Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženu zabil (†53) v Příbrami uniklý plyn, příbuzná leží v nemocnici ve vážném stavu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB, ČTK - 
24. ledna 2021
11:29

Policisté, záchranáři a zdravotníci mají za sebou náročný noční zásah. V jednom z rodinných domů v Příbrami byla nalezena žena (†53) bez známek života. I přes rychlou pomoc ze strany rodiny a záchranářů na místě zemřela. Další tři osoby skončily v nemocnici. Na vině je pravděpodobně únik „tichého zabijáka“ oxidu uhelnatého.

Do Písecké ulice v Příbrami vyjížděly složky integrovaného záchranného systému pozdě v noci. Členové rodiny nalezli v rodinném domě ženu bez známek života. Svou příbuznou začali okamžitě resuscitovat, na to navázala i záchranná služba.

K místu postupně dojelo několik jednotek hasičů, policistů a záchranné služby. Zároveň s tím byl aktivován i armádní vrtulník letecké záchranné služby z Plzeňského kraje. „Resuscitace byla bohužel neúspěšná, žena na místě zemřela,“ řekla Blesku policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Příbuznou zemřelé oživovali

Rodinná příbuzná, která svou známou resuscitovala, skončila sama v nemocnici s vážným zraněním. „Žena, ročník 1993, byla transportována vrtulníkem letecké záchranné služby do nemocnice v Plzni,“ uvedla Šteinerová. Do nemocnice transportovali i dva muže, jsou mimo ohrožení života.

Příčinou otravy byla zřejmě porucha na kotli. „To v současné době prošetřují příbramští kriminalisté,“ dodala Šteinerová. Příčinou otravy oxidem uhelnatým jsou nevolnost a zvracení, bolesti a točení hlavy, závratě, pocit únavy nebo bušení srdce.

Jak vzniká oxid uhelnatý?

Lidskými smysly je tento plyn neodhalitelný, protože je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý. Vzniká při nedokonalém spalování při topení či ohřívání vody. Otravám lze předcházet pravidelnými revizemi kotlů a dalších topných zařízení a především pořízením detektoru.

VIDEO: Otrava hrozí i po pozření nejjedovatější houby světa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání