Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bezdomovci v době pandemie: „Některým paradoxně pomohla,“ říká Jan Havrda ze spolku Medici na ulici

Autor: veef - 
23. ledna 2021
08:05

Spolek Medici na ulici sdružuje studenty lékařských fakult, kteří se už přes 4 roky snaží v pražských ulicích pomáhat lidem bez domova. Během pandemie je jejich činnost o to víc důležitá. Proto spolek, který čítá více než 100 studentů, rozšířil svoje aktivity. Kromě běžné terénní práce docházejí i do stanových městeček a dalších objektů, kde jsou lidé bez domova během pandemie ubytováni.

Mohlo by se zdát, že pandemie koronaviru bude mezi lidmi bez domova velký problém a nakažených tu bude velké množství. Opak je ale pravdou. Tito lidé nepřicházejí příliš často do úzkého sociálního kontaktu s dalšími lidmi, proto se u nich zatím

Medici na ulici pomáhají ledem bez domova Medici na ulici pomáhají ledem bez domova | FB: Medici na ulici
nákaza nezačala nijak masivně šířit.

„I když v současné době víme o několika desítkách případů nákazy koronavirem, je to ve výsledku pořád velmi malé číslo. V jarní vlně jsme dokonce neevidovali žádný případ nákazy,“ vysvětluje koordinátor Mediků na ulici Jan Havrda. Paradoxně můžeme říct, že pandemie vlastně bezdomovcům pomohla,“ dodává.

Lepší podmínky než před pandemií

Jak je to možné? Hned při první vlně, loni na jaře, totiž magistrát hl. m. Prahy zřídil hned několik míst, kde se mohli lidé bez domova ubytovat. Bylo to nezbytné i z toho důvodu, že v rámci vládních opatření byl třeba omezen volný pohyb ve večerních hodinách. Lidé měli chodit jen do práce a domů, což u bezdomovců nebylo proveditelné. Proto Praha pronajala několik hotelů či hostelů, a v nich se lidé bez domova mohli ubytovat.

„Já sám musím říct, že vidím velké zlepšení ve zdravotním stavu jednotlivých klientů. Tedy hlavně u těch, kteří využili nabídky ubytování. Před pandemií jsme vyjížděli do terénu třikrát týdně, od osmi od rána do šesti do odpoledne jsme se snažili ošetřit co nejvíc zájemců. Kolikrát jsme to za celý den nestihli a zůstávali jsme na místě klidně další hodinu až dvě. Od té doby, co jsou klienti ubytovaní a my k nim máme pravidelný přístup, podařilo se nám u některých z nich vyléčit třeba chronické bércové vředy a podobně. Takže vesměs můžu říct, že my teď tu současnou situaci vnímáme veskrze pozitivně,“ vysvětluje student pátého ročníku všeobecného lékařství Havrda.

Časovaná bomba

Ten rovněž chválí většinu svých klientů za ohleduplnost a dodržování vládních nařízení. „Většina našich klientů se opravdu snaží dodržovat platná nařízení, nosí roušku, snaží se v rámci možností o hygienu atp. Samozřejmě, že jsou mezi nimi i tací, kteří roušky odmítají. Je ale třeba si uvědomit, že mezi bezdomovci je velké procento lidí s duševními poruchami, což právě vede k nedisciplinovanosti. Máme informace i od policistů, že se snaží přestupky lidí bez domova proti vládním opatření řešit spíš domluvou než třeba pokutami. V těchto konkrétních případech by pokuty opravdu nic nevyřešily,“ domnívá se Havrda.

„Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog Zdeněk Hel o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil:

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sice připustil, že u bezdomovců může být nákaza koronavirem tak trochu „časovaná bomba“, zatím se ale situaci daří zvládat. „Rozhodně na tom mají zásluhu i neziskové organizace jako Naděje a podobně, které se o lidi bez domova starají. Ty dokážou v případě zájmu zajistit našim klientům právě to zmiňované ubytování. Buď na delší dobu, nebo alespoň tehdy, pokud se necítí dobře, jsou nastydlí atp. V případě zájmu ze strany klienta zprostředkují i testování na covid.“

Bezmála 60tisicový dar

Medici na ulici je spolek dobrovolníků složený ze studentů lékařských fakult. Pro svoje fungování shání peníze, kde může. A často to bývá prostřednictvím dobročinných akcí. Za loňský rok 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy uspořádala například charitativní prodej kalendáře nebo sportovní výzvu. Celkově se podařilo vybrat 58 tisíc korun, které nakonec dostal právě spolek Medici na ulici.

„Jsem rád, že v letošním roce získané peníze využijí právě Medici na ulici, kteří se věnují lidem v sociálně složitých situacích. Zdravotní péči potřebuje každý člověk, bez ohledu na to, zda byl v životě úspěšný, nebo ne. Činnost spolku Medici na ulici vnímám jako velmi solidární a potřebnou a je dobře, že i u nás takováto organizace funguje,“ řekl při předání šeku děkan 1. LF UK prof. Martin Vokurka.

„Je to neuvěřitelná částka a nám rozhodně moc pomůže. Nejenže za ni nakoupíme ochranné pomůcky, jako obleky, rukavice, respirátory a další, ale peníze se nám hodí i na pokrytí benzínu. Možnost rychlých přesunů je v našem případě to nejdůležitější,“ uzavřel Havrda.

cukrenka ( 2. dubna 2021 13:20 )

Všechno zlé je pro něco dobré, a tak i Covid jistě někomu napomůže se trochu zamyslet....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa