Půdní byty v historické zástavbě mají svá specifika a vyřešit jejich interiér bývá často tvrdým oříškem. Ten, který jsme navštívili tentokrát, zabírá celé poslední patro činžovního domu a vzhledem k tomu, že se otáčí kolem středového schodiště, má poněkud netypický tvar písmene U.

„Když jsem sem přišla poprvé, byly tu dokončené vnitřní hrubé konstrukce a rozvody. K tomu byl celý prostor poměrně chaoticky rozdělen sádrokartonovými příčkami, což se majiteli vůbec nelíbilo. Tudíž jsme se museli nejprve pustit do drobných dispozičních změn, abychom byt logicky provozně uspořádali,“ vzpomíná architektka. V otevřeném vzdušném interiéru si už dnes původní stav ani nedokážeme představit.

„Zadáním investora bylo, abychom mu předali po rekonstrukci kompletně vybavený byt. Po první konzultaci jsme se dohodli na celkovém stylu boho. Tento styl mám velmi ráda. Můžete si vyhrát s kombinacemi zdánlivě neslučitelných věcí, dekorů a vše doplňuje bujná fl óra. Zároveň chtěl investor v bytě zachovat pocit, jako byste bydleli ve věži, ze které jsou vidět všechna krásná pražská panoramata,“ dodává.

Pojďme se tedy podívat, jak se zadání podařilo zrealizovat. Vcházíme do otevřeného prostoru vstupní haly, který je spojen s hlavní obytnou zónou obývacího pokoje a kuchyně.

Z ní vede schodiště se skleněným zábradlím na střešní terasu. Tuto část od obývacího pokoje a kuchyně odděluje skříňová vestavba v šedé barvě, která skrývá kondenzační kotel a úložné prostory.

V této části se ještě nachází malá ložnice, která může sloužit jako hostinský pokoj, herna nebo pracovna. Následuje chodba oddělená skleněnými posuvnými dveřmi, která spojuje pobytovou část s klidovou zónou ložnic. Z ní jsou přístupné dvě velkorysé koupelny, jedna je vybavená vířivou vanou. „Abychom do úzké chodby přivedli trochu světla, ponechali jsme tu stropní světlík, přidali zrcadla a ozvláštnili stěny na míru tištěnou tapetou,“ ukazuje architektka.

V bytě byly navíc zachovány viditelné části historického krovu v podobě dřevěných sloupů. Hlavním dodavatelem světel a nábytku, který vtiskl bytu charakter ve zmiňovaném stylu boho, byl Snel Furniture. „Dá se říct, že vybavení bytu u nich bylo snadné. Jejich krásný nábytek a světla z mosazi a drásaného dřeva jsme doplnili čalouněnými postelemi z látek s výraznými vzory vyráběnými pro nás na míru firmou Dorian Dekor,“ uvádí architektka.

Můžeme tady obdivovat i spoustu nápaditých detailů. „Na návrhu květinových dekorací jsem spolupracovala s mou talentovanou kolegyní designérkou. Měla jsem určitou představu, kterou kolegyně zrealizovala do puntíku. Například lustry v hostinském pokoji a hlavní ložnici, tvořené větvemi stromů a LED světly.“

Při realizaci pozlobily šikminy i některé atypické prvky. Největší problém prý byla dodávka vestavěných skříní do ložnic a zrcadel do chodby. „Jejich pohledové části jsou navrženy se speciálním patinovaným povrchem, kvůli kterému jsme dlouho hledali dodavatele. Ale myslím, že stálo za to si počkat. Jinak s investorem vše řeším v jednotlivých fázích a ukazuji na vzorcích, aby se nemuselo nic předělávat. Přesto jsme nakonec chvíli před objednáním měnili podlahu. Vlivem dopadu světla ze všech stran nevypadala dobře a příliš se leskla, proto musela pryč,“ uzavírá architektka.

Fotogalerie
12 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana únorového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení