít tentokrát nasazenou roušku.

„Zvolil jsem si advokátku, jejíž jméno a advokátní údaje jsem dal k dispozici na výboru,“ tvrdí Volný. Zároveň také dodal, že neví, jestli stihne jeho advokátka ve středu před poslance přijít. „Nevím, jestli to mohu zaručit. Žádal jsem o týden do příštího úterý, protože každý advokát má většinou týden naplánovaný,“ tvrdí Volný.

„Rychlé ukřižování Volného“

Poslanec se zároveň pozastavil také nad tím, že výbor chce rozhodnout tak rychle. Poslanci ale jakékoli zaujetí a spěchání na prověřování potyčky mezi politiky popírají. „Zavání mi to snahou o rychlé ukřižování Volného,“ dodal.

Pokud jeho advokátka do Sněmovny ve středu nebude moci přijít, nezúčastní se jednání výboru ani on sám. „Ať si tedy rozhodnou beze mě, já se odvolám k plénu Sněmovny,“ zakončil Volný.

Čeho všeho se mohl nezařazený poslanec Lubomír Volný dopustit svým chováním přímo v jednacím sále Sněmovny, o tom jednal mandátový a imunitní výbor celé úterní dopoledne.

Výbor se nyní bude zabývat zejména výroky nezařazeného poslance Volného. Novinářům to řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Následnou potyčku u místa předsedajícího prověřuje policie pro podezření z výtržnictví. Výbor proto jednání o tomto incidentu přerušil.

Jako prvního si k sobě povolal šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který chce s poslancem Volným zahájit disciplinární řízení. 

„Jako předseda Sněmovny jsem to celé shrnul. Byl bych rád, kdybychom, kromě toho samého incidentu, řešili nejen tu samotnou potyčku, ale i ten samotný projev verbální na mikrofon, ten způsob, jakým se pan poslanec choval, protože to může být užitečné i do budoucna, kdyby se něco takového, což se, doufám, nestane, mělo opakovat,“ řekl Vondráček novinářům před zahájením schůze výboru.

Špatný signál do zahraničí

Sám prý podobný případ nepamatuje. „Myslím, že je to vůbec poprvé, kdy řešíme něco takového,“ reagoval na dotaz slovenské novinářky.

„Přišla mi spousta vtipů ze Slovenska. Volali mi i mí kamarádi. Rozhodně nám to dobrou pověst nedělá. A rozhodně to nepatří vůbec do téhle zeměpisné šířky a délky,“ posteskl si šéf Sněmovny nad tím, jak si incidentu v české Sněmovně všímala také zahraniční média.

Že by výbor rozhodl dnes, Vondráček neočekává. „Co čekám, že bude jasná odpověď, jak se bude dál postupovat procesně. Kterou část toho jednání vůbec budou řešit. Zda například, protože tady to je na hraně a možná i za hranou výtržnictví ve smyslu trestního zákoníku, v tom případě by mohl mandátový a imunitní výbor rozhodnout, že tu věc přeruší a vyčká na šetření orgánů činných v trestním řízení,“ dodal předseda poslanců.

Pokud by policie chtěla poslance Volného vyšetřovat, musela by pak Sněmovnu požádat o zbavení jeho trestní imunity. Žádost o vydání poslance k trestnímu stíhání ve Sněmovně v tuto chvíli podle Vondráčka není.

Hanzel: Byla napadena celá Sněmovna

Před mandátovým a imunitním výborem vystoupil už také Tomáš Hanzel z ČSSD. Právě on řídil v době incidentu jednání Poslanecké sněmovny. A právě on vypnul poslanci Volnému bez roušky při jeho vystoupení mikrofon. Volný se potom sebral a dožadoval se za použití síly puštění mikrofonu předsedajícího.

„Byl jsem napaden jako předsedající schůze, tím pádem byla napadena celá Poslanecká sněmovna,“ tvrdí Hanzel, očekává proto, že by se Volný měl omluvit za své jednání celé Poslanecké sněmovně.

I když se ozývaly v posledních dnech také hlasy, že měl Hanzel při potyčce opustit křeslo předsedajícího a tím celou schůzi automaticky přerušit, sám trvá na tom, že by i dnes postupoval stejně.

„Postupoval jsem v souladu s jednacím řádem,“ je přesvědčený Hanzel. „Je to situace, která by se v civilizovaných státech a zemích neměla stávat,“ dodal Hanzel, podle kterého bitka ve Sněmovně vyslala „katastrofální signál“ do zahraničí.

Volný dorazil, roušku sundal

Poslanec Lubomír Volný do poslední chvíle tajil, zda na jednání výboru vůbec dorazí. Nakonec přišel a přivedl si s sebou také pomocníky, kteří jeho rozhovory s novináři natáčejí.

„Přišel jsem v roušce, protože respektuji obavy zaměstnanců, podle mě nepodložené, ale protože je respektuji, tak po chodbách se pohybuji v roušce. Ale v okamžiku, kdy dělám na půdě parlamentu jakékoliv prohlášení, tak je to politické prohlášení, na které se vztahuje poslanecká indemnita, takže nemohu být nucen k ničemu, co by jakýmkoliv způsobem ovlivňovalo mé vystoupení,“ zdůvodnil Volný, proč si roušku před novináři opět sundal.

Video  Volný odmítl před výborem nasadit roušku. Poslanci řešili jeho potyčku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Připojil také příměr, že by nemusel být vpuštěn do Sněmovny v případě, že by byla zavedena povinná vakcinace, ale on ji odmítl. „Proto je tady ta poslanecká indemnita, která mě před tímto chrání,“ dodal poslanec Volný.

Pokud by výbor rozhodl, že má za své chování na půdě Sněmovny přijít o plat poslance, odmítne prý peníze dobrovolně zaplatit.

Trest nepřijme, peníze nezaplatí

„Dnes rozhodně nepřijmu na 99 % rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Bude se to řešit na plénu. Peníze určitě dobrovolně nezaplatím a nechám si je strhnout,“ dodal poslanec před slyšením na výboru. Zda ho už kontaktovala policie, nechtěl před novináři nijak komentovat.

„Bez komentáře,“ řekl jen.

Výbor přerušil jednání. Gazdík: Volný se projevuje jako hulvát

Výbor dopoledne krátce své jednání přerušil. Poslanec Lubomír Volný si totiž odmítl při projednávání jeho prohřešků nasadit před svými kolegy roušku.

„Nerespektoval nařízení vlády o roušce, takže pan předseda to jednání přerušil do doby, než si s kancléřem a sněmovními legislativci ujasníme, jak v takovém případě postupovat,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda výboru Petr Gazdík (STAN).

Volný se podle Gazdíka snaží svým vystupováním získat politické body. „Je to jeho forma protestu. Kdyby bylo na mně, tak bych to bral spíš jako projev hulvátství, a to vzhledem k tomu, že jsou tam starší lidé a dámy. Pokud chce být hulvátek, tak ať je,“ dodal Gazdík, který je stejně jako Volný původní profesí učitel.

Po krátké pauze se výbor vrátil k jednání. Volný může před poslanci vystupovat bez roušky, ale sedí podle informací Blesk Zpráv od několika poslanců z výboru v dostatečné vzdálenosti u okna, které je po celou dobu pootevřené.

„Ústavní činitelé mají v tomto smyslu výjimku a i v uzavřených prostorách se mohou jednání účastnit bez roušky, nicméně s patřičným rozestupem, tedy alespoň dva metry. Ten původně dodržený nebyl, proto výbor jednání přerušil s tím, že nyní pokračuje, rozestup dodržený je a on se může k celé věci vyjádřit,“ řekl Blesk Zprávám zástupce KDU-ČSL v mandátovém a imunitním výboru Marek Výborný.

Sám Výborný se podle svých slov nedomnívá, že tato výjimka pro poslance je správná. „Je to ale takto formulováno v opatření vlády České republiky z šestého prosince,“ dodal Výborný.

