Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Medici zuří, odměnu za šichty v nemocnicích čekají dodatečné odvody. U daně ministerstvo couvlo

Aktualizováno -
10. ledna 2021
13:35
Autor: ula, vei - 
8. ledna 2021
19:30

Na sociálních sítích se objevil dopis, který dostali studenti medicíny z Jihomoravského kraje. Úřad v něm žádá ty, kteří během pandemie vypomáhali v nemocnicích, aby zaslali vyplněný dotazník, protože z odměn, které za svou práci dostanou, musí odvést zdravotní a sociální pojištění, včetně daní z příjmu. Dopis se odvolává na ústřední orgány státní správy, které změnily výklad o peněžních odměnách. Dopis vzbudil velkou vlnu kritiky. Jihomoravský kraj i Ministerstvo zdravotnictví ČR pravost dopisu potvrzují. Téma se stalo předmětem politické dikuse a například resort financí už oznámil, že dodatečnou daň medikům odpustí.

V dopise žádá Jihomoravský kraj mediky, aby zaslali podklady pro dořešení výplat peněžní náhrady na vykonanou pracovní povinnost.

Jedná se o výplaty náhrad z doby, kdy stát nařizoval studentům medicíny vypomáhat v nemocnicích. Povinnost byla ukončena v polovině prosince loňského roku.

„Stát okrádá mediky!“

Na sociálních sítích dopis vzbudil vlnu nevole.

„Vážení studenti středních škol, milé děti. Nechoďte v tomto státě studovat medicínu. Drazí rodiče a jiní příbuzní - vřele svým dětem medicínu nedoporučujte,“ píše jedna z diskutujících a dodává: „Stát si z vás totiž velice rychle udělá pracovního otroka za 90 Kč na hodinu. Tyto peníze vám navíc slíbí vyplatit až o měsíce později (a nikdo neví kdy), následně vám ale po odvedení práce změní podmínky a mailem vám milostivě sdělí, že vás na tom mrzkém platu ještě nesmyslně okrade.“

Lidé většinou reagují tak, že být mediky, raději odejdou pracovat do zahraničí. Někteří ovšem tvrdí, že je to spravedlivý postup. Jiní si myslí, že za práci, kterou stát medikům nařídil, by neměl požadovat nic navíc.

Pro Blesk se rozohnil i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Je to naprosto nemravné a ukázalo se, jak tady stát zneužívá lidi jako levnou pracovní sílu.“ Také jeho dcera vypomáhala jako dobrovolník – je ve druhém ročníku, nevztahuje se na ní pracovní povinnost. „Alespoň ti mladí lidé uvidí, jak se stát k lidem chová. Sám jsem poměrně proti té výpomoci mediků, protože medici mají studovat,“ zmínil. Kubek dále zkritizoval postup vlády během předvánočního uvolnění a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) navrhoval za další snahy o rozvolnění poslat na brigádu do nemocnice.

150 korun hrubého na hodinu

Dopis dále uvádí, že „v prosinci 2020 ústřední orgány státní správy změnily výklad  a z již poskytnuté peněžní náhrady za výkon pracovní povinnosti v rámci zdravotnických zařízení v Jihomoravském kraji, je nutno odvést zdravotní a sociální pojištění a současně srazit daň z příjmu.“

V dopise se dále žádá o zaslání vyplněného osobního dotazníku. Jihomoravský kraj dále slibuje, že na Ministerstvo zdravotnictví bude zasílat žádost o poskytnutí peněz na úhradu daní s tím, že pokud uspěje, odpadne studentům povinnost podávat daňové přiznání.

Podle Ministerstva zdravotnictví stanovují výši odměn za práci v nemocnicích kraje. V Jihomoravském kraji dostávají studenti 150 korun na hodinu hrubého.

Mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Michal Cagala potvrdil, že jde o reálný dokument, který vyplývá z jednání s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru a následně také Ministerstvem zdravotnictví ČR. Projednán byl také na Ústředním krizovém štábu.

„Dle domluvy mezi těmito institucemi by studenti neměli nic danit ani vracet. Daňovou povinnost by za ně měl splnit kraj a následně by kraji mělo tyto náklady uhradit Ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětlil Cagala.

Ministerstvo: Nechceme diskriminovat jiné profese

Blesk Zprávám pravost dokumentu potvrdil i resort zdravotnictví.

„Kraje mají skutečně finance od státu, které následně posílají jednotlivým nemocnicím, u nichž byli studenti zaměstnáni. Peníze na odměnu studentům i všechny související odvody (daně a pojistná) tak vyplácí kraj, který na to dostává peníze od státu,“ řekla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„MZ ČR v součinnosti s dalšími resorty nevidí důvod tento příjem osvobozovat od daní a odvodů, neboť bychom tím diskriminovali všechny ostatní, kteří ze svého příjmu odvody platí - namátkou všechny zdravotní sestry, sanitáře, lékaře atd.,“ zdůvodňovala v týdnu mluvčí rozhodnutí danit příjem mediků.

Kraj prosí o součinnost

„Pokud platí, že musíme odvody odvést, musíme postupovat tak, jak již z onoho dopisu víte. Jihomoravský kraj usilovně pracuje na tom, aby tito studenti nepocítili újmu na obdržených peněžních náhradách, a prosíme, aby studenti poskytli potřebnou součinnost, aby celá záležitost byla co nejdříve vyřešena,“ vzkazuje medikům mluvčí z Jihomoravského kraje.

Vláda za přístup schytávala vlnu kritiky. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na to konto uvedl, že věc bude řešit Ústřední krizový štáb. Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz zmínil, že cestou by bylo dodatečně odměnu pro mediky navýšit, aby to pokrylo i třetinové odvody. A resort financí Aleny Schillerové v neděli přišel s tím, že dodatečnou daň medikům odpustí. Zdůraznil, že se to netýká odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

„Na zítřejší jednání vlády předložím generální pardon ministryně financí na daň z příjmů pracujícím medikům. Chci ukončit debaty vyvolané nesprávným postupem části krajů. Pardon bude účinný zpětně a také na případné nové daňové povinnosti,“ uvedla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) na twitteru.

Video  Profesor Černý: Nemocnice kvůli covidu na hranici kapacit, nejhůř je v Moravskoslezském kraji  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa