Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máte volný počítač a data? Stát hledá posily na „covidovou“ linku. Plat? Nula

Aktualizováno -
25. ledna 2021
11:31
Autor: Nikola Forejtová - 
20. ledna 2021
05:30

Jeden z nástrojů Chytré karantény, který v Česku pomáhá s informacemi ke koronaviru, se potýká s nedostatkem lidí a shání pro linku 1221 posily. Potřebuje 30 až 40 operátorů, kteří by pomohli s rezervováním termínů pro očkování, pro státní projekt je nabírá Český červený kříž. Podmínky? Dobrovolník musí mít vlastní počítač, sluchátka, mikrofon a hlavně pořádně silná data, aby tuto pomoc zvládl. Odměna? Pro dobrovolníky 0,-, a to i přesto, že linka je součástí Chytré karantény, na kterou rozpočet vyhradil 400 milionů korun.

Jeden z nástrojů Chytré karantény, informační linka 1221, zažívá krušné chvíle. Této celostátní lince totiž přibyla další starost - pomáhat s registrací na očkování. Během pátečního spuštění linka podle některých krajů kolabovala a zoufalí senioři se nemohli dovolat. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) systém bránil, podle něj trval jeden hovor k registraci v průměru přes 5 minut a nejdelší volání zabralo 39 minut. Svůj termín k očkování si pak podle „pana IT“, vládního zmocněnce Vladimíra Dzurilly, zajistilo 7990 lidí. 

Inzerát láká dobrovolníky, musí si ale platit data

Chytrá karanténa byla vytvořena ve spolupráci ministerstev zdravotnictví, vnitra, obrany, armády a Národní agentury pro komunikační a informační technologie. V letošním roce by měl provoz systému stát státní kasu 400 milionů korun. Přesto se ale ve velkém shání dobrovolníci, kteří by státu ulevili. Ti musí splňovat několik podmínek. 

Dobrovolníky pro stát shání Český červený kříž, a ačkoliv se na stránkách ministerstva píše, že na dotazy ohledně koronaviru odpovídají medici, v inzerátu podmínka vzdělání není. Místo toho obsahuje jiný seznam k úspěšnému přijetí. „Je zapotřebí mít čas minimálně 4 dny v týdnu na dobu 4 hodin. Dále PC nebo notebook, do kterého se nainstaluje program pro volání VOIP. Sluchátka s mikrofonem a datové připojení s alespoň 3GB,“ píše se v inzerátu.

Chcete dobrovolničit? Zaplaťte si data Chcete dobrovolničit? Zaplaťte si data | Archiv Blesku

Červený kříž zmiňuje, že prací dobrovolníků bude provádění rezervací a vyřizování s tím spojených dotazů. „Pokud jde o výpomoc, tak zástupci ministerstva zaškolují dobrovolníky, kteří se na tom budou podílet. Je to velmi jednoduché, když je oslovujeme, tak to není o tom, že by museli být vzdělaní medici. Náročnost spočívá v časech, které je potřeba této činnosti věnovat,“ odpověděla na dotaz Blesk Zpráv, jak je to s odborností přijatých dobrovolníků, vedoucí programového oddělení ČČK Miroslava Jirůtková.

Jirůtková doplňuje, že nutnost vlastnit počítač i s připojením je dána tím, že se jedná o distanční a zcela bezúplatnou výpomoc. „Opravdu se jedná o neúplatnou spolupráci,“ uvedla dále na dotaz, zdali ministerstvo bude pomoc proplácet, například právě síťová data. Zaškolování pak probíhá online. Dobrovolník si musí stáhnout speciální aplikaci, po telefonu totiž tato práce dělat nejde. 

„Zdravotnické školení k této práci nutné není. Toto základní školení na práci s Centrálním rezervačním systémem trvá zhruba 2,5-3 hodiny. Pokud je dobrovolník školen na celou linku, školení může probíhat až dva dny,“ dodává k tomu pro Blesk Zprávy mluvčí miisterstva zdravotnictví Barbora Peterová. 

Co se týče odbornosti, podle Jirůtkové se většinou jedná o dobrovolníky, kteří mají za sebou alespoň kurz moderního ošetřování. Podrobnosti Blesk Zprávám prozradila dobrovolnice Anička (26). „Mám nainstalovanou aplikaci Slack, která mi posílá různé nabídky pro dobrovolníky. Žádost o pomoc na lince mi také přišla,“ uvedla. 

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

A ačkoliv shání Červený kříž 30-40 dobrovolníků na pomoc, ministerstvo zdravotnictví na dotazy Blesk Zpráv, proč stát nechce lidi na lince odměnit odpovědělo jen tak, že žádné náklady spojené s interentovým připojením hradit nebude. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí dává od registrace ruce pryč. Odesílání formulářů seniorům nad 80. let podle nich není nutné, jelikož se veliký počet lidí dokázal do registračního systému zapojit i sám. „O zapojení ministerstva práce se mluvilo ve spojitosti s tím, pokud by byl znatelný nezájem ze strany seniorů o očkování. A jak vidíme, tak taková situace nenastala, jelikož senioři nad 80 let se snaží registrovat do centrálního registru očkování ve velkém počtu,“ uvedlo tiskové oddělení.

Dobrovolníky během pandemie shání především nemocnice a ústavy sociální péče, které se potýkají s nedostatkem personálu. Do pomoci se zapojily napříč Českem tisíce lidí.

fico ( 25. ledna 2021 16:48 )

To už je starý aspoň týden, okurková sezóna? Trapáci.

ivalen ( 25. ledna 2021 15:21 )

Podmínky splňuji beze zbytku + zkušenosti z práce po telefonu, ale copak jsem blázen, abych do toho investoval čas, poplatky za net i elektriku? Ušetřené peníze státu si pak rozeberou nenažranci, kteří na tyto platby mají rozpočet a já to uvidím ve vyúčtování služeb jako nárůst platby
Kdyby alespoň min. mzdu nabídli, ale oni chtějí zdarma. Tak to jedině řádové sestry, ostatní vás pošlou do háje.

paralenka ( 21. ledna 2021 00:21 )

Takže práce zadarmo a ještě sponzorovat stát?! Trapné i s přihlédnutím k tomu, jak jinde stát bez kontroly rozhazuje miliardy, jeden z důvodů, proč tak Babišově vládě vyhovuje nouzák! Zaplaťte lidem za tuto konkrétní práci včetně nákladů, pak nebudete mít nedostatek dobrovolníků!

prynulajezmrd ( 20. ledna 2021 10:20 )

tak to je krutej vysmech At to jde delat ten zelenej zlodejskej minimozecek, bude to vic ku prospechu veci nez ty jeho blitky co vypousti do eteru a na pomoc sebou muze vzit dalsiho zlodeje kalouska.

lubosbeyr ( 20. ledna 2021 08:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa