Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula se pustil do Blatného: Rozvolnění byla chyba. A zmínil očkování jako při „pásové výrobě“

Autor: Pavlína Horáková, Pavlína Horáková - 
13. ledna 2021
12:15

Očkování jako na pásové výrobě - to je podle epidemiologa a poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Romana Prymuly nejlepší možnost, jak zrychlit systém vakcinace. Současný vývoj epidemické situace vnímá exministr zdravotnictví pozitivně. Za důležitý považuje klesající trend prokázaných nakažených mezi celkově provedenými testy. Velkým rizikem ale zůstávají přetížené nemocnice. Prymula také prozradil, v čem se neshodne se svým nástupcem Janem Blatným (za ANO), i to, v čem premiér Babiš nedá na jeho rady.

Roman Prymula několikát veřejně kritizoval předvánoční rozvolnění v Česku. V té době už byl odborným poradcem premiéra Babiše, ten však jeho rady neuposlechl. „Můj hlas je skutečně jenom poradní. Já mohu jen říkat svoje názory, ale je tady vláda od toho, aby rozhodovala, protože těch vlivů je tam celá řada. Je pravda, že toto vyslyšeno nebylo, že se šlo cestou výraznějšího rozvolnění,“ přiznal bývalý ministr zdravotnictví.  

Jak moc mu premiér jako svému odbornému poradci naslouchá? „Někdy ano, někdy ne. Samozřejmě ten kontext politický, sociální a obecně i průmyslový je takový, že ne všechna opatření jdou realizovat, to znamená, moje úloha je dávat ta doporučení zdravotnická, epidemiologická,“ popsal svou současnou roli ve vládě.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Neukáznění Češi

„Problém, který tady je, není tak počet pozitivně diagnostikovaných jedinců, ale tlak na zdravotnický systém,“ upozornil  na vážnou situaci v nemocnicích, kdy v současné době fluktuujeme kolem sedmi tisíc hospitalizovaných, a zdůraznil, že situace by se měla v nejbližších týdnech ještě zhoršovat.

„To, co je nepříjemné, je, že v některých regionech je ta kapacita skutečně už téměř vyčerpána a to samozřejmě znamená neobvykle vysoké úsilí zdravotníků,“ popsal situaci a vysvětlil  důvody jejího vzniku, kterých je podle jeho slov hned několik.

„Můžeme mluvit o tom, že zhruba o 40 procent to riziko v zimních měsících horších průběhů je. Pak je to skutečnost, že jsme skutečně rozvolňovali v době, kdy to nebylo asi úplně na místě, a další záležitost je, že ta opatření, byť tady na pozadí jsou, tak nejsou úplně dodržována,“ upozornil na neukázněnost Čechů ve srovnání s ostatními západními zeměmi Evropské unie.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Odlišné postoje ministra a exministra 

Upřímně také přiznal, v čem se současným ministrem zdravotnictví nesouhlasí. „Já bych to rozvolnění udělal o dva týdny později s tím, že by ty Vánoce byly  v podstatně větším klidu a bylo by menší riziko nákazy v rodinách. Asi bych neotvíral návštěvy v nemocnicích teď na tom peaku, kdy ta zátěž v nemocnicích je obrovská,“ uvedl, co by oproti Blatnému řešil jinak, ale také uznal, že sekvence opatření má i podle něj hlavu a patu a zásadní je, abychom je alespoň nějakým způsobem dodržovali.

Premiér Babiš  v debatě na TV Prima o tom, proč chtěl očkování řídit sám, přiznal, že uznávaného epidemiologa na resortu zdravotnictví nechtěli. Na to, jaké má bývalý ministr zdravotnictví vztahy s Blatným, odpověděl Prymula jednoznačně: „My nejsme s ministrem zdravotnictví v nějaké úzké komunikaci v tuto chvíli. Já mám řadu názorů zcela odlišných na to, jak by to mělo fungovat.“

Jako na pásu

Očkovat 100 000 lidí denně, jak na pondělní tiskové konferenci oznámil Jan Blatný, je podle Prymuly reálné. Jeho osobní předpoklad je spíše 80 000 denně a to zejména v období mezi dubnem a červencem.

Pomoci by měly i konzultace s Izraelem, který je v očkování nejrychlejší na světě. „My se chceme poučit, jak by ten systém měl fungovat kapacitně, a chceme diskutovat také o tom, jak nastavit očkovací centra a zvýšit kapacitu a průtočnost tím systémem,“ vysvětlil jeden z hlavních cílů komunikace s izraelskými odborníky.

Jako zatím nejefektivnější je podle Romana Prymuly očkování ve stylu pásové výroby. „Každý z lidí na té lince je specializován v určité malé činnosti. Někdo se stará o dotazník, někdo o podpis souhlasu, někdo o anamnézu, někdo se stará o to, že vpraví tu injekci...,“ popsal systém, kterým by se očkování dalo výrazně urychlit.

Jedno centrum na okres

Naočkovat většinu lidí, tedy zhruba 60 procent populace do konce léta, považuje za zvládnutelné, ale záleží to podle něj na několika faktorech. „Pokud tady budeme mít vakcínu, tak je to realistické. Nicméně ta centra budou muset být spuštěna, protože bez nich to nepůjde. Musí tady být vybudována síť asi osmdesáti center, to znamená jedno na okres, kde ten průtok bude podstatně rychlejší, než při očkování praktiky nebo v těch nemocnicích,“ upozornil na nutnost vzniku velkých očkovacích center.

Video  Šéf Motola o tisících zrušených operací, očkování i prospěšné vagíně  - Blesk
Video se připravuje ...

„Je pravda, že takový prostor, jako je třeba v Letňanech, je úplně ideální, protože to, co je vitálně nutné, je, aby tam byla i dostatečná parkovací plocha,“ vysvětlil, proč těmi nejvhodnějšími místy pro očkování jsou právě stadiony, či kulturní domy. Ve stejném momentě, kdy Roman Prymula hovořil v Epicentru o ideálních prostorech na vakcinaci, se Andrej Babiš procházel nově vznikajícím, velkokapacitním očkovacím centrem v Praze v O2 universum.

Rio's byla chyba

V závěru úterního Epicentra se řeč dostala i na Prymulův říjnový prohřešek, kdy ho, po večerní návštěvě pro veřejnost uzavřené restaurace Rio's, Blesk vyfotografoval bez roušky. „Není diskuze o tom, že byla chyba tam chodit. Na druhou stranu ta smršť, která se kolem toho zvedla, mne až překvapila, protože jsem to nepovažoval až za tak dramatické,“ zavzpomínal Roman Prymula nyní už s odstupem času na tuto situaci, která ho stála post ministra zdravotnictví.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 13. ledna 2021 19:02 )

bez plánu je to nejlepší, protože se nic neporuší, nikdo se nepředběhne, ale VIP jsou jako omylem u rozdělování vakcín. Je to hnus, protože lidi vakcína nechrání před nákazou, ale jen před těžším průběhem, který je častý u lidí nad 65 a jistý u lidí nad 80 let. Je to hyenismus a totální nepochopení vakcinace úředníky ve zdravotnictví

Covid_19 ( 13. ledna 2021 17:52 )

ale budeme první na světě, kteří budou přírodně promoření, chybí nám do cíle asi jen 3-6 měsíců

Covid_19 ( 13. ledna 2021 17:00 )

Prymula je totálně neschopný. Nebyly schopni na jaře ani objednat materiál, hrůza. Vláda nevydala žádná nařízení podle kterých lze pokutovat lidi, protože nezávislí právníci se jim vysmáli a pokutované z toho vytáhli

Jan Belo ( 13. ledna 2021 17:00 )

Je velmi úsměvné,jak Prymula mluví o neukázněnych lidech.

Covid_19 ( 13. ledna 2021 16:58 )

Prymula v srpnu Babišovi radil, aby se vysmál druhé vlně a raději aby řešil zahrádkářský zákon, když se stal ministrem, tak nezačal pracovat na plánu očkování, ale chtěl dělat hlavně soukromé kšefty, odklánět peníze pro sebe a kamarády

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa