Roman podle žalobce nezvládl kluzkou silnici, dostal smyk, vjel do protisměru a tam se srazil s protijedoucím autem. „Nepřizpůsobil rychlost a způsob jízdy stavu vozovky,“ uvedl podle novinek.cz žalobce Josef Vojta.

Mladík u soudu vinu přiznal, ale tvrdí, že nehodu nezpůsobil kvůli rychlé jízdě. Prý za to mohlo intenzivní brzdění. Znalec ale uvedl, že na místě stopy po brzdách nenašel. „Byly tam ale patrné stopy otěru, jak se vozidlo smýkalo,“ dodal znalec Michal Kešner.

Obří světelná koule

„Uviděl jsem světla, která svítila mnohonásobně více než normální vozidlo. Měl jsem pocit, že jde o zemědělský nebo stavební stroj a že se spolu nevyhneme na úzké silnici. Začal jsem brzdit a podřadil. V tu chvíli mi zadek vozidla vybočil do levého směru, což se mi dařilo mít pod kontrolou do chvíle, kdy se přede mnou zjevila obří světelná koule, která se na mě řítila,“ popisoval nezkušený řidič situaci, která předcházela samotné nehodě.

Pak už přišel náraz s tragickým koncem. Jedna dívka nepřežila, druhou v kritickém stavu převážel vrtulník do nemocnice. Další spolujezdec (16), sám řidič i řidič z nabouraného auta byli také zranění.

Jezdil rychle

Přeživší dívka vypověděla u soudu, že mladík rád machroval. „Často jezdil tak, že se mi z toho dělalo špatně od žaludku. Předváděl se, provokoval policisty,“ uvedla podle novinek.cz dívka, která má po nehodě jen jednu ledvinu a další zdravotní obtíže.

Zálibu v rychlé jízdě přiznal soudu i obžalovaný mladík. „Často jsem překračoval rychlost a nejezdil úplně podle předpisů.“

Rodiče trpí

Rodina mrtvé se ze ztráty milované a bezstarostné dívky jen těžko vzpamatovává. „Bolest ze ztráty dcery je veliká a nikdy se jí nezbavím. Nikomu bych nepřál ten pocit, když musí vlastní dítě ukládat do hrobu,“ citoval soud z otcovy výpovědi.

I zraněná dívka se se ztrátou nejlepší kamarádky dosud nevyrovnala. „Stále jí píši dopisy, nedokážu se s tím smířit,“ dodala. Soudní líčení v Domažlicích pokračuje v dalších dnech.

VIDEO: Otřesné záběry smrtelné nehody na Děčínsku: Osobák to napálil do kamionu.