Přezouvejte se

V kanceláři, ale i doma, byste měli mít otevřenou obuv, která nezabraňuje přístupu vzduchu k chodidlům a zároveň respektuje tvar nohy. Předejdete tak mykózám a zapaření. Dbejte také na výběr ponožek, ideální jsou bavlněné nebo s bambusovými vlákny.

Cvičte

Při sedavém zaměstnání se vždy po hodině projděte, aby se chodidla prokrvila. Když se vrátíte z venku se zkřehlými prsty, zacvičte si. Zkuste zvedat ze země kapesníček jen prsty nohou. 

Koupejte je

Otékají vám nohy? Dejte si je na stůl. Dopřejte si také relaxační koupel nohou se solí nebo bylinkami. Pokožka se vyživí a svaly uvolní. Hned po koupeli odstraňte pemzou a jemnějšími pilníky na nohy starou kůži na patách. Předejdete tak rohovatění a praskání kůže, které se obtížně hojí. 

Upravené nohy jsou vizitkou ženy.
Autor: archiv firmy

Krémujte je

Používejte krémy na nohy, které změkčují a ošetřují popraskaná místa. Ideální je, když mají hydratační složku, která kůži zvláční. 

Zujte se bez studu

Pokud nechcete slyšet hlášku podobnou té ze Slunce, seno...: Táto, ty ses zul, používejte deodoranty. Ty zredukují pocení i zápach.

Střídejte je

Nechoďte v jedněch botách celou sezonu. I kvalitní koženou obuv je potřeba nechat vyschnout a »odpočinout«.

Impregnujte a desinfikujte

Aby vlhkost nevnikala do bot, je potřeba je naimpregnovat. To ale zároveň omezuje prodyšnost materiálu. Proto vnitřek bot pravidelně dezinfikujte. Zabráníte tím množení bakterií.

Jednoduchý a levný zábal

Po sprše či koupeli naneste před spaním na nohy dostatečně silnou vrstvu obyčejného mastného krému nebo, máte-li, nesolené sádlo. Vklouzněte do bavlněných ponožek a ráno uvidíte, že pokožka končetin bude vláčná a hydratovaná.

Strie, mateřská znaménka nebo ekzém: Přes co se může tetovat a přes co nikdy?

I když jsou v tomto období chodidla schovaná, je jim přesto potřeba věnovat pozornost a starat se o ně.
Autor: scom, ara