Nedokončený blok Ulic Ostrovského a Stroupežnického by mohly evokovat proluku. Dům tu ale podle smíchovských pamětníků nikdy nestál. „Proluka to není, odjakživa byla na tomto místě tržnice, chodil jsem tam nakupovat jako malý s maminkou. A později si vybavuji, že se plánovalo postavit tu sídlo pražského magistrátu,“ řekl Blesku Karel Zajíček, který na Smíchově žije už 90 let.

Ekologická bomba

Tržnice tu zůstala i po revoluci, jen trochu v jiném stylu. Porevoluční nadšení ze všeho značkového, byť pochybného původu, daly vzniknout poměrně rozsáhlé vietnamské tržnici, kde se dalo sehnat doopravdy vše od falešných zlatých hodinek omega až po nesmrtelné „adidas“ teplákovky se čtyřmi pruhy.

Doba se ale měnila a s tím i vkus Pražanů. Tržnice začala svou popularitu ztrácet a posledních 15 let to bylo místo, kam se na nákupy odvážili jen otrlí. Posledním hřebíkem do rakve této tržnici pak bylo zjištění, že je to v podstatě ekologická bomba plná azbestu.

Když jsme kdysi odkupovali stánky od městské části Praha 5, netušili jsme, že je tam azbest. A je ho tam požehnaně. Zavázali jsme se ho zlikvidovat. Už nás to dosud stálo 2,5 milionu korun. Až to odstraníme, bude prostor zase k mání,“ řekl Jiří Týc, zástupce společnosti Lukas, k. s., která trhy provozovala. A tak se po dlouhých letech nároží naproti autobusového nádraží zcela vyklidilo a doslova vybízí k tomu, vytvořit zde něco městotvorného, něco, co by celý prostor pozvedlo.

Trhy, park nebo komunitní zahrada

Podle katastru nemovitostí pozemek patří dopravnímu podniku. To ostatně potvrdil i místostarosta Prahy 5 Lubomír Brož (ANO). „Pronajímatel, který si pozemek pronajímá od dopravního podniku, v současné chvíli hledá ve spolupráci s naší městskou částí nového provozovatele,“ řekl Blesku. Brož je také členem kulturní komise, která se na rozhodnutí podílí. Té také zájemci prezentují své nápady.

Podle Brože se o místo uchází například provozovatelé Kavárny co hledá jméno. Ta by nabídla pestrou gastronomickou nabídku. Další možností je, že se sem přesune smíchovské Manifesto, které nyní funguje ve dvoře hned vedle Národního domu na Smíchově. „Ano i tato varianta je v jednání,“ potvrdil místostarosta.

Prázdného prostoru si začali všímat i sami obyvatelé Smíchova a na sociálních sítích se rozhořela zapálená debata. Vesměs se dá říci, že by Smíchovští nejvíce ocenili právě zmiňované trhy, které by se mohly přesunout z již tak dost rušného Anděla nebo rovnou fungl nová tržnice, s tou se ale spíše nepočítá.

Místní by ocenili i více zeleně, případně komunitní zahradu, či letní kino. „Jelikož se celé okolí bude předělávat, tak by se tam hodil park, kde by pak mohli být různé trhy, které by zmizely z Anděla,“ myslí si Jan Novotný. „Park, hlavně tedy stromy, kavárnu a farmářský trh po cely týden, jako na Jiráku. Všechno ostatní už na Andělu je,“ souhlasí s Janem paní Alexandra.

Nový magistrát?

O tom jak to celé dopadne, ještě není zdaleka rozhodnuto. Navíc se stejně bude jednat zřejmě o řešení dočasné. V příštích 15 letech by autobusové nádraží Na Knížecí mělo komplet zaniknout a přesunout se na nový Terminál Smíchov (dnešní Smíchovské nádraží, pozn. red.). Na místě současného autobusového nádraží by se měla postavit podle plánů developera městotovrná budova. Stejně tak jako před desítkami let se uvažuje o nové podobě pražského magistrátu.

Video
Video se připravuje ...

Současné vlakové nádraží na Smíchově dozná do budoucnosti kýžených změn k lepšímu. Terminál Smíchov by se měl stát největším dopravním uzlem v celé Praze. David Zima

Fotogalerie
19 fotografií