Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Skandál,“ cupuje opozice po kolapsu registru Babiše. Můžete se zbláznit, odráží kritiku premiér

Aktualizováno -
15. ledna 2021
16:10
Autor: ČTK, sova, vei - 
15. ledna 2021
11:50

Opoziční politici kritizují páteční start registrací k očkování, ale i další záležitosti spojené s vakcinací proti covidu-19 v Česku. Registrační systém nefunguje správně a je komplikovaný, uvedli v anketě ČTK a na sociálních sítích. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je premiér Andrej Babiš (ANO). Premiér odmítl, že by systém zkolaboval, a tvrdí, že šlo jen o pětiminutový výpadek.

„Systém nemá žádná pravidla, dochází k protekci. Není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není kampaň na podporu očkování. Jedním slovem - skandál,“ napsal ČTK předseda občanských demokratů Fiala. Za stav je odpovědný Babiš, protože sám sebe ustanovil koordinátorem očkování, konstatoval.

„Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí“

Systém pro registraci lidí starších 80 let se spustil dnes v pátek. Vykazuje problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS. Volné termíny pro očkování proti covidu byly po hodině obsazeny. „Vláda vymyslela složitý systém rezervace na očkování, že se do něj většina seniorů nedokáže ani přihlásit. A přesto se ho podařilo pět minut po zapnutí shodit. Byla by to možná sranda, kdyby tady nešlo o zdraví lidí,“ uvedl na twitteru poslanec Petr Třešňák (Piráti).

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Na dotaz ČTK doplnil, že stát mohl u skupiny občanů starších 80 let získat seznam rizikových skupin z Národního zdravotnického informačního systému (NZIS). Ty by pak mohl pozvat na dobrovolné očkování. „Hejtmani i primátor (Prahy) Zdeněk Hřib vládu v uplynulých dnech upozorňovali, že není systém ozkoušený a nemusí fungovat, bohužel marně,“ uvedl Třešňák.

Babiš: Můžete se zbláznit

Premiér Andrej Babiš odmítl, že by šlo o kolaps, přiznal jen krátký výpadek.

„Ten systém zaprvé nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen. Pokud jsou operátoři přetíženi jako na silvestra – na to se musíte zeptat jich, my nejsme operátoři. Systém funguje, je o to velký zájem. Ani s rodným číslem není problém, to je zase dezinformace,“ tvrdí premiér. „Došlo k pětiminutovému výpadku, nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Ale to bylo ve chvíli enormního zájmu. Jinak registrace běží pořád dál,“ dodal premiér pro iDnes.cz

Šilo se to horkou jehlou, tvrdí opozice

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ČTK napsal, že vláda měla půl roku na přípravu celého procesu, ale neudělala prakticky nic, aby nyní vše fungovalo hladce. „Vakcíny jsou, ale dostatečně rychle se neočkuje. Nejsou očkovací centra, premiér jede do Brna a pak se chlubí v médiích, že máme očkovací centrum, ale on a vláda pro to neudělali vůbec nic!“ konstatoval.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že má zkušenost z blízkého okolí, že systém nefunguje správně. „Takhle to dopadá, když se věci šijí horkou jehlou. Vláda měla s přípravou registračního systému začít už na konci léta, jak jsme ji ostatně žádali. Pak by byl dostatek času na otestování systému a jeho spuštění by nemusely provázet takové problémy,“ uvedla.

Za další ukázku úplného systémového selhání očkovací strategie považuje páteční dění šéf STAN Vít Rakušan. „Třeba v Kolíně nabízí systém seniorům rezervovaná místa v Pardubicích či Hradci Králové - pokud se jim vůbec povede nějaké získat,“ napsal Rakušan ČTK. Odpovědnost se tak přenáší na lokální úroveň, starostové a hejtmani to ovšem zvládnou, míní. „Ale už je opravdu načase, aby skončila doba mikromanagementu a tuhle složitou logistickou akci začal řešit tým skutečných odborníků,“ kritizoval Babišovo řízení očkování.

„Dopadlo to špatně,“ napsal na dotaz ČTK ke startu registračního systému předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček se pro Blesk Zprávy držel v reakci spíš zpátky. „Rezervační systém je v gesci ministerstva zdravotnictví a podle informací, které mám, byl systém po počátečním přetížení schopen provést požadované registrace. Klíčové je teď naplnit systém volnými místy tak, aby bylo možné dokončit rezervace. To závisí na jednotlivých očkovacích centrech a jejich kapacitách,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

jajanene ( 16. ledna 2021 02:56 )

Ono se něco stalo, že byl pár minut přetížený systém? Znáte systém, který nikdy nebyl přetížený, když se nadměrně zatížil? Co taková rozvodná síť, dálnice a vůbec systémy, které jsou daleko důležitělší, než seznam lidí k očkování. Dokonce jich ani spousta očkována být nechce a hledá se, kde tu vakcínu použít, aby se nezkazila.
Ale polblá a omezená opozice, vedená politickou rychlonožkou z TOPky, se opět ztrapňuje i když je to zbytečné, všichni to o ní už dávno ví.

ledsezelim ( 16. ledna 2021 02:44 )

Opozice umí jen tlachat.Udělala snad něco?Zatím VELKÉ HO... !Za všechno může Babiš.Děte opozitníči do ***e,kecat umí každý,ale zkutek utek.Ta opozice je snáť na pervíku !!! Tlachat umí každý,ste jak kalousek.Banda ***..,nic víc.Ukažte se,co umíte místo řečí-Darebáci jedni.

esprit ( 16. ledna 2021 00:27 )

Úžasně poslouchá nařízení premiéra, to dělá chybu.

esprit ( 16. ledna 2021 00:26 )

Vypravit, přidělit.

esprit ( 16. ledna 2021 00:25 )

Vyparvit 1000 vakcín na nesprávné místo a urgovat do spěchu, to Babiše napadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa