Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Experti budou pátrat po původu koronaviru. Čína je do Wu-chanu pustila po měsíčních sporech

Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
07:55

Mezinárodní tým odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes podle místních médií dorazil do čínského města Wu-chan, odkud se koncem předloňského roku do světa začal šířit koronavirus. Experti společně s čínskými vědci budou pátrat po původu onemocnění covid-19 a budou se snažit zjistit, jak se koronavirus přenesl na člověka.

Vláda v Pekingu příjezd desetičlenného týmu schválila po měsících diplomatických sporů, které generálního tajemníka WHO donutily k neobvyklému chování, jakým je stěžování si na veřejnosti, připomíná agentura AP. Ve skupině jsou odborníci ze Spojených států, Austrálie, Německa, Japonska, Británie, Ruska, Nizozemska, Kataru a Vietnamu. Mluvčí čínské vlády tento týden řekl, že si budou „vyměňovat názory“ s čínskými vědci, ale neřekl nic k tomu, jestli budou moci shromažďovat důkazy. Nejdříve je ovšem čeká dvoutýdenní karanténa a testy na koronavirus. S čínskými experty se během té doby budou bavit prostřednictvím videokonference. Agentura Reuters píše, že skupina stráví ve Wu-chanu asi měsíc.

Peking minulý týden zahraničním odborníkům zablokoval vstup do země, když odmítl vydat potřebná povolení. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se následně nechal slyšet, že ho přístup Číny „velmi zklamal“; podle Pekingu však šlo o „nedorozumění“.

Vědci se domnívají, že virus SARS-CoV-2 se na lidi přenesl od netopýrů nebo jiných zvířat. Nejspíše se to podle nich stalo na jihozápadě Číny. Vládnoucí čínská komunistická strana, dotčená obviněními, že dovolila, aby se nákaza rozšířila, tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, možná z dovezených mořských plodů. To však vědci odmítají, podotýká AP.

Video  Češi z Wu-chanu jsou doma: Odvezli je rovnou na Bulovku  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 14. ledna 2021 09:12 )

Ono je to složitější. To virologické výzkumné centrum ve Wuchanu postavili Američané, Francouzi, a další, aby tam mohli zkoumat věci, které jsou v západních zemích zakázané. A jak už to Číňané umí, začali ten výzkum kompírovat a vzniklo z toho asi něco, co nemělo. Na nekvalitní spotřební zboží z Číny si už lidé zvykli, ale nekvalitní viry čínské produkce jsou něco nového, na co si teprve zvykáme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa