Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak učit zpěv v době zákazu? Šéf konzervatoře zmínil fatální následky pandemické výuky

Autor: Pavlína Horáková - 
15. ledna 2021
05:20

Studovat konzervatoř v době koronaviru je tuhý oříšek. „Každé rozhodnutí je v podstatě špatným rozhodnutím, žádné dobré rozhodnutí pro muzikanty, pro umělce v současné situaci není možné učinit,“ přiznal ve čtvrtečním Epicentru ředitel Pražské konzervatoře, Petr Čech. Prozradil také, které obory jsou koronavirovými opatřeními postiženy nejvíce, jak se vyučuje zpěv v době jeho zákazu. A také to, jak získat potřebné praktické zkušenosti ze hry v orchestru, když jsou na konzervatořích zakázány koncerty.

S malými pauzami to bude pomalu rok, co se na Pražské konzervatoři nevyučuje prezenčně. „Ty následky budou poměrně fatální hlavně pro vyšší ročníky, u kterých opravdu nelze říct, že se ta absence prezenčního studia bude nějakým způsobem dohánět. Tam na to nebude prostor,“ varuje ředitel Čech.

Video  Epicentrum - Petr Čech  - Blesk
Video se připravuje ...

Nejhůře postiženými obory jsou podle něj operní zpěv a herectví. „Jsou to obory, kde ti umělci jsou závislí na spolupráci dalších lidí,…ta absence možnosti nácviku dialogů a dalších prvků, které souvisí s přípravou na toto povolání, je zásadním prvkem pro to vzdělávání,“ vysvětlil některé dopady nemožnosti vyučovat prezenčně.

Petr Čech je mimo jiné uznávaným pianistou a varhaníkem a právě výuka varhan je také velmi těžce řešitelná. „Není to nástroj, který by měl někdo z nás běžně doma,“ vysvětlil zkušený pedagog a interpret a dále dodal, že studenti mohou tento nástroj doma mít pouze v jedné formě a to digitální. A ta nemůže zastoupit kvalitu standardních píšťalových nástrojů.

15 minut na konzultace a posílání nahrávek

Studenti maturitních a absolventských ročníků mají na Pražské konzervatoři možnost osobních konzultací a to v délce 15 minut. „Je to velmi krátký úsek, ale já jsem o tom ze své pozice rozhodnul i z důvodu, aby neprobíhalo delší setkávání i mezi tím žákem a pedagogem,“ vysvětlil své rozhodnutí. 

Jak tedy probíhá konkrétní výuka? „Studenti buď posílají nahrávky, které pedagog nějakým způsobem vyhodnocuje a dává k nim připomínky, a druhým systémem je samozřejmě používání technologií, jako je skype a podobné platformy," vysvětlil Petr Čech. Pololetní zkoušky, které tradičně probíhají před komisí celých oddělení, se letos zrušily. A studenti budou hodnoceni jen jejich konkrétními pedagogy.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Zakázané koncerty a ředitelovo přání

Nejisté jsou i plány na absolventské koncerty a představení. „Nevím, zda máme ještě připravovat operní představení studentů, protože nevíme, zda se bude konat,“ popsal složitost některých svých rozhodnutí. Konzervatoře totiž nejsou v režimu uměleckých souborů, jako jsou například orchestry a operní soubory. „Jsme pořád v režimu školy a v rámci školy není povoleno ani ve třetím, ani ve čtvrtém stupni dělat jakákoliv představení a koncerty,“ vysvětlil Čech.

Na otázku, zda by neměly být povoleny i pro umělecké školy, odpověděl bez zaváhaní: „Velmi bych se za to přimlouval, kdyby byly, protože ten nedostatek praktických zkušeností bude závažný i pro tu následnou práci, když nebudou mít tu možnost si to na škole vyzkoušet.“

Ředitel Pražské konzervatoře Petr Čech v Epicentru 14.1.2021 Ředitel Pražské konzervatoře Petr Čech v Epicentru 14.1.2021 | Blesk:Jakub Poláček

Situace je skutečně vážná a Petr Čech připustil, že pokud by se v tomto režimu mělo přetrvávat další měsíc, tak by možná mělo smysl pro některé studenty zopakovat či odložit ročník. Na pandemii našel ředitel nejstarší konzervatoře ve střední Evropě i něco pozitivního a to zejména v technologickém vývoji. „Tím, jak jsme byli, řekněme, konzervativnější,…ta doba nás k tomu (využívání technologií, pozn. red.) posunula rychlejším tempem,“ přiznal na závěr Epicentra.

krapotkin ( 15. ledna 2021 13:10 )

Tak "zpívat" neučte. To, co potom krákorá v rádiu nebo v TV a myslí si, že umí zpívat, je naprostý šok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa