Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zájem o očkování se zvyšuje. Už ho chce 58 procent Čechů, stále je to ale málo

Autor: ČTK - 
23. ledna 2021
20:13

Očkovat proti nemoci covid-19 by se nechalo 58 procent lidí, a to hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zhruba čtvrtina oslovených by si vakcínu aplikovat nenechala většinou proto, že jí nedůvěřuje. Procento respondentů už injekci dostalo. Zastánců očkování podle ČT přibylo.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyšší zájem označil za dobrou změnu. „Je to změna k lepšímu. Blížíme se minimu 60 procent. Chtěl bych, abychom se dostali k číslu kolem 70 procent,“ řekl ministr ČT.

Vakcínu považují za vhodné řešení epidemie covidu-19 dvě třetiny dotázaných, opačný názor vyslovilo 22 procent respondentů. Každý šestý dotazovaný by vakcinaci zavedl jako povinnou. Tři z pěti účastníků výzkumu by byli ochotni se na očkování aspoň z části finančně podílet. Celou vakcínu by si zaplatilo 18 procent dotázaných. Dvě pětiny respondentů požadují, aby vakcína byla zdarma, uvedla ČT.

Přístup kabinetu k očkování vnímá podle výsledků průzkumu pozitivně čtvrtina oslovených lidí, naopak negativně ho hodnotí skoro polovina respondentů.

Dvě třetiny dotazovaných také uvedly, že se setkaly s dezinformacemi ohledně očkování. Pětina je nezaregistrovala a pětina je nedokáže poznat. Většina si myslí, že se státu nedaří dezinformace vyvracet.

Průzkum agentura STEM/MARK pro Českou televizi provedla mezi 16. a 19. lednem. Účastnilo se ho 1011 respondentů.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 24. ledna 2021 15:33 )

Izrael je testovací stát pro výrobce vakcín. Tam budou mít pravdivá data o vakcíně, u nás nejsme schopni spočítat ani naočkované a nevíme kde máme dodanou vakcínu. To je ten rozdíl mezi Izraelem, kde to běží a námi, kde to vše drhne. Od léta se v Izraeli připravovali na očkování, u nás byla vláda na dovolené a různé komise měli volno až do listopadu

snehulak ( 24. ledna 2021 10:44 )

Počítám, že už to Čechům nerozmluví ani Klausové, ani Landa. Natož tihle zdejší blbečci odpírači. Statistiky jsou samozřejmě o skupinách které mají a nemají o očkování zájem. Ťafko se asi zatím veřejně s odmítnutím nesvěřil.

jajas ( 23. ledna 2021 20:56 )

Tak to mně pobavilo! Zájem se zvyšuje, chce ho "UŽ 58% lidí, což je ovšem málo"....přitom nejsme schopni naočkovat ani to nejmenší procento zájemců! Se nebojím, že by se zájem nezvyšoval, však než se to očkování k ostatním zájemcům dostane, bude to trvat další rok. Myslím, že "toto malé" množství zájemců je momentálně zbytečná starost.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa