Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úředníci z Krnova v první linii: Nastoupili do domova důchodců, nemocných je tam moc

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, rum - 
13. ledna 2021
12:40

V domově pro seniory v Krnově na Bruntálsku vypomáhají městští úředníci. Všichni se přihlásili dobrovolně. Radnice tak řeší kritický nedostatek pracovníků.

„Domov pro seniory v Krnově se kvůli nákaze nemocí covid-19 potýká s kritickým nedostatkem pracovníků v přímé péči. Na pomoc domovu tak dnes Městský úřad v Krnově vyslal osm pracovníků," řekla mluvčí města Dita Círová. Úředníci budou v domově pracovat každý den včetně víkendů do doby, než se tamní personální situace stabilizuje.

Podle vedoucího odboru sociálního a školství Františka Fojtíka je situace v domově vážná. Radnice ale nejdříve musela výpůjčku zaměstnanců vyřešit po právní stránce. „Nastoupili tam čtyři ženy a čtyři muži. Vedle sociálních pracovníků je mezi nimi i vedoucí oddělení, ekonom nebo třeba domovník-preventista,“ vyjmenoval Fojtík.

Reakce byla vstřícná

„Jdou do vysoce rizikového prostředí a budou dělat práci, se kterou někteří nemají žádnou zkušenost. Vůbec reakce všech pracovníků na mou výzvu byla úžasná. Víc než polovina je ochotná jít do první linie a zbytek, z nichž někteří patří do rizikové skupiny, nabídl, že své kolegy zastoupí na pracovišti,“ dodal. Úředníci budou v domově vykonávat nejrůznější pomocné práce.

Nemocných je moc

V krnovském domově pro seniory je aktuálně ze 119 klientů 24 pozitivních, z toho šest má těžký průběh a ani ostatní nemocní nejsou bez příznaků. Počet pozitivních stoupá denně, jen v úterý jich přibylo sedm.

„Ještě hůř jsou na tom zaměstnanci. Ze 71 pracovníků v přímé péči jich je 25 pozitivních, devět na nemocenské z jiných důvodů a tři v karanténě,“ uvedla ředitelka domova Kateřina Michaliková.

Do domova se mohou hlásit na výpomoc i další dobrovolníci. „Zájemci z řad široké veřejnosti, kteří mají zkušenost s přímou péčí u lůžka a chtějí krnovskému domovu pro seniory v této těžké době nabídnout svou pomoc, mohou kontaktovat personalistku Hanu Havlíkovou, a to telefonicky na 554 684 636,“ dodala mluvčí.

VIDEO: Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa