Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři teenageři z Ústí oživovali seniora: Zachovali se jako profesionálové

Autor: jel - 
16. ledna 2021
15:40

Tři teenageři Petr Bureš (13), Vít Harvan (13)  a Pavel Hrdý (16) z Ústí nad Labem trávili v úterý odpoledne čas venku a užívali si sníh. Když si všimli, že senior při odklízení sněhu upadl a nezvedá se. Ihned věděli, co dělat, a když zjistili, že se zraněnému zastavilo srdce, okamžitě zahájili resuscitaci.

Tři kluci podle vlastních slov dováděli ve sněhu, když viděli, jak senior odklízející sníh upadl a nezvedá se. „Běželi jsme tam, snažili jsme se ho probrat, ale nešlo to,” prozradil Deníku Pavel. Zjistili, že muži se zastavilo srdce a navíc si rozsekl hlavu o kámen. 

Petr ihned vyrazil pro telefon, aby mohl zavolat na tísňovou linku, jeho dva kamarádi mezitím ihned zahájili resuscitaci. I díky tomu, že Pavel studuje první ročník zdravotnické školy a všichni tři se zajímají o zdravovědu, naštěstí ihned věděli, co dělat, a nezaváhali. „Zaklonili jsme mu hlavu, abychom uvolnili dýchací cesty. Začal jsem s masáží srdce, po nějaké době jsme se střídali,” popsal, jak vše probíhalo, pro server Petr. „Byly to takové střídavé pocity. Věděli jsme, co máme dělat, zároveň jsme měli o pána strach,” doplnil ho Pavel.

Záchranka dorazila do sedmi minut a převzala si muže do své péče, bohužel později v nemocnici kvůli komplikacím zemřel. Mladíci se ovšem zachovali velmi statečně a jejich jednání pochválil i mluvčí záchranářů Prokop Voleník. „Kluci prokázali nejen významnou rozhodnost, ale též statečnost,“ řekl s tím, že jak podle vyjádření operačního střediska, tak podle záchranářů, kteří byli na místě, se teenageři zachovali velmi profesionálně.

Video  Pavel Urík vysvětlí, jak poskytnout první pomoc v případě popálenin  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Bublinaa ( 8. prosince 2021 13:40 )

Super kluci!!!! Dnešní mládež netřeba házet do jednoho pytle.... že za nic nestojí ap. Rodiče můžou být hrdý!!

drazor ( 16. ledna 2021 19:35 )

Pro autora „jel“ to si jako ty hov@do myslíš, že stím slovem „teenageři“ budeš jako borec?? Zatím jsi jen ubožák, copak nemáme normálná česká slova??

frantacizek ( 16. ledna 2021 15:59 )

Zobrazit celou diskusi