Báječné a snadné recepty: Polévka, lívance, kaše s ovocem i zapečená dýně
-
Pokud každý den lovíte v paměti nápady na dobrou a hlavně rychlou večeři, zkuste některý z našich receptů. Jsou rychlé, že se u plotny ani neohřejte, a navíc odlehčené a báječně chutnají.
- 1.
Pečená dýně s topinamburem
Potřebujete: 300 g dýně Hokaido, 200 g sladkých brambor, 300 g topinambur, 200 g mrkve, 30 g přepuštěného másla, 50 g arašídového másla, tymián, slunečnicová semínka, dýňová semínka, sůl, pepř
Postup: Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.
*Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.
*Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.
- 2.
Pohanková kaše s karamelizovaným ovocem
Potřebujete: 300 g pohanky, 400 ml mandlového mléka, 40 g másla, med, skořice, 3 jablka, 3 hrušky, cukr krupice
Postup: Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté pohanku přecedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji můžeme rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.
*Do kaše přidáme 20 g másla a dochutíme ji medem. Můžeme dát i špetku soli.
*Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahříváme cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhneme. Cukr dále mícháme, aby se hrudky rozpustily.
*Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijeme trochou vody a necháme karamel odvařit.
*Do karamelu se zbytkem vody přidáme máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme jablka s hruškami.
- 3.
Špenátová polévka se zastřeným vejcem
Potřebujete: 500 g mraženého listového špenátu listového, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 80 g másla, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 250 ml smetany 33%, 4 vejce, ocet, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Na másle zpěníme cibulku a česnek nakrájený na kostičky. Přidáme nasekaný špenát, který jsme předem rozmrazili a vymačkali z něj vodu. Přidáme víno a necháme ho zredukovat na polovinu. Zalijeme vývarem a necháme vařit 10 minut.
*Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a důkladně promixujme. Ke konci mixovaní přidáme zbytek másla na zjemnění.
*V jiném hrnci si zavaříme vodu s trochou octa. Uděláme vodní vír, do kterého vyklepneme vajíčko. Vaříme cca 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
*Polévku můžeme vylepšit na másle opečenými kostičkami z housky.
- 4.
Makové lívance se švestkovou omáčkou
Potřebujete: 180 g hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžíce mletého máku, 2 vejce, 250 ml mléka, 250 g zakysané smetany, slunečnicový olej, sklenice švestek ideálně s portským vínem
Postup: Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 min. odstát.
*Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku.
*Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.
*Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a nahoru dáme nok ze zakysané smetany.
Zdroj: akademiekvality.cz