Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocnice v Chebu na hraně: 14 pacientů čeká převoz, zavírá porodnice

Aktualizováno -
11. ledna 2021
13:08
Autor: ČTK - 
11. ledna 2021
09:34

Přetížená chebská nemocnice přemisťuje 14 pacientů s covidem-19 do nemocnic v Mariánských Lázních, Rakovníku či v Praze. Přesun pacientů většinou s lehkým průběhem nemoci organizovala v neděli krajská koordinátorka Dagmar Uhlíková, řekl dnes ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Nemocnicím v kraji docházejí volná lůžka pro pacienty s covidem, důvodem je nedostatek kvalifikovaného personálu a přetíženost současného. Nemocnice musela přerušit provoz porodnice. Porody i akutní výkony bude směřovat do nemocnice v Karlových Varech.

„Podařilo se domluvit převoz třinácti covidových pacientů s lehkým průběhem nemoci a jednoho pacienta z oddělení JIP, přičemž část transferů se uskutečnila už v neděli a část by jich měla proběhnout pravděpodobně dnes,“ řekl Podracký.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) jsou k dnešku v chebské nemocnici k dispozici dvě lůžka intenzivní péče a více standardních lůžek s kyslíkem. „Je pravda, že jsme na hraně a máme jednotky lůžek s intenzivní péčí. Připravujeme ale další transfery tak, abychom byli připraveni přijímat pacienty, kteří to potřebují. Snažíme se využívat národní dispečink lůžkové péče,“ řekl dnes ČTK Kulhánek.

Hejtman uvedl, že dnes jedná s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) o dodávce osmi lůžek intenzivní péče do Chebu od Armády ČR. Nemocnice k nim ale potřebuje také zdravotnický personál.

Podle dat ministerstva zdravotnictví o kapacitách nemocnic zbývají k dnešku tři volná lůžka intenzivní péče pro pacienty s covidem-19, pro ostatní zbývá devět z původních 78. Lůžek s kyslíkem je pro nakažené 85 z původních 598.

Karlovarské krajské nemocnici, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu, chybí podle Podrackého kvůli nemoci okolo 60 zaměstnanců. Nemocnice se potýkají s nedostatkem hlavně specializovaných sester, které by se staraly o pacienty s koronavirem na oddělení intenzivní péče.

Už v týdnu se restrukturalizovaly obě nemocnice - v Karlových Varech i v Chebu. Z některých oddělení, například z kožního, se vytvořila covidová lůžka pro pacienty s méně závažným průběhem nemoci. Z části běžné intenzivní péče vznikla covidová. Problémy s nedostatkem intenzivní péče pro covidové pacienty se řešily také tím, že v pátek nemocnice převezla dva pacienty do Plzně a do Prahy.

Minulý týden usilovalo vedení Karlovarského kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem (za STAN) o přesunu pacientů do německých nemocnic. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale tuto možnost odmítl. Uvedl, že jsou v ČR dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic mezi kraji. „Jsem domluven s ministrem Blatným, že v momentě, kdy by se vyčerpaly národní kapacity, bude aktivována česko-německá spolupráce,“ řekl dnes ČTK hejtman.

Na alarmující situaci v chebské nemocnici upozornil i starosta Chebu Antonín Jalovec. Tvrdí, že by přesun pacientů za hranice byl lepší než do vzdálenějších nemocnic v Česku. „Vzhledem k tomu, že jen za končící týden máme v Chebu stovky nových případů covidu-19, lze logicky předpokládat, že největší nápor na lůžkové kapacity přijde až za několik dnů. Velmi se obávám, že pak už na dojednávání přeshraniční pomoci či hledání volných kapacit ve vzdálených částech ČR prostě nebude čas. Vláda by měla konat teď,“ napsal starosta.

CO TEĎ S PACIENTY? (s odpolední aktualizací) Facebookem a některými médii včera proběhlo znepokojivé prohlášení primáře...

Zveřejnil(a) Antonín Jalovec dne Neděle 10. ledna 2021

Krátce po zveřejnění statusu se podle Jalovce ministr zdravotnictví Blatný ozval a slíbil pomoc.

A nemocnice musela přerušit i provoz porodnice. „Důvodem k opatření je personální situace v chebské nemocnici v důsledku epidemie covid. Zaměstnanci porodnice tak dočasně posílí své kolegy na ostatních pracovištích,“ řekl Podracký.

Video  Blatný: Zátěž nemocnic je nesmírná, leží v nich naši příbuzní a přátelé. Nelze uvažovat o uvolňování opatření.  - Blesk Zprávy / ČTK / Foto FN Ostrava
Video se připravuje ...

Citronel ( 11. ledna 2021 14:10 )

Z Chebu se stalo ošklivé město, krámky, které jsou ještě otevřené, tak tam Vietnamci leští nehty. Když člověk zabloudí a podívá do míst kam by se turista dostat neměl, tak by zvracel. Co je asi nejodpudivější u každého města, když vyjde z nádraží a vidí tlupy mladých uřvaných cigánů, bezdomovce potká člověk skoro na každém nádraží, to skoro přehlédne, ale nevychované uječené cigány nejde přehlédnout. Lepší to v budoucnu nebude, protože hned u nádraží je velká ubytovna a město je tam sponzoruje. Jenom lávka přes koleje má stát 100 milionů, tolik snad nestojí ani dálniční most, kdoví kolik miliard stála ta přístavba v nemocnici a teď je vidět co to bylo platné a to jsem slyšel úvahu, že z parkoviště před nádražím by se mělo stavět nějaké lékařské centrum, kdo by ale z lékařů šel do takového města.

MAMKA2316 ( 11. ledna 2021 13:40 )

KDO TY NEMOCNICE RUŠIL ??NO ASI PRAVICE ,KDU-ČSL A ČSSD NE ??? CO JSTE SI VOLILI TO PO NICH ZŮSTALO NE ?? KDO TEĎ ZA TO PONESE ODPOVĚDNOST ASI BABIŠ ??KTERÝ JEŠTĚ V POLITICE NEBYL ??? CO CIRKL ????

Andrejko Bures ( 11. ledna 2021 11:44 )

Co na to stary Klaus?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa