Pořádné pozdvižení na Štědrý večer způsobil zatím neznámý muž na Pražském hradě. Kolem šesté nakráčel před hlavní bránu, postavil tam oranžový plastový kufr na kolečkách a vojákovi hradní stráže oznámil, že je v něm bomba! Pak se z Hradčanského náměstí rychle pakoval pryč.

„Jelikož nelze brát tato oznámení nikdy na lehkou váhu, ať je oznamovatelem kdokoli, a navíc se jedná o oblast mimořádného významu, byl na místo okamžitě přivolán pyrotechnik a nejbližší policejní hlídky spolu s členy pořádkové jednotky,“ popsal policejní mluvčí Jan Rybanský.

Policisté pak ohraničili bezpečný prostor, aby v případě, že by se přítomnost bomby potvrdila, nebyla ohrožena bezpečnost občanů, a pyrotechnik začal kufr prozkoumávat. „Poté, co vyloučil, že se jedná o výbušné zařízení, bylo opatření ukončeno a případ si na místě převzali kriminalisté,“ uvedl mluvčí.

Neznámého muže v tmavém oblečení, roušce, dlouhé šále, s batohem na zádech a oranžovým kufrem v ruce zachytily poblíž místa kamery. „Záběry nejsou stoprocentní, nicméně se domníváme, že by mohl být ztotožněn. Pokud osobu poznáváte nebo máte informace k případu, kontaktujte linku 158,“ žádá Rybanský. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu hrozí muži až osmileté vězení.

Areál Pražského hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Nicméně na Štědrý den pražské arcibiskupství získalo výjimku pro půlnoční mši v katedrále svatého Víta. Vstup do hradního areálu byl tehdy možný od 23:30 a mše se mohl účastnit jen omezený počet lidí, 300.

Video
Video se připravuje ...

Policie pátrá po muži, který na Štědrý den u Pražského hradu položil oranžový kufr a tvrdil, že je to bomba. Policie České republiky

Fotogalerie
9 fotografií