Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Papež František pláče. Jeho osobní lékař (†78) zemřel po komplikacích spojených s koronavirem

Autor: shp - 
11. ledna 2021
21:59

Jeho Svatost smutní. Po zdravotních komplikacích spojených s koronavirem totiž zemřel papežův osobní lékař Fabrizio Soccorsi (†78). Papež František (84) přitom vyzval svět k tomu, aby se nechal naočkovat vakcínou proti smrtícímu covidu. Sama hlava církve podstoupí vakcinaci příští týden.

Fabrizio Soccorsi byl zvolen jako papežův osobní lékař v roce 2015. Hospitalizován byl na Svátek svatého Štěpána kvůli onkologickým problémům. Bohužel chytil i koronavirus a jeho tělo komplikace s ním spojené nevydrželo. Doktor v sobotu zemřel, informoval Daily Mail.

Papež vyzval svět k vakcinaci

Sám papež František je přitom veřejným zastáncem vakcinace. Ta začne hromadně ve Vatikánu příští týden. Hlava církve bude samozřejmě mezi prvními, kdo si ji nechá vpíchnout do těla. „Myslím, že z etického hlediska by si měl každý nechat vakcínu podat,“ řekl televizní stanici Canale 5.

„Je to etická volba, protože nejenom hazardujete se svým zdravím, se svým životem, ale také hazardujete s životy ostatních. Příští týden s tím začneme ve Vatikáně a já sám jsem si rezervoval místo. Musí se to udělat,“ dodala Jeho Svatost. Je velká škoda, že se včas nedostalo na Soccorsiho. Papežův osobní lékař mohl ještě žít.

Papež nemá kus jedné plíce

Kdy se naposledy Soccorsi s Františkem setkal, není jasné. Zdraví papeže je ale ostře sledováno, protože patří do rizikové skupiny, která je koronavirem ohrožena nejvíce. Nejenom že je mu už 84 let, ale v jeho rodné Argentině mu byla v mládí odstraněna část jedné z plic. Nákaza covidem by proto pro něj mohla být fatální.

Odborník o nové mutaci covidu v Česku:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa