Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V kamionu smrti zemřelo 39 lidí: Soud uložil pašerákům lidí vysoké tresty!

Autor: ČTK, jel - 
22. ledna 2021
17:11

Tresty vězení od 13 do 27 let uložil v pátek londýnský soud čtveřici mužů, které už dříve shledal vinnými z pašování a smrti 39 migrantů z Vietnamu v roce 2019. 

Jak informovaly agentury DPA a AFP, nejvyšší trest dostal 43letý Rumun, který podle obžaloby cestu migrantů v chladírenském kontejneru do Británie zorganizoval: Gheorghe Nica si má ve vězení odpykat 27 let. Druhý nejvyšší trest uložil soud britskému přepravci Ronanu Hughesovi, který má za mřížemi strávit 20 let.

Dlouhé tresty vězení dostali také 24letý Eamonn Harrison, který část cesty řídil kamion s připojeným chladírenským kontejnerem, a 26letý řidič Maurice Robinson, který kamion převezl do Británie. Harrisona poslal soud do vězení na 18 let, Robinsona na 13 let a čtyři měsíce.

Soudce přitom stanovil, že si budou muset všichni čtyři odsouzení odpykat ve vězení nejméně dvě třetiny trestu místo obvyklé poloviny.

Těla 39 lidí byla nalezena 23. října 2019 v kontejneru s tahačem zaparkovaném v průmyslové zóně města Grays poblíž Londýna. Kontejner se dostal do Anglie z belgického přístavu Zeebrugge. Nejstarší z obětí bylo 44 let, dvěma nejmladším chlapcům 15 let. Mezi mrtvými bylo 31 mužů a osm žen.

Podle vyšetřovatelů zemřeli Vietnamci kvůli kombinaci nedostatku kyslíku a přehřátí v uzavřeném prostoru. Podle expertů dosáhla teplota uvnitř kontejneru až 38,5 stupně Celsia. Ve voze byly navíc údajně krvavé otisky obětí, které se ze strašného pekla snažily dostat ven. Migranti, kteří se chtěli dostat z Vietnamu do Británie, měli každý za cestu zaplatit v přepočtu až 380.000 Kč. Jedna z tragicky zesnulých mladých dívek psala před smrtí své matce dojemné zprávy.

Vietnamský soud za napomáhání nelegální migraci v polovině loňského září odsoudil sedm lidí. Muži ve věku 26 až 36 let si vyslechli podmíněné i nepodmíněné tresty v rozsahu od dvou a půl do sedmi a půl let vězení.

Případ smrti 39 Vietnamců vyvolal velkou pozornost a upozornil mimo jiné na okolnosti, za jakých pašeráci převážejí migranty z Afriky a Asie do Británie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání