1. STŘEDOMOŘSKÁ DIETA

Podle expertů absolutní špička. V čem spočívá? V podstatě jde o napodobení jídelníčku obyvatel ze Středomoří. Základem jsou nenasycené kyseliny omega3 a omega6, prospěšné pro nervovou soustavu, které se objevují v mořských rybách jako losos, tuňák, makrela apod. Důležité je také velké množství zeleniny, omezení tuků, konzumace libového a netučného masa stejně jako luštěnin, semínek a ořechů. Sladkosti nahraďte ovocem, na druhou stranu si můžete dopřát jedno deci kvalitního červeného vína.

2. DASH DIETA

Zkratka z anglického Dietary Approaches to Stop Hypertension neboli dieta na snížení vysokého krevního tlaku. Jejím základem je sodík, kterého musíte spořádat 1,5 až 2,3 gramu denně. Hlavním zdravým zdrojem sodíku jsou luštěniny, zelí, jablko nebo listová zelenina. Rovněž je třeba omezit cukr a živočišné produkty.

Hoši v akci! Vláďa s Patrikem hubnou a vaří jeden pro druhého speciální překvapení!

3. SEMIVEGETARIÁNSKÁ DIETA

Jedná se o nejmírnější formu vegetariánství, kdy je dovoleno konzumovat ryby, drůbež, mléčné výrobky a vejce. Povoleny naopak nejsou tmavé druhy masa a uzeniny. Pozor, takováto strava je často nedostatečná z hlediska příjmu železa, které je tak vhodné doplnit dalšími produkty, jako jsou vejce, brambory nebo rajčata.

4. WW DIETA

Dieta Weight Watchers (strážce hmotnosti) patří k vůbec nejstarším na světě, využívá se už přes padesát let. Její princip spočívá v tom, že každá potravina má na základě nutričních (a zdravých a nezdravých složek) hodnot určité bodové ohodnocení, které lze dohledat na internetu. Podle vašeho věku, váhy a pohlaví pak je defi nován určitý počet bodů, který člověk v případě, že chce hubnout, denně nesmí překročit.

5. DIETA PODLE KLINIKY MAYO

Stravování podle metody vynalezené na prestižní americké klinice se neobejde bez pohybu. Je nutné konzumovat zejména ovoce a zeleninu, sacharidy (zejména celozrnné výrobky), bílkoviny, mléčné výrobky a zdravé tuky. K tomu všemu je třeba přidat aspoň půl hodiny libovolného cvičení denně (stačí svižná procházka). Metoda prý zajistí zhubnutí až 4,5 kg za dva týdny a následně až 1 kilogram každý týden.

6. MIND DIETA

Posledním žhavým tipem roku 2021 je MIND dieta, tedy dieta prospěšná zejména vaší psychice. Metoda spočívá v opakované konzumaci cca deseti potravin, které jsou prokazatelně prospěšné pro mozek a nervovou soustavu. Patří mezi ně celozrnné obilné produkty, samozřejmě zelenina (nejvíce listová), bobulovité ovoce, malá porce ořechů, fazole a luštěniny, dvakrát týdně drůbež, jednou týdně ryba a jedno a půl deci červeného vína denně.

Zhubla díky dietě z Karlových Varů!

Známá australská herečka Rebel Wilsonová (40, Jak přežít single, No není to romantika) měla vždycky plnější tvary. Vloni ale překvapila svět, když shodila skoro 30 kilogramů! Povedlo se jí to i díky Mayrově dietě, kterou ve 20. století vyvinul karlovarský lékař Dr. Franz Xaver Mayr.

Rebel Wilsonová dříve
Autor: scom

Metoda spočívá v omezeném příjmu kalorií a omezení bílkovin, tuků, ale i ovoce a zeleniny. Zkrátka malé porce jednoduchého jídla. Vše je doplněno o alkalické a pročišťující nápoje, které mají z těla dostat škodliviny, ovšem jde o rizikovou a kontroverzní metodu... 

Už v pondělí najdete v Blesku zdarma 3. díl příručky, tentokrát o paleo dietě. 

Pozor! Už v pondělí v Blesku zdarma 3. díl diety podle Petra Havlíčka: Paleo dieta
Autor: archiv blesku

Vláďa chce shodit dvacet kilo, Patrik dokonce až třicet. Dosud byla jejich životospráva odstrašujícím učebnicovým příkladem: hodně pracují, stresují se, nehýbou se, přejídají se fast foodem a sladkým.