Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump nepůjde na inauguraci, Biden to přivítal. A demokraté zkusí prezidenta sesadit

Aktualizováno -
8. ledna 2021
22:20
Autor: ČTK - 
8. ledna 2021
16:57

Odstupující republikánský prezident USA Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace svého demokratického nástupce Joea Bidena, sdělil na twitteru. Biden na to v reakci uvedl, že je to dobrá věc. Trump je podle Bidenových slov ostudou pro svou zemi a překonal i ty nejhorší představy, které o něm Biden měl. Demokraté v pondělí předloží ústavní žalobus cílem odvolat Trumpa z funkce kvůli jeho roli při nepokojích v Kapitolu, píší média.

„Pro všechny ty, kteří se ptali, nechystám se 20. ledna na inauguraci,“ napsal Trump na twitteru. Listopadový volební výsledek předtím opakovaně odmítal přijmout s tím, že volby provázely - jím nijak nedoložené - podvody s hlasováním. Vše vyvrcholilo tento týden vpádem davu jeho příznivců do Kapitolu, což si vyžádalo pět mrtvých.

Trump novinku sdělil krátce poté, co se po středečním útoku svých příznivců na budovu Kongresu zavázal ke klidnému předání moci, a nepřímo tak uznal svou porážku ve volbách. Podle zdrojů agentury Reuters se prezident zřejmě chystá před koncem mandátu přesunout do svého sídla na Floridě.

Končící prezident opakovaně trval na své výhře, ačkoliv podle oficiálních výsledků získal o téměř sedm milionů hlasů méně než Biden a za demokratem významně zaostal také ve sboru volitelů, jenž o budoucí hlavě státu formálně rozhoduje. Republikán se odvolával na volební podvody, jeho stížnosti však označily za nepodložené soudy i federální a státní úřady.

Prezident vynechá inaugurace svévolně poprvé za 152 let

Trump tak v rozporu s politickými tradicemi dosud výslovně neuznal svou prohru a svému soupeři také nepogratuloval k úspěchu. Jeho nepřítomnost na slavnostním předání moci byla proto očekávatelná. Podle agentury AP bude prvním úřadujícím prezidentem za posledních 152 let, který se z vlastního rozhodnutí nezúčastní oficiálního předání moci svému nástupci. Posledním byl prezident Andrew Johnson v roce 1869.

Řada pozorovatelů čekala na to, zda Trumpovo chování nezmění středeční události, při nichž dav prezidentových příznivců násilně vnikl do budovy Kongresu.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Biden: Nejneshopnější prezident

Nastupující nový prezident Joe Biden v reakci na Trumpovo oznámení uvedl, že „je to dobrá věc“ a že je to také jediná věc, na které se s Trumpem shodne.„Překročil dokonce i mé nejhorší představy, které jsem o něm měl,“ řekl dále Biden. 

Biden po útoku na Kapitol nešetří kritikou. Trump je podle něj nejneschopnější prezident USA, který svou zemi ztrapnil na celém světě. „Není hoden toho, aby zastával ten úřad,“ dodal demokrat. Viceprezident Pence je však podle něj na ceremoniálu vítán. „Bylo by mi ctí ho tam mít a popojít tak s předáním moci,“ řekl zvolený prezident.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů se chystají v pondělí předložit novou ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa s cílem odvolat jej z funkce jen devět dní před řádným koncem jeho mandátu. Píší to americká média s odkazem na zdroje seznámené s jednáním uvnitř strany. Demokraté chtějí Trumpa stíhat mimo jiné kvůli roli, kterou sehrál při středečních nepokojích v sídle Kongresu, při nichž přišlo o život pět lidí.

slafa ( 12. ledna 2021 00:29 )

Dnes Washington v oblezeni vojsk

slafa ( 12. ledna 2021 00:28 )

Biden nema sanci se stat prezidentem,Trump dalsi 4 roky 21 Ledna bude vyhlasen! http­s://y­outu­.be/u3­_ohfte­P1A

ingmarie ( 8. ledna 2021 19:58 )

Používá pravidelně samoopalovací bronzer v oranžovém odstínu a blond barvu na vlasy - je přesvědčený , že to omlazuje

ANO_nam_bude_lip ( 8. ledna 2021 19:16 )

Tak sedni na letadlo nebo bicykl a upaluj bourat Kapitol!

ANO_nam_bude_lip ( 8. ledna 2021 19:13 )

To je jen tvůj vlhký sen.

Zobrazit celou diskusi