Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro Němce jsme rizikoví, pendleři vyrazili na testy: Hodinové fronty v mrazu a bude hůř

Autor: ČTK - 
24. ledna 2021
15:15

Kvůli zpřísnění povinnosti testování na covid-19 pro české pendlery se tvoří dlouhé fronty před některými německými testovacími stanicemi. Informuje o tom dnes agentura DPA, podle níž německá policie odpoledne hovořila zhruba o 500 lidech, kteří kvůli testům projížděli prostorem někdejšího hraničního přechodu Schirnding v bavorském okrese Wunsiedel.

Místostarosta sousedního Chebu Jiří Černý DPA řekl, že lidé čekají při teplotách pod nulou dvě až tři hodiny. Dlouhá fronta je podle Černého nepříznivá i z hygienických důvodů. Lidé stojí „docela těsně u sebe“, upozornil komunální politik. „Včera (v sobotu) jich bylo velmi mnoho a dnes je jich ještě víc,“ poznamenal Černý.

Česká republika se dnes pro Německo oficiálně stala vysoce rizikovou oblastí kvůli vysokým počtům nakažených covidem-19. Pro pendlery to znamená zpřísnění testovací povinnosti. Při dojíždění do Bavorska se musejí nechat testovat každých 48 hodin. Sasko žádá dva testy na koronavirus týdně.

Černý, který sám pracuje u záchranné služby, se vyjádřil i k situaci na české straně. Chebská nemocnice je podle něj přeplněná a přicházejí další pacienti. „Je to velmi špatné,“ zhodnotil situaci místostarosta.

Na otázku, zda právě přeshraniční pendleři představují zvláštní riziko, odpověděl neurčitě. „Dnes je málo smysluplné se ptát, zda ten virus zavlekl ten nebo onen. Musíme řešit problémy, které jsou před námi,“ zdůraznil Černý.

Podle zjištění ČTK se dnes dopoledne fronty pendlerů netvořily na největších hraničních přechodech v Plzeňském kraji. Hlavní nápor se však očekává v pondělí brzy ráno, kdy vyrazí pendleři do továren. Dnes jezdí většinou pouze zdravotníci a pracovníci sociálních služeb. „Kolony nikde nejsou, vypukne to až zítra (v pondělí),“ řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

snehulak ( 25. ledna 2021 09:38 )

Čeští odpírači tomu stejně neuvěří a jim nějací Němci Babišovy náhubky nasazovat nebudou a testovat už vůbec ne. Na druhou stranu, pendlerům to za to stojí. Tolik Euro co tam, by možná u nás nevydělali v korunách.

Kladivonablba ( 24. ledna 2021 17:41 )

Já se němcům nedivím.Brzy uzavřou Švejkostán všehny země.Vypité pivní mozky musí chlastat po hospodách a slintat potom ten svůj sliz bez roušky na ostatní.

marlen52 ( 24. ledna 2021 16:38 )

pár pendlerů jim vadí ale že tam proudí tisíce migrantů kdoví s jakýma nemocema to jim nevadí

gabreta ( 24. ledna 2021 16:21 )

Když se to těm Gastarbeitrům vyplatí, Tak ať stojí fronty a nestěžujou si. Jejich volba, stejně jako lidská důstojnost!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa