Aplikaci vyvíjel tým specialistů po čtyři roky. Naději na kvalitnější život díky ní dostanou třeba onkologičtí pacienti, kteří kvůli operaci přijdou o hlasivky, a tak i o schopnost mluvit. Takovou operaci prodělali například i herci Jiří Pomeje (†54) nebo Stanislav Fišer (89). Právě unikátní program umí hlas vrátit.

„Jednoduše se hlas ještě před zákrokem nahraje a uloží. Následně lze z takto uložených nahrávek automaticky rekonstruovat hlas pacienta pomocí personalizovaného řečového syntetizéru,“ popsal předseda Technologické agentury ČR (TA ČR) Petr Konvalinka.

Několik vět

Zájemce o „hlasovou konzervu“ se pohodlně usadí k počítači a přihlásí se na příslušné webové stránce. „Zobrazují se mu věty vybrané tak, abychom podchytili co nejvíce důležitých prvků jazyka. Minimálně by měl nahrát celkem alespoň 500 vět. Čím více, tím je výsledek lepší,“ uvedl hlavní řešitel projektu Jindřich Matoušek ze Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni.

Z hlasu se automaticky vytvoří datový soubor. Když pak člověk napíše v počítači, mobilu či tabletu text, speciální program ho přečte, jako by mluvil on sám.

Známá technologie, ale…

Technologie, jak převést psané slovo na hlas, je známá. Profesionálně namluveným větám ale chybí jedinečnost hlasu konkrétního člověka. Právě možnost nahrát si vlastní zvukový soubor, pomocí kterého pak program čte text hlasem pacienta, který přišel o hlasivky, má velmi dobrý vliv na psychiku nemocných i jejich blízkých.

Mezioborová spolupráce

Na projektu, který TA ČR podpořila téměř 12 miliony korun, spolupracovali vědci výzkumného centra plzeňské Fakulty aplikovaných věd se softwarovými firmami CertiCon, SpeechTech a s Klinikou ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole. Za vedení projektu získal Jindřich Matoušek v loňském roce Cenu města Plzně.

VIDEO: Jak jsou na tom české děti s výslovností.

Fotogalerie
24 fotografií