Výbor promítne záznam potyčky

„Chtěli bychom promítnout záznam, protože tím, jak Sněmovna jedná pouze v polovičním počtu kvůli koronaviru, tak ne každý ze členů mandátového a imunitního výboru měl možnost vše vidět,“ řekl Blesk Zprávám k začátku jednání mandátového a imunitního výboru jeho předseda Stanislav Grospič z KSČM.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly  - Česká televize
Video se připravuje ...

Následně by měli mít možnost vystoupit ti, kteří podávají nějaké oznámení. „Což bude zřejmě předseda Sněmovny, který avizoval, že doručí písemnou žádost o zahájení disciplinárního řízení,“ dodal další z bodů jednání Grospič.

„Možností disciplinárního řízení je víc,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslanců Vondráček. „Je to buď šetření za čin, který by byl jinak trestný, a pak se budou probírat také podněty poslanců, kteří se cítí být uraženi jeho jednáním,“ dodal Vondráček. Takových podání přitom může být víc.

Vondráčkova žádost o disciplinární řízení přebije podle Grospiče všechny ostatní žádosti, kterých už je několik. Své podání musí Vondráček před výborem také odůvodnit. „Disciplinární řízení přebíjí také i vlastní iniciativu mandátového a imunitního výboru,“ dodal předseda výboru pro Blesk Zprávy.

Pozvánka na jednání Mandátového a imunitního výboru, který projedná bitku ve Sněmovně. Pozvánka na jednání Mandátového a imunitního výboru, který projedná bitku ve Sněmovně. | PSP ČR

Následně by měli dostat slovo také jednotliví členové výboru, zasahující i místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel z ČSSD, který v době incidentu Sněmovnu řídil a ke kterému se poslanec Volný sápal.

„Je předvolán i vedoucí zásahu ochranné služby Poslanecké sněmovny, protože jednotka byla jedním z těch, kteří byli zapojeni do celého incidentu,“ dodal pro Blesk Zprávy s tím, že zástupce ochranné služby má dokreslit průběh celé situace.

Ještě v pondělí odpoledne přitom nebylo úplně jasno, zda Lubomír Volný jako hlavní aktér projednávání na zasedání výboru přijde. „Nemohu to potvrdit, ale ani vyvrátit,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

„On by měl mít právo se k tomu vyjádřit, dokonce má právo si vzít s sebou i právního zástupce,“ upozornil Vondráček.

Volný se přitom mohl podle poslanců Vondráčka i Grospiče dopustit více prohřešků. Policie už prošetřuje porušení nařízení nosit roušku - za toto by mohl být „popotahován“ také Volného kolega Marian Bojko, který po Sněmovně chodil také bez roušky.

„Výbor se nemůže zabývat stejnou věcí jako policie,“ upozornil ale Grospič. Proto je podle šéfa Sněmovny Vondráčka možné, že se poslanci na jednání budou soustředit jen na incident u mikrofonu řídícího schůze, kde se strhla strkanice.

Na výboru se ale dost možná poslanci dohodnou, že počkají až na zprávu policie, zda bude podnikat další úkony, popřípadě žádat o zbavení imunity některého z poslanců. Výbor tak také může jednání začít, udělat první úkony a zase rozhodování přerušit.

Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje  - Facebook - TOP 09
Video se připravuje ...

Ievice-je-smegma ( 26. ledna 2021 20:35 )

Tento bývalý okamurovec předvedl, zač stojí současná politická reprezentace.

ingmarie ( 26. ledna 2021 18:29 )

V příštím parlamentu tam volič-trouba zvolí Babišáka Šlachtu a bude zase nějaká legrace

marlen52 ( 26. ledna 2021 17:20 )

ten jeho výraz vykulené oči mluví za vše ale jedno je fakt že ve sněmovně nemá takový člověk co dělat

J H ( 26. ledna 2021 17:17 )

Já myslím že poslanec Feri pouze konstatoval zřejmý fakt...to nebylo nic nedůstojného, jen pojmenoval věci pravým jménem...

J H ( 26. ledna 2021 17:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa