Pan Kamil prožil v Dejvicích velkou část svého života. Narodil se v bývalé porodnici v Rooseveltově ulici, která šla v roce 1998 k zemi. Jeho maminka bydlela na Žižkově, Kamil ale spoustu času v dětství trávil v Dejvicích, kde žili jeho prarodiče. Během svého života se živil lecčím - pracoval jako číšník, prodavač v obchodě či prodejce losů.

Teď bydlí v malé chatce na Suchdole a už 21 let „kotví“ u metra Dejvická -  nejprve tam prodával časopis Nový prostor, posledních 11 let kolemjdoucím nabízí květiny, a místní ho tak dobře znají. „Pana Kamila pamatuju už jako puberťák, když jsem jezdil na Dejvickou na učňák. U vstupu do metra byl od rána. Vždy slušný člověk,“ napsal o něm Standa, jeden z více než 1600 dárců, kteří Kamilovi poslali peníze. „Pána znám, chodím kolem něho léta. Sem tam mi od něj manžel přinesl kytičku,“ uvedla Julie.

S příchodem koronavirové pandemie ale Kamilův malý byznys utrpěl pořádnou ránu. „Kvůli uzavření většiny obchodů a zákazu vycházení po deváté večer se na ulicích pohybuje mnohem méně lidí, a tak má i pan Kamil méně zákazníků, na kterých je finančně závislý,“ popisuje prostřednictvím platformy Donio Richard, který tam pro Kamila sbírku nechal založit.

„Kamil ještě donedávna splácel dluh za ubytování, který měl z jara, kdy několik týdnů nemohl prodávat vůbec. Teď si potřebuje zaplatit ubytování, a to nejlépe i na nějaký delší čas dopředu,“ vysvětlil, proč se rozhodl mu pomoci.

Nejlepší Vánoce za 35 let

Sbírka na pana Kamila byla ukončena 8. ledna, po 28 dnech od spuštění. Na účtu se od dobrotivých lidí sešlo neskutečných 466 600 korun! „Moc si vás všech vážím za to, co jste pro mě udělali. Byl jsem neskutečně překvapen, letošní Vánoce pro mě byly nejšťastnější za posledních 35 let mého života,“ vzkázal všem dárcům dojatý muž. „Neočekával jsem takovou odezvu od tolika lidí se srdcem na správném místě, zvlášť v době koronaviru. Dál se s vámi budu stýkat s kytičkami na Dejvické, protože kontakt s lidmi je pro mě to nejdůležitější, co v životě mám,“ dodal.

Peníze bude dostávat postupně. „Za Kamilem jezdíme na pravidelné bázi, dohodli jsme se, že mu budeme předávat určitý obnos financí. Vzhledem k výši částky nám nepřišlo rozumné ani bezpečné vyplatit mu celou částku najednou,“ řekl pro Blesk.cz zakladatel platformy Donio David Procházka.

S Kamilem řeší i bytovou situaci. „Zaplatit mu na rok či dva nějaký byt by bylo spíše krátkodobé řešení. Proto jsme se dohodli, že část financí bude použita na zaplacení aktuálního ubytování a v mezidobí se pan Kamil pokusí získat byt od obecního úřadu za výhodných podmínek,“ popsal Procházka s tím, že Kamil je zdravotně indisponovaný, je pro něj proto důležité, aby bydlel blízko městské hromadné dopravě. Prodávat květiny chce prý i nadále.
Fotogalerie
10 fotografií