Tragické nehodě předcházelo podle obžaloby několik opileckých manévrů, při kterých žena narazila do zaparkovaného automobilu v Praze 4. To ji ale nezastavilo a pokračovala ve své bezohledné jízdě. „V místě, kde byla stanovená rychlost maximálně 80 km za hodinu, jela rychlostí zhruba 150 kilometrů za hodinu,“ uvedl státní zástupce Tomáš Saňa v obhajobě. Pak, kolem 19:00, došlo k tragické nehodě, kdy na ulici 5. května v oblasti Chodova narazila zezadu do policejního auta.

Seděli v něm tři policisté, jedenatřicetiletý Pavol na následky rozsáhlých zranění na místě zemřel. Auto řídil další policista a vedle něj seděla ještě policistka, oba utrpěli vážná zranění - otřes mozku, pohmoždění hlavy nebo zranění krční páteře.

Podle státního zástupce si žena musela uvědomovat, že je tak opilá, že není schopná ovládat automobil. „Při dechové provedené v 19 hodin 35 minut jí bylo naměřeno 2,13 promile v dechu,“ stojí v obžalobě. Policejní prezident Jan Švejdar už tehdy uvedl, že řidička kromě alkoholu požila také před jízdou „snad všechny dostupné drogy“.

U soudu nebyla

Žena si přitom podle dřívějších informací Blesku poté, co ji po nehodě vytáhli z auta, měla všem smát a mít vtipné připomínky. K soudu ovšem nedorazila, její advokát Blend Raji uvedl, že je hospitalizovaná a bude schopná vypovídat nejspíše až počátkem března. „Je z toho nešťastná, snáší to velmi špatně, proto tady dnes není. Pokusím se, aby tu při příštím líčení byla, ale asi ji bude nutno vyslechnout s vyloučením veřejnosti, jinak by nebyla výslech schopná provést,“ dodal.

Jeho klientka si podle něj uvědomuje, co se stalo. „V žádném případě nerozporuje, že způsobila dopravní nehodu,“ řekl u soudu.

Naznačil také, jakým směrem se bude obhajoba ubírat. „Domnívám se, že většina skutečností je pravděpodobně nesporných. O čem máme pochybnosti, to je bohužel ta nešťastná smrt pana Pavla K., to bude předmětem dalšího znaleckého zkoumání,“ sdělil soudu. Nad jeho slovy se podivoval zmocněnec poškozených. „Nevím, co se myslí tím, že zpochybňuje smrt,“ poznamenal. Obhájce to nicméně po skončení jednání rozvedl.

Uvedl, že pouze znalec může určit, zda je příčinná souvislost mezi nehodou a mezi smrtí policisty, a na dotazy novinářů, co tím v tomto případě přesně myslí, uvedl: „Pojedete v autě a budete mít v autě malé dítě. Řidič vám nedá přednost. V relativně malé rychlosti nabouráte, a protože vás dítě předtím požádalo, že si chce zdřímnout, vy jste ho nepřipoutal a ono se zabije. Soud bude zkoumat, zda zemřelo kvůli neopatrnosti řidiče, nebo zda jste se na smrti dítěte mohl podílet i vy osobně.“

Video
Video se připravuje ...

V ulici 5. května došlo v neděli večer k hromadné nehodě. Provoz po silnici byl ve směru z centra dočasně uzavřený. Václav Burian

Naznačil tak, že obhajoba zřejmě bude žádat, aby znalci zkoumali, zda byli policisté při nehodě připoutaní. U soudu budou vypovídat také svědci včetně ženy, která u nehody pomáhala jako první, i policistů, kteří v autě jeli.  

Odškodnění

Obžalovaná žena by také podle zmocněnců poškozených měla uhradit bezmála tři miliony korun, milion žádá bývalá snoubenka mrtvého policisty a rovněž jeho matka. Dalších přes 600 tisíc by měla uhradit zraněnému policistovi a 200 tisíc jeho kolegyni. „Jako obhájce nemohu určit, zda osoba má, či nemá nárok na odškodnění – nepochybně má nárok maminka, takže tam jsme plnili a to je zatím všechno,“ dodal Raji po skončení jednání. Ženě za usmrcení z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí až osmileté vězení.

Fotogalerie
57 fotografií