Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Podněcuje vzpouru.“ Demokraté tasili ústavní žalobu na Trumpa, stihnou ho sesadit?

Autor: ČTK, for - 
11. ledna 2021
18:50

Zástupci Demokratické strany v pondělí v americké Sněmovně reprezentantů formálně prezentovali usnesení o ústavní žalobě na končícího prezidenta Donalda Trumpa. Návrh má jediný bod, kterým je obvinění z „podněcování vzpoury“ v souvislosti se středečními nepokoji na washingtonském Kapitolu. Podle vyjádření demokratů by se o rezoluci mohlo hlasovat už za dva dny.

Sídlo amerického Kongresu minulý týden během schůze k volebním výsledkům napadl dav Trumpových příznivců, přičemž nejen podle Demokratické strany k násilí a výtržnostem výrazně přispěl sám prezident.

Šéf Bílého domu soustavně šířil nepravdivé a nepodložené informace o průběhu a výsledku voleb, na mítincích i na sociálních sítích burcoval své voliče a jen těsně před vypuknutím nepokojů své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Demokraté se poté rozhodli zahájit proces impeachmentu neboli odvolání hlavy státu z funkce i přesto, že do konce Trumpova funkčního období zbývají necelé dva týdny. Navržená obžaloba poukazuje i na prezidentův projev z minulé středy a uvádí, že Trump svými výroky nabádal k nezákonnému jednání.

Video  Zeman o Trumpově konci v úřadu: „Zbabělost odcházejícího politika“  - Blesk
Video se připravuje ...

Demokratická strana má i po volbách ve Sněmovně reprezentantů většinu, je tak značná šance, že Trump bude jako první prezident v dějinách USA čelit ústavní žalobě podruhé za své úřadování. Další kroky mají v tomto směru přijít ve středu a už ve stejný den by se mohlo o obvinění prezidenta hlasovat, uvádí televize CNN. Rozhodující slovo má však v celém a zřejmě zdlouhavém procesu Senát.

Pence Trumpovo sesazení iniciovat nehodlá

Lídři demokratů čekají na to, zda viceprezident Mike Pence zareaguje na jejich výzvu k uplatnění 25. dodatku ústavy, který umožňuje členům kabinetu odstavit hlavu státu od výkonu funkce. Sněmovna pravděpodobně v úterý schválí usnesení v tomto duchu, přičemž její šéfka Nancy Pelosiová dala Penceovi na reakci 24 hodin. Viceprezident ale podle zpráv amerických médií Trumpovo sesazení iniciovat nehodlá.

slafa ( 12. ledna 2021 00:14 )

Dnes je Washington v oblezeni vojsk,jak General US Air Force rekl nemame cas cekat 4 roky http­s://y­outu­.be/u3­_ohfte­P1A

slafa ( 12. ledna 2021 00:09 )

US Air Force https: //you­tu.be­/u3_oh­fteP1A

PPP150W ( 11. ledna 2021 23:35 )

Tohle je článek o USA, ne o Bělorusku.

Zobrazit celou diskusi