Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rektor Karlovy univerzity je ve vážném stavu! Kvůli koronaviru skončil Zima na mimotělní podpoře

Aktualizováno -
19. ledna 2021
19:41
Autor: ČTK, diz - 
19. ledna 2021
14:26

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima leží ve vážném stavu na oddělení JIP ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Minulý týden byl hospitalizován kvůli dýchacím potížím. Ty souvisí s onemocněním covid-19. Podle serveru iDnes je Zima napojený na přístroj ECMO, který zajišťuje mimotělní podporu.

„Rektor UK Tomáš Zima je hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s onemocněním covid-19,“ uvedl v úterý mluvčí univerzity Václav Hájek. Čtyřiapadesátiletý rektor je hospitalizován od pátku 14. ledna.

Krátce poté se k nastalé situaci vyjádřil na facebooku sám Zima. „Jsem hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze z důvodů komplikací spojených s onemocněním covid-19, ve stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Na jednotlivé podněty a dotazy nyní nejsem schopen reagovat,” napsal.

Jsem hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze z důvodů komplikací spojených s onemocněním covid-19, ve...

Zveřejnil(a) Tomáš Zima dne Úterý 19. ledna 2021

Už loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval Zima k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili. Podle nich vyjádřili jejich kolegové spíše politický než odborný názor. Zima nicméně i později opakoval, že se lidé musí naučit s covidem-19 žít a hlásil se ke strategii přirozeného promořování.

V čele nejstarší české vysoké školy stojí lékař a biochemik Zima od února 2014. V letech 2005 až 2012 byl děkanem 1. lékařské fakulty UK, poté do zvolení rektorem působil jako proděkan fakulty pro vnější vztahy. V době jeho nepřítomnosti ho nyní ve vedení školy zastupuje prorektor Jan Royt.

Komplikace nastaly se zápalem plic

Podle serveru iDnes dostal Zima zápal plic, což se na jeho stavu výrazně podepsalo. Z téhož důvodu musel být napojen na přístroj ECMO čili mimotělní membránovou oxygenaci, která u pacientů nahrazuje funkci plic. Laicky řečeno - přístroj zajišťuje okysličení krve.

Video  Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 14. února 2021 10:14 )

jo je to fakenews. každej to ví že médija lžouu abi Bill Gatez mohl testovat na lidech mykročipi. Všechny internetoví médija mu musej sloužid, protže nebit Mykrosoftu, tak nejsou ani internetoví noviny. Tak musí šířit že existuje covit, abi jim Bill Gatez neodpojil mykrosoft. Ale pořát se mu daří lhát i když už to spochybnila i Ilonka Čáková a Bára Bassicková a Václav Klaus i můj oblbíbenej spěvák Danyel Landa. Všichni tito lidi už to zpochybnily a přišli na to že, je to fakenews ale prostě moc Billa Gateze je moc silná. A jeho Mykrosoftu. pProtože to je ten korproát. A může s i z lidma dělat co chce. Ale mi to tak nenecháme!

user ( 20. ledna 2021 11:44 )

Na jeho případě je podstatně důležitější, že mu naslouchaji studenti VŠ a to jsou voliči Pirátů. On je pro ně autorita a oni, diky jeho chování, nedodržují pravidla. Kdyby se z toho nedostal, třeba by i Pirátské voliče trklo, že jde o život.

user ( 20. ledna 2021 07:29 )

Ano, ale na vlastní náklady, kdyby se chovali podle pravide.

user ( 20. ledna 2021 07:26 )

Proč s rýmou zabýrá místo na JIPce? Byl to on, stejně jako Klaus, co tvrdí, že jde o chřipku. Na jeho případě je podstatně důležitější, že mu naslouchaji studenti VŠ a to jsou voliči Pirátů. On je pro ně autorita a oni, diky jeho chování, nedodržují pravidla. Kdyby se z toho nedostal, třeba by i Pirátské voliče trklo, že jde o život.

Evka4 ( 20. ledna 2021 07:20 )

Dědek pitomej, hlavně že říkal, že vláda způsobuje mezi lidmi kvůli covidu hysterii. A že je potřeba národ promořit. Kopla bych ho do pr--dele a né mu dávat kyslík. Rýmičkáři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa