Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Konec lyžování ve Švýcarsku? Zmutovaný koronavirus ohrožuje provoz skiareálů

Autor: mav - 
24. ledna 2021
20:32

Švýcarsko jako jediná alpská země nezavřelo své sjezdovky turistům. V posledních dnech je to ale i tam s lyžováním nahnuté. A na hraně se lyžařům jeví i situace v americkém Coloradu.

V lednu švýcarská vláda zpřísnila koronavirová opatření, nechala otevřené jen nezbytné obchody – a sjezdovky, informuje server France3. Od mocné druhé vlny v listopadu a malého vzestupu před Vánoci epidemická čísla klesají, konkrétně v lyžařských oblastech nejsou nijak horší než jinde.

„Neexistuje pádný důvod, proč bychom měli lidi připravit o sport a svobodu v tom širokém prostoru, který hory nabízejí,“ argumentuje Nicolas Rubin, starosta Châtelu. „Otevření vleků nezpůsobilo explozi počtu případů nakažených,“ dodává poslanec Philippe Nantermod pro server Public Sénat.

Oponuje jim Raphael Zimmerli, podle nějž zjevně lyžaři a snowboarďáci rozestupy ve frontách nedodržují. Obrázky sportovců tísnících se nepochopitelně pod vleky a lanovkami rozporují tvrzení vlekařů, že na situaci dohlížejí a že jejich klienti jsou disciplinovaní.

Lyžaři z ciziny

I díky příznivému počasí se minulý víkend jezdilo lyžovat hodně. A nejen ze Švýcarska. Švýcaři totiž nezakazují příjezd občanům zemí, respektive sousedních krajů, pokud na tom jsou s koronavirem lépe. „Minulou sobotu mělo každé čtvrté auto na parkovišti v Morginsu francouzskou SPZ,“ hlásil reportér Washington Postu.

Flumserberg, jeden z nejbližších resortů k Zurichu, se minulý víkend dostal na hranici své kapacity, nakonec úřady ani nenechaly vystupovat lidi z vlaků.

„Nemělo by větší smysl otevřít i resorty ve Francii, aby se lidé mohli rozprostřít než se mačkat tady?“ vyjádřila se pro Washington Post Marie, která s přáteli přijela z Paříže. Příjmení nepřiznala, hodlá porušit vládní nařízení, po návratu domů nehodlá dodržovat karanténu.

„Zavřít sjezdovky možná nakonec bude nezbytné,“ připustila minulý týden ministryně zdravotnictví Viola Amherdová. I kvůli hrozícímu „anglickému mutantu“, nakažlivější variantě koronaviru. Jedno jeho ohnisko je v lyžařském Wengenu, kam mutanta zavlekl v prosinci britský turista. Počet případů tam dosáhl stovky.  

Britská mutace

Nakažlivější varianta se zjevila i ve Sv. Mořici. Tento týden proběhly hromadné testy, ze 3200 testů bylo 53 pozitivních, včetně 31 s mutovanou verzí – většinou ne mezi turisty, nýbrž zaměstnanci, kteří si nákazu předávali tak říkajíc ve volném čase. „Dokazuje to, že opatření hotelů fungují a že testování zaměstnanců je efektivní,“ ujišťovaly úřady. V karanténě ale skončily dva nóbl hotely.

Do Belgie si mutovanou nákazu ze Švýcarska odvezla nezodpovědná lyžařka, jež nenastoupila karanténu; v té kvůli ní skončilo na pět tisíc lidí, píše švýcarský server The Local.

Ani Švýcarsko, nebo aspoň některé kantony, nejsou daleko od zavření sjezdovek. „Děláme vše pro to, abychom zákazníkům nabídli bezpečnou službu, ale visí nad námi Damoklův meč,“ přiznává i Sébastien Epiney z turistické kanceláře regionu Dents du Midi.

Podobnou zkušenost mají třeba v americkém státě Colorado ve Skalistých horách: samotné lyžování je v pořádku, když lidé nosí roušky, dodržují rozestupy a nesedají si na lanovky s cizími lidmi. Nesmí ale pak jít večer do hospody.

Pro české turisty však nepřipadá v úvahu ani Colorado, ani Švýcarsko, které Česko považuje z hlediska covid-19 za vysoce rizikovou zemi a vyžaduje desetidenní karanténu, kterou ani negativní test neruší. Češi však smějí bez testů jezdit lyžovat do Bulharska.

Video  Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa