Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gottwald sliboval lidem zakroutit krkem už jako mladíček: Praktiky bolševiků se učil od Stalina

Autor: mc - 
22. ledna 2021
05:35

Klement Gottwald byl po moci lačný už od raného mládí. Zhlédnul se v komunistech z Moskvy, hlavně pak ve Stalinovi, který mu neuvěřitelně imponoval. A  to zejména svým radikálním a brutálním řešením odporu. Jenže právě to Gottwalda zároveň velice děsilo. Do Česka přinesl celou řadu moskevských praktik a obával se, že si s sebou přivezl i jednu, která by mohla znamenat jeho konec.

Gottwald se narodil chudé nádenici a možná už zde začala jeho touha po moci nad lidem. Vyučil se na truhláře, ale rychle se dostal k novinařině a odsud mezi politiky. Stal se jedním ze zakládajících členů KSČ a v rámci svých novinových článků čtenáře štval proti kapitalismu. Už ve třiatřiceti se stává - po obzvlášť drsné kritice vedení strany - generálním tajemníkem, což s radostí kvituje Moskva. A komu se to nelíbí... toho ze strany vyhodí.

„My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry!“ prohlásil Gottwald, jen co se o něco později stal poslancem. A že se skutečně učil v Moskvě od mistrů! Když je nucen opustit Československo, zamíří rovnou do meky bolševiků, kde může zblízka obdivovat Stalinovy čistky, které ho značně ovlivní.

Jen jak se po druhé světové válce, během které se mu podařilo vyloučit pravicové strany z politické mapy, vrátí domů, komunisté vyhrají volby a z něj je předseda vlády. A později i prezident, který rovnou implementuje sovětské praktiky - zejména lágry a tresty smrti pro nepohodlné. 

Jenže podobně jako Stalin končí i Gottwald. Plný paranoie a strachu, které ho nakonec stojí život. Co se stalo 22. ledna 1947 a co zabilo Klementa Gottwalda, se dozvíte v pořadu Životy slavných na internetové televizi Mall.tv.