Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záchranářka Veronika popsala poslední chvíle pacienta před intubací: Proberte se, lidi! vzkazuje

Autor: jel - 
15. ledna 2021
05:10

Smutný příběh z vlastní zkušenosti sdílela na svém facebookovém profilu záchranářka Veronika. Popsala sobotní noc, kdy se starala o jednoho z pacientů s koronavirem, který byl ve velmi vážném stavu. Zřejmě mu řekla poslední slova. Vyzývá všechny k opatrnosti a zlobí se na účastníky demonstrace i vládu.

Událost, kterou paní Veronika popisuje, se stala v sobotu večer. „Pacient je COVID +, asi jako 90 % lidí, kteří teď potřebují naši pomoc. Není to žádný stařík, je to člověk okolo šedesátky,“ uvedla na začátek. Muž byl bohužel v takovém stavu, že bylo nutné ho uvést do umělého spánku a intubovat. Nezvládal už dýchat sám ani s pomocí kyslíku.

Záchranářka uvedla, že pacientovi popsali, co se s ním bude dál dít. „Otevře oči a... ten velkej, statnej chlap začne plakat,“ popsala, jak vše pokračovalo dál. „Jdu k němu, chytnu ho za ruku a říkám mu v tom podělaným skafandru... ,Podívejte se na mě, všechno dobře dopadne, jo? Slibuju!' Pán kývne, zavírá oči, anestezie začíná působit, intubuje se a já tuším, že tohle bylo nejspíš to poslední v životě, co tenhle pán slyšel,“ zakončila bojovnice z první linie své neradostné vyprávění.

Proto také vyzvala všechny, aby byli opatrní a brali koronavirus vážně, protože nikdy nevíte, komu se může něco podobného stát. „Proberte se, lidi!“ napsala. Zároveň se zlobí na to, že politici tvrdí, že jsou čísla stabilizovaná a přetížení nemocnic nehrozí. „Je to stejný výsměch, o jaký se postarali hrdinové na demonstraci. Je mi z nás smutno,“ dodala.

Příspěvek sdílelo na sociální síti přes 2 tisíce lidí a mnozí se vyjádřili také v komentářích. Ozvalo se také několik jiných zdravotníků, kteří prožívají to samé. „Dělám na vyšším pracovišti s těmi, co jsou i na ECMO, to samé jsem měla s jednou starší dámou. Slibovala jsem jí to samé. Vím, jak se cítíte,“ uvedla Eliška. Objevily se ovšem i zlé komentáře, často urážející těžkou práci zdravotníků. 

Julie1 ( 16. ledna 2021 09:10 )

Je to všude stejné, na nejbližším Covid ARU smrtnost 86% a sestřička z toho oddělení má stále před očima ten vyděšený výraz v očích lidí před narkózou a intubací, prosí očima o život, dýchat se musí. Říká buď budu magor, nebo alkoholik, zkušený zdravotník říká - nejde jen tak přejít...

marlen52 ( 15. ledna 2021 19:12 )

Martin32 u mě by Landa byl frajer kdyby šel pomáhat do nemocnice nebo do domova důchodců a ne že jen plácá na náměstí

Miriam Ciznerova ( 15. ledna 2021 15:19 )

Jste co nevidět na řade Alanku666, tak tam nahoře pozdravujte.

andorea ( 15. ledna 2021 14:30 )

Panebože...

ixinka ( 15. ledna 2021 14:06 )

A jak se podle vás Landa snaží s "tím" něco dělat??? Zviditelňováním se na náměstích, když už dlouho o něm nebylo v hudebním světě slyšet?? Pokud byste vy nebo někdo z vaši blízkých potřeboval pomoc, tak vám fakt Landa aspol. nepomůže. Budete odkázán na milost a nemilost zdravotníků, přesně tak, jak to stojí v tom článku, tak už se konečně proberte a neplácejte kraviny.

Zobrazit celou diskusi