Po boku svého muže seděla jen několik metrů od svého syna a poslouchala, jak nad ním soudce Petr Blažek vynáší verdikt. 23 let vězení ve věznici s ostrahou za dvojnásobnou vraždu partnerského páru, kterou provedl 6. června 2019 v pronajaté chatě na Velké Pasece. Nevěřícně kroutila hlavou, klopila oči k zemi, draly se jí do nich slzy a sem tam si pro sebe či směrem k manželovi prohodila pár tichých slov.

Jejího syna Tomáše F. (25), někdejšího studenta Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, už v září 2019 zadrželi policisté, od té doby byl ve vazbě. Iveta F. však před soudem promluvila teprve ve čtvrtek, rok a čtvrt po zatčení svého syna a den před vyhlášením rozsudku. Soudce Blažek její výslech ovšem povolil s velkou výstrahou - chodila totiž takřka na všechna soudní stání, takže slyšela, co k případu vypověděli ostatní svědci, což by nemělo být. Soudce ji zároveň upozornil na to, že sama protestovala, když v jednací síni byla během předchozích jednání jedna svědkyně, která následně vypovídala.

Právě ve čtvrtek Tomáš F. přišel s úplně novou verzí událostí - uvedl, že s vraždami nemá nic společného. Když se Přemysl s Marií začali v chatě na Velké Pasece hádat, odjel prý do svého bydliště v Ledči nad Sázavou a zpět na chatu se vrátil až v noci kvůli zapomenutým věcem. Tam prý viděl, jak dva muži manipulují s tělem Marie D.

Jeho matka uvedla, že se synem ten večer skutečně mluvila. „Věděli jsme, že ten den má proběhnout jednání ohledně zmíněné vily, takže jsme se dotazovali, jak to dopadlo,“ řekla k tomu, o čem ten večer spolu hovořili. Tomáš F. podle ní odpověděl jen něco ve smyslu, že dobře. Donesla také soudu výpis své e-mailové komunikace z toho večera, který měl dokazovat, že v určitou chvíli přestala pracovat a bavila se s Tomášem F. Tvrdí, že syna viděla v době letního podvečera, kdy se stmívalo.

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Proč nevypovídala dříve?

Iveta F., jež pracuje ve farmaceutickém průmyslu, tvrdila, že o tom, že se synem v den vraždy hovořila, řekla někomu z policistů při domovní prohlídce. „Konkrétně jsem zmiňovala, že jsme spolu se synem hovořili, a ukazovala jsem, které místo v kuchyni to bylo,“ řekla u soudu. To však státní zástupkyně Jana Murínová zpochybnila. Uvedla, že tvrzení matky obžalovaného považuje za nevěrohodné, protože pokud by to, co řekla nově soudu, uvedla už během domovní prohlídky, bylo by to zaneseno v protokolu.

My jsme prostí lidé, kteří nikdy neměli zkušenost s tím, jak probíhají domovní prohlídky,“ snažil se ještě své alibi, které mu matka na poslední chvíli poskytla, v pátek u soudu hájit Tomáš F.

Marně. Soud ho odsoudil, zatím nepravomocně, Blažek matčinu výpověď zpochybnil i v odůvodnění rozsudku. „Proč milující matka pana F. po dobu jednoho roku a půl nechá svého syna sedět ve vazbě?“ poznamenal.

„To si ze mě dělá legraci,“ bylo jen slyšet zoufalou reakci plačící matky odsouzeného Tomáše. Jeho obhájce Petr Lukáš si ponechal lhůtu, proti verdiktu se pravděpodobně odvolá. Lhůtu si ponechala i státní zástupkyně Murínová. Na dotaz novinářů, zda přichází v úvahu stíhání matky Tomáše F. za křivou výpověď, uvedla, že to v tuto chvíli vůbec neřeší.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš F. u soudu 8. ledna 2021. Blesk.cz - Jan Zázvorka

Fotogalerie
74 fotografií