Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Záhada statistik: Mrtvých u sousedů přibylo o třetinu, nevedou je ale jako oběti covidu

Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
14:03

Na Slovensku loni v říjnu a listopadu, tedy během druhé vlny epidemie nemoci covid-19, zemřelo ve srovnání s průměrem předchozích pěti let výrazně více lidí. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. Přírůstek úmrtí ve zmíněných měsících byl zároveň mnohem vyšší než počet zemřelých na covid-19, který hlásí Národní centrum zdravotnických informací.

Loni v říjnu zaznamenal slovenský statistický úřad celkově 5277 úmrtí, což bylo o pětinu více v porovnání s průměrem za období let 2015 až 2019. V listopadu pak podle předběžných údajů zemřelo na Slovensku 5842 osob, tedy o téměř 36 procent více oproti průměru předchozích pěti let.

V říjnu na Slovensku podlehlo covidu-19 podle oficiálních statistik 171 lidí, celkový počet úmrtí ale oproti sledovanému období stoupl až o 884 případů. Výraznější rozdíl mezi přírůstkem zemřelých a úmrtí na covid-19 byl zaznamenán i v listopadu.

Podle statistického úřadu byl vyšší počet zemřelých zejména ve věkové skupině 65 let a starších, tedy osob, které patří k nejohroženější skupině v souvislosti s covidem-19.

Od začátku loňského roku do konce června na Slovensku s výjimkou března celkový počet úmrtí oproti průměru předchozích pěti let klesal. Během první vlny pandemie covidu-19 se Slovensko v Evropě na rozdíl od současnosti řadilo k nejméně zasaženým zemím koronavirovou nákazou.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Údaje o celkovém počtu úmrtí na Slovensku za prosinec, kdy covidu-19 podlehlo v zemi až 1382 osob, slovenští statistici zatím nezveřejnili. Celkově zemřelo v souvislosti s covidem-19 na Slovensku dosud podle tamního Národního centra zdravotnických informací 3102 lidí.

kov3 ( 12. ledna 2021 17:31 )

Je múdre sa starať v prvom rade o seba a urobiť si najprv poriadok doma....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa