Historická série Božena se znovu stala nejsledovanějším pořadem – a to nejenom v neděli večer, ale i po celý nedělní den. V takzvaném „prime time“, tedy v hlavním vysílacím čase, pro sebe získala neuvěřitelný 1 milion a 594 tisíc diváků. Přestože oproti minulému týdnu, kdy měla 1 milion a 683 tisíc diváků, lehce ve sledovanosti poklesla (o necelých 90 tisíc), přesto to byl sukces. I tak za sebou totiž zanechala například romantickou komedii Ženy v pokušení na Nově, na kterou se dívalo 780 tisíc lidí, western Muž proti muži na ČT2, který si nenechalo ujít 287 tisíc diváků, anebo komediální drama Kluci z hor na Primě, které k televizním obrazovkám přilákalo „pouhých“ 196 tisíc milovníků české kinematografie.

Třetí díl Boženy z celkem čtyř ovšem svým fanouškům představil velkou změnu v obsazení: vzhledem k tomu, že děj časově o dost poskočil, před kamerami se vyměnila mladá Anna Kameníková (26) s ostřílenou herečkou Annou Geislerovou (44). Přestože si jsou obě dámy výrazně podobné, již předem panovaly jisté obavy, jak se populární rusovlasá herečka popere s rolí nejznámější české literátky.

Názory diváků se dost liší… přestože ty pozitivní převládají. „Bála jsem se, jak bude působit Aňa Geislerová, protože Anna Kameníková nasadila laťku opravdu vysoko… Ale uvěřila jsem ji všechno, tekly mi slzy, když zemřel Hynek… Úplně se stydím, že jsem do teď od Němcové neznala víc než pár děl a věděla jen to, že trávila dětství v Ratibořicích,“ sypou si teď popel na hlavu mnohé ženy, které příběh Boženy Němcové zasáhl.

VIDEO: Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná Blesk

 
„Anička Geislerová opět ukázala, proč je tak obsazovanou herečkou. Tam, kde bylo potřeba, tam ubrala. Naopak, když bylo potřeba, na své roli zesílit, šla do toho rázným způsobem. A závěrečná scéna v nemocnici, u syna, ta byla natočena opravdu z její pozice velmi dobře. Tklivě, silně, zlomeně. Bylo vidět, že se na roli velmi dobře připravovala, hrála velmi dobře, citlivě a s respektem,“ zaznívalo v komentářích na oficiální facebookové stránce České televize nejčastěji. „Myslím, že je to lepší, protože ‚zestaršená‘ Kameníková by byla nedůvěryhodná. Aňa Geislerová je v té roli skvělá a hlavně uvěřitelná.“

Jenže se najdou i tací, jimž se nové obsazení nepozdává. „Není šťastné změnit hlavní představitelku, když ostatní postavy zůstávají stejné. Velká škoda, ztratilo to návaznost a působí to velmi rušivě, není možné pokračovat v prožitku z minulých dílů... Obě herečky jsou výborné, ale v kontextu stejných herců (u ostatních postav) se to dost ‚zabilo“,“ stěžovali si. Nešlo pochopitelně pouze o Boženina manžela v podání Jana Hájka (42), jehož postaršení mělo ilustrovat pravděpodobně pouze to, že mu narostl knír, ale podivný byl kontrast i vedle Boženiny vrstevnice Antonie Čelakovské, kterou hrála ve všech třech dílech Eva Josefíková (30). Té se tvůrci dokonce ani neobtěžovali přidat vrásky… „Zestárla jen Božena, ostatní ne,“ stěžují si proto diváci.

VIDEO: Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy

Přestože mnozí ocenili, že sexuálních scén tentokrát ubylo, zase jim vadilo, že se ze slavné literárky stala ve třetím díle pouze „ženská, která nepečuje o své děti, chodí jak trhan, nepracuje, nechce se jí psát, zajímá se jen o sebe a hnípe se jen ve svých emocích“. Problém je i v zobrazení svobodného ducha Němcové: „Má emancipace vypadat tak, že se ženská nestará o prachy a teplo rodinného krbu, všechny peníze hloupě rozfofruje a jinak manželovi furt zahýbá?“ nadhazovali diváci na ČSFD.

Obsazení Geislerové jim, jak se zdá, vadilo už snad jenom z principu. Kritizován byl její „novodobý styl hraní“, neustále naštvaný výraz či uštěpačné poznámky. „Geislerová tomu dost ublížila. Chce být tak pravdivá, až je to nucené. Strašná nuda. Už od půlky jsem si přála, aby už byl konec. A tak dobře to začalo... Měli tam nechat až do konce Aničku Kameníkovou. Té ta role skvěle sedla. Škoda veliká.“

Fotogalerie
94 fotografií