Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krematoria budou pálit maximum českých nebožtíků. „Dovoz“ těl z ciziny vláda zakázala

Autor: ČTK, simao - 
11. ledna 2021
17:20

Od úterý 12. ledna nebude po dobu deseti dnů možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění. Na návrh ministerstva pro místní rozvoj tak v pondělí rozhodla vláda, aby zajistila kapacity spalování v době epidemie koronaviru. Krematoria se také nebudou muset řídit emisními limity, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Návrh reaguje na zprávy o vytíženosti krematorií. Z ostravského krematoria, které nestíhá, muselo být 58 těl převezeno do jiného zařízení.

Ústřední krizový štáb doporučil v pátek ministerstvu pro místní rozvoj, aby do dneška připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by mělo obsahovat zákaz dovozu těl ke kremaci ze zahraničí či uvolnění emisních limitů.

Tak se dnes i na vládě stalo. „Od 12. 1. do 22. 1. 2021 bude platit krizové opatření, které zvýší kapacity krematorií na maximum,“ potvrdila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Důvodem našeho opatření je předpokládaný nárůst počtu zemřelých během dalších dvou měsíců a s tím související hraniční kapacita některých kremačních zařízení. Paralelně bude vytíženost sledována a koordinována napříč celou republikou, aby nedocházelo k problémům jako v případě Moravskoslezska,“ uvedla Dostálová v narážce na nestíhající krematorium v Ostravě.

Video  Blatný o převozu těl mezi ústavy. Rážová: V Moravskoslezském kraji je situace kritická  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Od 12. ledna do 22. ledna je nově zakázán „dovoz“ těl z okolních států (zejména Polsko, Rakousko a Německo), jak bylo dlouhodobým komerčním zvykem u příhraničních krematorií, upozornilo v tiskové zprávě MMR.

„Tím není dotčeno právo na pohřbení těchto těl do země. A zejména tím není dotčena repatriace zesnulých Čechů domů,“ uvedlo ministerstvo.

Krematoria na Moravě na hranici kapacit

V Česku je celkem 27 krematorií. „Méně jich je na Moravě. To je i jednou z příčin, proč se v těchto dnech ocitly na hranici kapacitních možností kraje Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský. K mezní hranici se nyní blíží kraje Karlovarský, Královéhradecký, Plzeňský a Pardubický. Naopak největší volnou kapacitou disponují krematoria v Kraji Vysočina, v Praze, Liberci a Ústí nad Labem,“ upozornilo ministerstvo.

Standardní kapacita kremačních zařízení v ČR je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, kterou se ministerstvo snaží opatřením dosáhnout, činí podle odhadů 800 žehů za den. Pohřbů do země se denně uskuteční zhruba kolem třiceti, i v tomto případě je možné navýšit kapacitu, uvedl úřad.

Video  Hamáček o problému s mrtvými během koronakrize: Situace na severu Moravy je kritická, 50 těl se převeze do Hustopečí  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa