Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na kvóty pro české potraviny kývla Sněmovna. Babiš peskuje své poslance, EU varuje

Aktualizováno -
20. ledna 2021
22:04
Autor: ČTK, Mii - 
20. ledna 2021
13:10

Sněmovna dnes schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v Česku. Pro příští rok by šlo o 55 procent. Osmička států EU varuje Česko před diskriminací, upozornily Hospodářské noviny. A s kritikou se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO) – byť jeho poslanci pro návrh hlasovali, pro iRozhlas.cz uvedl, že mu připadá jako zbytečné politické gesto. Sněmovna dnes schválila také další opatření - za prodej potravin dvojí kvality bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.

V rámci novely zákona o potravinách dnes dvojí kvalitu potravin a pokuty za ni řešila Sněmovna. Původní vládní návrh ale zmírnila tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Zákaz prodeje potravin dvojí kvality kritizoval bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Vadí mu na něm, že svaluje odpovědnost na prodejce za kvalitu zabaleného výrobku. Navržené pokuty jsou podle něj likvidační. „Kdyby se to takto použilo, tak můžeme zavírat jeden malý obchod za druhým,“ varoval.

Zavedení kvót na české potraviny

Vedle toho se dnes řešila i kvóta na povinný podíl českých potravin. Osm zemí EU podle Hospodářských novin před dnešním jednáním Sněmovny varovalo ČR, aby nezaváděla kvóty na jejich podíl v českých obchodech. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek tento návrh už dříve označil za vítězství populismu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Jako příklad uvedl, že když si dávají ve Sněmovně kávu, přidávají si do ní německé mléko, což podle něj dosvědčuje, že zákon je potřeba.

55 procent v příštím roce

Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Má postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

Nikdo z toho nebude mít prospěch, překvapil Babiš

Babiš z navrhovaných kvót nadšený není. „Někteří poslanci věří, že se jedná o vstřícný krok vůči českým zemědělcům, ale bohužel se mýlí. Pokud by tato změna nabyla účinnosti, bude to pro Českou republiku znamenat citelné sankce a ani z omezení volného pohybu zboží v Evropské unii by čeští producenti, ani spotřebitelé v dlouhodobém horizontu neměli žádný prospěch,“ řekl premiér pro iRozhlas.cz. 

Novelu podpořilo 36 poslanců ANO, i díky nim prošla. „Tento návrh jsem neinicioval, ani nepodpořil a považuji ho za zcela zbytečné politické gesto, které je v rozporu s fungováním vnitřního trhu Evropské unie,” uvedl také Babiš. Podle informací serveru se o záležitosti strhla bouřlivá debata na úterním jednáním klubu ANO, předseda vlády se do něj připojil na dálku.

Odpor proti českým kvótám mezi zeměmi EU

Osm zemí EU se proti návrhu ohradilo prostřednictvím dopisu předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi (ANO). Jsou v něm podpisy velvyslanců Německa, Francie, Itálie, Nizozemska, Rakouska a Belgie a zástupců velvyslanců Polska a Španělska.

Podle HN upozorňují na to, že by mohlo jít o jasnou diskriminaci zahraničních výrobků, která je na jednotném trhu v unii nepřípustná.

Státy unie Česko varují před tím, že zavedení kvót by „vytvořilo pro místní výrobky zvýhodňující obchodní podmínky a diskriminovalo podobné produkty z dovozu“. V této souvislosti by potraviny podle diplomatů i velmi pravděpodobně zdražily.

Zástupci evropských států podle HN Faltýnkovi v dopise také připomněli, že s ním o chystaném zákoně jednali loni v červnu a že jim slíbil, že u jakéhokoliv návrhu podobného zákona česká strana přezkoumá, jestli není v rozporu s unijními pravidly. Podle velvyslanců se to ale nestalo. Podle informací HN Faltýnek na dopis, který mu přišel v prosinci, neodpověděl.

Před zavedením povinných kvót pro podíl českých potravin Česko už dřív varovala Evropská komise. Konstatovala, že jde o protiprávní plán.

petersonick ( 31. prosince 2021 23:17 )

Podle mě by rýže měla zůstat v té Asii,já jsem například knedlíkovej.

petersonick ( 31. prosince 2021 23:13 )

Podle lékařů má člověk jíst takové potraviny,které jsou vypěstovány do 100 kilometrů od místa bydliště,protože z nich umí naše tělo všechny živiny zpracovat a využít.Ale nějaké exotické ovoce a zelenina dovážená přes půl světa je k ničemu.K čemu jsou nám papri­ky,raj­čata,­kapus­ta a květák bez chuti?Vymražené maso ze státních zásob z různých států kterému končí lhůta spotřeby?Jsme snad popelnice Evropy?Zatím to vypadá,že ano.Proč jsou potraviny stejných výrobců například v Německu kvalitnější a o třetinu levnější než u nás?Kupte si jogurt Müller v Německu a u nás a porovnejte si to.Ten prodávaný u nás,to je šmakuláda panečku.Fuj tajbl a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna.To se pak nedivím,že se to zápaďákům nelíbí.Zničili svými dotovanými potravinami naše zemědělství a potravinářství a tím si zajistili odbyt ve všech bývalých státech za železnou oponou.Proto nás také přijali do Evropské unie.Otevřel se jim trh pro několik desítek miliónů spotřebitelů.Hlavní slovo v EU mají Němci a Francouzi a ty nikdo nepřehlasuje,takže jsme na tom úplně stejně,jako tenkrát,když jsme museli držet hubu a krok.

novakalex ( 21. ledna 2021 23:44 )

Konečně něco pro lidi, konečně něco, co bude bolet přímo voliče ANO a komunistů. Je načase, aby dostali po čuňi, aby máslo stálo stovku, místo masa kuřecí separát, prázdné regály v marketech. Jinak jim nedojde, čemu fandí. Teprve až voličská lůza bude rýt držkou v zemi, tak některým z nich dojde, co se děje.

novakalex ( 21. ledna 2021 23:40 )

ANO, je to pravda !!!!! Sto a více metrové fronty na úplně všechno, vymetené regály, v řeznictví dominovaly police plné hořčice, kotleta jen pod pultem, bůčku přehršle, shnilá mrkev, rajčata jen v létě, citrony chyběly, místo toho krouhané zelí, ráj na pohled. Čest práce, soudruhu.

Maximilian ( 21. ledna 2021 04:54 )

Takže víc Penamů a kosteleckych sragorek?

Zobrazit celou diskusi