Hospodští prožívají kvůli covidu těžké časy. Restaurace jsou zavřené a povolený je jen prodej z okének. Město proto restauratérům v těžké době podalo pomocnou ruku.

„Městská část Brno-střed bude opět promíjet místní poplatek za zvláštní užívání veřejného prostranství pro restaurační zahrádky a předsunutá prodejní místa,“ sdělila mluvčí Kateřina Dobešová.

 

Povolení je nutné

Rozhodnutí platí pro celé první čtvrtletí roku 2021. „Připravili jsme další opatření, kterým bychom chtěli provozovatelům kaváren, restaurací a dalších podobných zařízení usnadnit návrat k provozu. Městská část místní poplatek už loni plošně odpouštěla,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl. Odpuštění poplatku však neznamená, že provozovatel nemusí požádat o povolení zahrádky.

Video
Video se připravuje ...

Restaurační zahrádky v Brně zdarma: Zájem hospodských je veliký a stoly už se staví. Markéta Malá

 

Hospodští si mohou povolení vyřídit a připravit se v dostatečném předstihu. „Restaurační zahrádky si mohou bez obav postavit i dříve, než začne klasická jarní sezóna, aby byli připravení kdykoliv přivítat první hosty a nepočítali, co za každý zavřený den navíc zaplatí,“ řekl starosta. 

Brněnští restauratéři gesto oceňují a podle vyjádření mluvčí již zhruba 30 provozovatelů této možnosti využilo a restaurační zahrádky mají povolené.

Fotogalerie
8 fotografií